Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Παρασκευή της οργής για τη Γάζα – Εμπαιγμός για την ανθρωπιστική βοήθεια

 Διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας

(AP Photo/Amr Nabil)

Διεθνής Αμνηστία: Πέντε παραδείγματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ

Με μια σκληρή ανακοίνωση και ένα εκτενές δημοσίευμα η Διεθνής Αμνηστία παρουσιάζει πέντε σοβαρά παραδείγματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Η επικεφαλής Αγνιές Καλαμάρ σημειώνει «με βάση την εκπεφρασμένη στόχευσή τους να καταστρέψουν τη Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δείξει σοκαριστική αμέλεια για τις ζωές των αμάχων. Οι πέντε αυτές περιπτώσεις είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στη φρίκη που έχει καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία και των καταστροφικών επιπτώσεων των βομβαρδισμών».

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ΕΔΩ.

Η θέση του Ισραήλ για το χτύπημα στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου

Απίστευτη ανακοίνωση από τις ένοπλες δυνάμεις σχετικά με το χτύπημα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 άτομα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ο στρατός ισχυρίζεται ότι χτύπησε ένα κτίριο που βρισκόταν κοντά στο σημείο και λειτουργούσε ως κέντρο συντονισμού από όπου πραγματοποιούνταν επιθέσεις της Χαμάς.

Ο IDF υποστηρίζει ότι «ως αποτέλεσμα του χτυπήματος ήταν να υποστεί καταστροφές ένας τοίχος της εκκλησίας. Γνωρίζουμε για τις αναφορές για απώλειες και το εξετάζουμε. Ο IDF δηλώνει ξεκάθαρα ότι η εκκλησία δεν ήταν στόχος».

Παλαιστίνιοι μπροστά στα συντρίμμια της ελληνορθόδοξης εκκλησίας. Αυτά που ο ισραηλινός στρατός αποκαλεί ως «έναν τοίχο που έχει υποστεί ζημιές». | (AP Photo/Abed Khaled)

Ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινό αξιωματούχο και πρεσβευτές της Ε.Ε.

Ο Ισραηλινός απόστρατος στρατηγός, Γκαλ Χιρς, που διορίστηκε πρόσφατα συντονιστής του Ισραήλ για τους ομήρους και τους αγνοούμενους από τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς, έβαλε τις φωνές σε πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συνάντηση που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λόγω των υποστήριξης ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις διαδικασίες που απορρέουν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ο Χιρς χρησιμοποίησε την ευκαιρία της συνάντησης αυτής για να κάνει «πολιτική διάλεξη» για τις ισραηλοπαλαιστινιακές σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία και ότι ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στους Παλαιστίνιους, ανέφεραν πρεσβευτές που ήταν παρόντες στη συνάντηση, σύμφωνα με την Haaretz.

«Αντί να μας ρωτήσει πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για την απελευθέρωση ομήρων, ήρθε να μας επιπλήξει για μια συμφωνία που υπογράφτηκε όταν κανείς από εμάς δεν ήταν στη διπλωματική υπηρεσία», τόνισε ένας από τους Ευρωπαίους πρεσβευτές.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα στην Ευρώπη που να μην προσπαθεί να βοηθήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ζήτημα των ομήρων», τόνισε ένας άλλος πρεσβευτής.

«Πολλοί από εμάς είμαστε σε συνεχή επαφή με οικογένειες ομήρων που έχουν διπλή υπηκοότητα. Θέλουμε να βοηθήσουμε και δεν χρειαζόμαστε πολιτικές διαλέξεις», τόνισε.

Προσπαθεί να πιέσει για την ανθρωπιστική βοήθεια ο Γκουτέρες

«Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλώς φορτηγά -- είναι γραμμή ζωής, είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα», είπε ο γγ του ΟΗΕ σε δηλώσεις του από την αιγυπτιακή πλευρά του σημείου διέλευσης.

«Το να τα βλέπω κολλημένα εδώ με κάνει να βλέπω πολύ καθαρά -- αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα κάνουμε να κινηθούν, να τα κάνουμε να κινηθούν προς την άλλη πλευρά αυτού του τείχους να τα κάνουμε να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο πολλά γίνεται» είπε για να προσθέσει «εμπλεκόμαστε τώρα ενεργά με όλα τα μέρη, εμπλεκόμαστε ενεργά με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, πως μπορούμε να μειώσουμε αυτούς του περιορισμούς προκειμένου το ταχύτερο δυνατό αυτά τα φορτηγά να κινηθούν προς εκεί όπου χρειάζονται».

Στη Γενεύη, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε πως είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με όλες τις πλευρές στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς προκειμένου να διασφαλίσει πως μια επιχείρηση αρωγής θα ξεκινήσει σύντομα στη Γάζα.

Νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει πως οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για την αποστολή βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία. Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τη διέλευση των πρώτων 20 φορτηγών, είπε ακόμη.

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στον μουσουλμανικό κόσμο

Από την Τυνησία έως τη Μαλαισία χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον λαό της Παλαιστίνης, στρέφοντας τα πυρά τους προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Κινητοποιήσεις έχουν καταγραφεί σήμερα σε Τουρκία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Κατάρ, Ιράκ, Υεμένη, ενώ οι διαμαρτυρίες σε ορισμένες χώρες πραγματοποιούνται σε αρκετές πόλεις.

Μια από τις πιο ογκώδεις διαδηλώσεις έγινε ξανά στην Αίγυπτο με την προσέλευση του κόσμου να αρχίζει να ανησυχεί τις κυβερνητικές αρχές.

(AP Photo/Amr Nabil)

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούγονται είναι η επίκληση για να συγκεντρωθούν «οι αραβικοί στρατοί» και να δράσουν κατά του Ισραήλ για τη σφαγή στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τζαμιά σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, καθώς σήμερα είναι η ημέρα της προσευχής για τον μουσουλμανικό κόσμο.

(AP Photo/Amr Nabil)

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ ακούστηκαν και συνθήματα όπως «δεν θα σε αφήσουμε Παλαιστίνη, είμαστε η γενιά της 25ης» με σαφή αναφορά στην αιγυπτιακή εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου 2011.

(AP Photo/Amr Nabil)

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ιορδανία, με τις αρχές να απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις κοντά στα σύνορα. 

Μαζικές κινητοποιήσεις καταγράφηκαν στο Αμάν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ υπήρξαν καλέσματα για συγκεντρώσεις στα σύνορα με τη Δυτική Όχθη. 

Πού βρισκόμαστε με την ανθρωπιστική βοήθεια

(AP Photo/Omar Aziz)

Εκατοντάδες γεμάτα φορτηγά είναι έτοιμα να μπουν στη Γάζα από το αιγυπτιακό πέρασμα της Ράφα, όμως ο γ.γ. του ΟΗΕ δηλώνει ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί

Οι προμήθειες θα μπουν στα παλαιστινιακά εδάφη υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. Περισσότερα από 300 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους βοήθειας βρίσκονται στο μοναδικό σημείο που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο.

Το Κάιρο πρέπει να επισκευάσει τον συνοριακό δρόμο που έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τα ισραηλινά πλήγματα.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει όλες τις προμήθειες προς τη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Παράλληλα έχει δημιουργήσει καθεστώς ασφυξίας όσον αφορά την παροχή ηλεκτρικού και νερού, ενώ τα νοσοκομεία στην περιοχή κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία Μπάιντεν – Σίσι για την ανθρωπιστική βοήθεια με έναν αστερίσκο. Να μην φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στα χέρια της Χαμάς.

Αντίδραση της Αιγύπτου κατά δυτικών ΜΜΕ με το Κάιρο να καταγγέλλει ότι επιρρίπτουν ευθύνες για το κλείσιμο του περάσματος, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές, αλλά και παρεμπόδιση από το Τελ Αβίβ της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου