LIVE
13:42 21.10.23
Αποτροπιασμός
Τα πτώματα τουλάχιστον 43 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου, στη Γάζα.
«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που δεκάδες Παλαιστίνιοι αγνώστων στοιχείων θάφτηκαν με αυτόν τον τρόπο από την αρχή του πολέμου», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Salama Marouf, επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης.
«Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η «συλλογική τιμωρία» πρέπει να αποφευχθεί προσθέτει. «Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση» υποστηρίζει αλλά συμπληρώνει με νόημα πως «δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός».
Χωρίς καύσιμα η αποστολή βοήθειας στους Παλαιστινίους
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ενημέρωσαν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας θα κατευθύνεται μόνο στις νότιες περιοχές της, όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους να κατευθυνθούν.
Στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε ότι στα φορτία με τη βοήθεια δεν θα συμπεριλαμβάνονται καύσιμα.
► Σύμφωνα με τον ίδιο, 210 όμηροι κρατούνται από της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ περίπου το 1/5 των ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από την Παρασκευή, έπεσαν εντός των εδαφών της Γάζας, εξαιτίας αστοχιών υλικού, προκαλώντας θύματα.
Η έκπληξη του Αλ Σίσι
«Έκπληκτος» με το γεγονός ότι ο κόσμος παρακολουθεί αμέτοχος μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Ειρήνη στο Κάιρο.
Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αντιτίθεται στη μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας στο Σινά, καθώς αυτό θα σήμαινε το τέλος του παλαιστινιακού ονείρου για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Bασιλιάς Αμπντάλα: Ο εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου
Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.
Η αναφερόμενη διάσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα.
Οι σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας
- Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας άνοιξε και 20 φορτηγά με βοήθεια άρχισαν να εισέρχονται. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι αυτή η αρχική βοήθεια εξακολουθεί να μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό». Η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει φάρμακα και τρόφιμα, σύμφωνα με τη Χαμάς.
- Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δηλώνει βέβαιος ότι η παράδοση θα οδηγήσει στην είσοδο στη Γάζα βασικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.
- Στην Αίγυπτο βρίσκεται σε εξέλιξη Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη και αναμένεται να συζητηθούν τρόποι «αποκλιμάκωσης» του πολέμου.
- Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 4.200 με 70% των νεκρών να είναι γυναίκες και παιδιά. Περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
- Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στην Αρούρα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Έγιναν επίσης αρκετές συλλήψεις.
- Η UNRWA αναφέρει ότι τουλάχιστον 17 μέλη του προσωπικού της έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί.
ΟΗΕ: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει 17 μέλη του προσωπικού
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 17 μέλη του προσωπικού από τις 7 Οκτωβρίου.
Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, η υπηρεσία ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι παρείχε συντεταγμένες σε όλα τα αρμόδια μέρη, τουλάχιστον 35 εγκαταστάσεις του ΟΗΕ βομβαρδίστηκαν.
Ο αριθμός του προσωπικού που σκοτώθηκε είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, σύμφωνα με τον Phillipe Lazzarini, τον γενικό επίτροπο της UNRWA.
«Κάποιοι από το προσωπικό μας σκοτώθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους ενώ κοιμόντουσαν στα κρεβάτια τους στο σπίτι τους», δήλωσε ο Lazzarini.
Έφθασε ο Μαχμούντ Αμπάς στην Αίγυπτο
Στο Κάιρο της Αιγύπτου στρέφονται τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας για την έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. Ο πόλεμος Ισράλ – Χαμάς θα βρεθεί στο επίκεντρο με τους ηγέτες που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν να αναζητούν μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Η ηχηρή απουσία των ηγετών των «μεγάλων δυνάμεων» και η συμμετοχή τους μέσω των υπουργών Εξωτερικών στην καλύτερη περίπτωση, μειώνει τις προσδοκίες για το τι μπορεί να πετύχει αυτή η Σύνοδος, ενώ το παρών δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, φτάνοντας στο πολυτελές ξενοδοχείο του Καΐρου που φιλοξενεί τη διεθνή Σύνοδο κορυφής έγινε δεκτός με χειραψία και αγκαλιά από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχθούν να μεταφερθούν εκτός της Λωρίδας της Γάζας, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό. «Δεν θα δεχθούμε ποτέ μετεγκατάσταση, θα παραμείνουμε στη γη μας όποιες και αν είναι οι προκλήσεις», δήλωσε πριν ζητήσει να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα. «Είμαστε αντίθετοι στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.
Στο Κάιρο έχει φτάσει ήδη η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί δύο συνεδρίες. Το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου. Από την Αίγυπτο ο πρωθυπουργός αναμένεται να πετάξει για το Ισραήλ το απόγευμα για μια σύντομη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.
Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα
«Σταγόνα στον ωκεανό» τα πρώτα εφόδια που φθάνουν στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους.
Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς δήλωσε ότι: «Τα 20 φορτηγά περιλαμβάνουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένη ποσότητα τροφίμων».
H παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκτίμησε ότι αυτή η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα» και η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου έδειξε εικόνες από πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα, κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει αναλάβει την παράδοση της βοήθειας από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εισήλθαν στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.
Στην παλαιστινιακή πλευρά δημοσιογράφος του AFP είδε 36 άδεια ημι-ρυμουλκά να εισέρχονται στο πέρασμα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, έτοιμα να φορτωθούν τη βοήθεια.
Τέσσερα ασθενοφόρα, δύο οχήματα του ΟΗΕ και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού ήταν ορατά στην παλαιστινιακή πλευρά.
Στο πέρασμα της Ράφα βρίσκονται επίσης Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα. Αφού έμαθαν για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο, περίπου πενήντα Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα (κυρίως αιγυπτιακή) έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα με την ελπίδα να περάσουν στο Σινά. Όμως, όπως διαπίστωσε το ANSA, τα γραφεία του επιβατικού σταθμού στο πέρασμα παραμένουν κλειστά και οι εν λόγω Παλαιστίνιοι (μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά) δεν μπορούν να βρουν διέξοδο.
Η επόμενη μέρα… χωρίς τη Χαμάς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται αμερικανικές πηγές, αξιολογούν πιθανά σενάρια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά την ήττα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εγκαθίδρυσης μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά και αραβικών κυβερνήσεων.
Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται από την επιτυχία μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης.
Αυτό το σενάριο θα απαιτούσε τη συναίνεση των αραβικών εθνών της περιοχής, η οποία δεν είναι καθόλου δεδομένη, γράφει το Bloomberg.
Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με τον Λίβανο
Ένας έφεδρος ανθυπολοχαγός του ισραηλινού στρατού, ο Ομέρ Μπάλβα, σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο κοντά στο Margaliot, στο βόρειο Ισραήλ, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.
Τρεις άλλοι έφεδροι τραυματίστηκαν.
NYT: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να αποφύγει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψαν το Ισραήλ να αποφύγει τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.
Ο φόβος της Ουάσινγκτον είναι ότι ορισμένα από τα «γεράκια» στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο επιθυμούν ένα προληπτικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ, το οποίο θα οδηγήσει το Ισραήλ να πολεμά σε δύο μέτωπα: Τη Χαμάς στο νότο και τη Χεζμπολάχ στο βορρά, με κίνδυνο να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν στη σύγκρουση.
ΟΗΕ: Εκκενώστε αμέσως πέντε σχολεία στην πόλη της Γάζας
Η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNRWA) έλαβε προειδοποίηση από το Ισραήλ να εκκενώσει «το συντομότερο δυνατό» πέντε σχολεία στην πόλη της Γάζας. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτή την απόφαση, αλλά οι εγκαταστάσεις αυτές δεν είναι πλέον ασφαλείς από εδώ και στο εξής», έγραψε η UNRWA σε ανακοίνωσή της. Τα σχολεία, που σήμερα είναι γεμάτα πρόσφυγες, βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο Al-Ahli, όπου σημειώθηκε μια τρομερή έκρηξη την Τρίτη.
Το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» λέει ο Νετανιάχου
Την απελευθέρωσή των δύο Αμερικανών ομήρων ανακοίνωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ και την επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι οι δύο Αμερικανίδες, που διαμένουν στο προάστιο Έβανστον του Σικάγο, βρίσκονται «καθ’ οδόν προς ένα σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τους περιμένουν μέλη της οικογένειάς τους».
Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα.
Τουλάχιστον 16 νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
Νυχτερινούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικότερα στην περιοχή της Ράφα και σε έναν προσφυγικό καταυλισμό, αναφέρει ο ανταποκριτής του δικτύου Al Jazeera.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν κατά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ωρών.
Χαμάς: Εργαζόμαστε για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων
Η Χαμάς δηλώνει ότι «εργάζεται με μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και άλλες φιλικές χώρες» για να επιτύχει την απελευθέρωση και άλλων «ξένων» ομήρων μετά τις δύο Αμερικανίδες. «Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε την απόφασή μας να απελευθερώσουμε άτομα ξένης υπηκοότητας που βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, όπως και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας».
Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση ομήρων
«Πανευτυχής» για τις δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους «μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους» και οι υπόλοιποι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Η μητέρα και η έφηβη κόρη της που ζουν στην περιοχή του Σικάγο επανενώθηκαν με την οικογένειά τους στο Ισραήλ χθες Παρασκευή, σχεδόν δύο εβδομάδες αφού απήχθησαν μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Η 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και η 17χρονη κόρη της Νάταλι παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά την απελευθέρωση των δύο γυναικών, η Χαμάς είπε σε επίσημη δήλωση ότι «συνεργάζονται με όλους τους μεσολαβητές για να εφαρμόσουν την απόφαση της οργάνωσης να κλείσουν όλες τις υποθέσεις πολιτών σε περίπτωση που διευθετηθούν όλες οι συνθήκες ασφαλείας».
Γιατί επιτέθηκε η Χαμάς στο Ισραήλ
Η επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ πίεζαν τη Σαουδική Αραβία για μια ανάλογη συμφωνία με το εβραϊκό κράτος. Ωστόσο το Ριάντ επέμενε να θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είχε δηλώσει στο CNN ότι «δεν θα προκαλούσε έκπληξη» αν ένα από τα κίνητρα της επίθεσης ήταν να εμποδιστεί η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ.
«Κολλημένα» μέχρι νεότερη ειδοποίηση τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με την Αίγυπτο για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του περάσματος της Ράφα παρέμεινε κενό γράμμα.
Περισσότερα από 300 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους βοήθειας βρίσκονται στο μοναδικό σημείο που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο. Οι προμήθειες θα μπουν στα παλαιστινιακά εδάφη υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ανοίξει μέσα στην ημέρα το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να απομακρυνθούν από τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα ξένοι πολίτες.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ανοίξει μέσα στην ημέρα το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να απομακρυνθούν από τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα ξένοι πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου