Σάτιρα, μαύρο χιούμορ, αλλά και ορισμένες αλήθειες και γεγονότα που δεν βρίσκουν εύκολα χώρο στα δυτικά μίντια.
Η συνέντευξη του Αιγύπτιου κωμικού Μπασέμ Γιουσέφ στον γνωστό Βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν κάνει τον γύρο του διαδικτύου εδώ και αρκετές ώρες και ο λόγος είναι οι αποστομωτικές απαντήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα και την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.
Μπορεί ο Βρετανός δημοσιογράφος να επιχείρησε να επικεντρωθεί στις επιθέσεις της Χαμάς εντός ισραηλινών εδαφών στις 7 Οκτωβρίου και στις απώλειες αμάχων, όμως ο Γιουσέφ απάντησε με σαφήνεια αναδεικνύοντας την κόλαση για τους Παλαιστίνιους
Ενδεικτικά μερικές ατάκες του πότε με μαύρο χιούμορ και ειρωνεία, πότε με σκληρές αλήθειες:
⇒ Ας φανταστούμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει η Χαμάς. Ας φανταστούμε ένα κράτος χωρίς τη Χαμάς. Πώς λέγεται αυτό το κράτος; Λέγεται Δυτική Όχθη, όπου μόνο μέχρι τον Αύγουστο 37 παιδιά σκοτώθηκαν. Δεν υπήρχε κανένα μουσικό φεστιβάλ, κανένα αλεξίπτωτο, καμία Χαμάς.
⇒ Εάν θέλετε να σας πω μόνο αυτό που πιστεύετε, μπορώ απλά να καταδικάσω τη Χαμάς και να πάω σπίτι μου.
⇒ Εάν πούμε ότι η Χαμάς είναι το πρόβλημα, ας πούμε ότι εξαφανίζεται. Σήμερα ένα 20% των Παλαιστινίων περνάει από ισραηλινή φυλακή είτε μετά από σύλληψη, είτε για ανάκριση, είτε σε πλαίσια βασανιστηρίων. Οι υπόλοιποι ζουν μια καθημερινή καταπίεση και χάνουν τη ζωή και τα εδάφη τους. Εάν ζούσες εσύ έτσι μετά από δεκαετίες θα τον συμπαθούσες τον δυνάστη σου ή εκείνους που ισχυρίζονται ότι πολεμούν για εσένα;
⇒ Το σπίτι της οικογένειας της γυναίκας μου βομβαρδίστηκε. Συμβαίνει συχνά, αλλά αυτοί οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ δραματικοί και λένε "ω, το Ισραήλ μας σκοτώνει". Όμως δεν πεθαίνουν ποτέ και πάντα επιστρέφουν. Είναι δύσκολο να σκοτωθούν. Το ξέρω καλά γιατί είμαι παντρεμένος με Παλαιστίνια, αλήθεια προσπάθησα πολλές φορές να τη σκοτώσω, αλλά δε μπορούσα, έβαζε τα παιδιά μας ως ασπίδα.
⇒ Εδώ και χρόνια υπάρχουν περίπου 14.000 άμαχοι νεκροί. Ήταν όλοι αυτοί ανθρώπινες ασπίδες για στρατιωτικούς σκοπούς; Όχι. Να μιλήσουμε για παράπλευρες απώλειες. Σκοτώνουμε κάποιους για να σώσουμε άλλους και μετά σκοτώνουμε μερικούς ακόμη. Από την αρχή εσύ λες πως το να σκοτώνεις πολίτες είναι αναπόφευκτο. Το Ισραήλ δεν το βλέπει το πρόβλημα και τη λύση; Η μόνη λύση είναι να σκοτώνεις;
⇒ Το να σκοτώνεις παιδιά είναι απαράδεκτο, όμως το να λες ότι αποκεφάλισαν 40 νήπια κάτι που το πήραν πίσω δημιουργεί μια συγκεκριμένη εικόνα για να έρθει η νομιμοποίηση των δολοφονιών αμάχων.
⇒ Μια λύση θα ήταν να σκοτώσουμε όσους περισσότερους Παλαιστίνιους γίνεται. Να μείνουν μερικοί ως είδος προς εξαφάνιση και να μη μας ενοχλούν. Και μετά κάνουμε μια καμπάνια για τη διάσωση αυτών των λίγων.
⇒ Ποια είναι η λογική του Ισραήλ πίσω από βομβαρδισμό της Γάζας; Θέλω να μάθω. Το κάνουν για να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά της Χαμάς; Τότε συμπεριφέρονται όπως μια τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό κάνουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, σπέρνουν τον τρόμο στον λαό για να εγκαθιδρύσουν τον φόβο.
⇒ Το Ισραήλ θέλει να περνάει την εικόνα προς τα έξω πως είναι μονίμως το θύμα. Το θύμα όμως βομβαρδίζει καθημερινά άλλα θύματα, αυτή είναι η αλήθεια.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου