Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Πώς το Ισραήλ δημιουργεί μεγάλο «κύμα» Παλαιστινίων μεταναστών: «Θα πάρουμε Ινδούς εργάτες» – Πού θα τους στείλουν; Εκτός από τους εκτοπισμένους της Γάζας, χιλιάδες Άραβες πολίτες που έμεναν στο Ισραήλ μένουν χωρίς δουλειά 08.11.2023 | 20:38

 

Ο αντίκτυπος του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς δεν έχει φανεί ακόμη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο αναμένεται ένα νέο «τσουνάμι» μετανάστευσης μέσα στους επόμενους μήνες, με την Ελλάδα ήδη να έχει συμφωνήσει να δεχθεί αρκετούς Παλαιστίνιους. 

Εκτός από τους Παλαιστίνιους της Γάζας, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς σπίτια και δουλειές και ψάχνουν κάθε τρόπο να φύγουν από την Λωρίδα της Γάζας για να προφυλαχθούν από τον διαρκή βομβαρδισμό και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης, υπάρχουν και οι Παλαιστίνιοι που βιώνουν εδώ και χρόνια στο Ισραήλ, αλλά πλέον έχουν χάσει τις άδειες εργασίας τους, λόγω των πρόσφατων γεγονότων. Μάλιστα το Ισραήλ ήδη ετοιμάζει την επόμενη μέρα και ζητά άμεσα από την Ινδία 100.000 εργάτες για να αντικαταστήσουν τους Παλαιστίνιους υπαλλήλους που δεν επιτρέπεται να εργάζονται πλέον στο Ισραήλ.Το Ισραήλ και η Ινδία τον Μάιο είχαν υπογράψει συμφωνία για να επιτρέψουν σε 42.000 Ινδούς να εργαστούν στο εβραϊκό κράτος. Αυτή η συμφωνία θα έχει και συνέχεια.

Rεπορτάζ της Voice of America από τη Δυτική Όχθη φιλοξενεί δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ισραηλινού Συνδέσμου Οικοδόμων, Χάιμ Φέιγλιν, που λέει: «Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ινδία».

Η ισραηλινή κατασκευαστική βιομηχανία ζήτησε από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να επιτρέψει στις εταιρείες να προσλάβουν έως και 100.000 Ινδούς εργάτες για να αντικαταστήσουν τους 90.000 Παλαιστίνιους των οποίων οι άδειες εργασίας έχουν ανακληθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει η Telegraph India.

Ο Χάιμ Φέιγλιν το επιβεβαίωσε: «Περιμένουμε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να το εγκρίνει». Είπε ότι ελπίζουν να προσλάβουν 50.000 έως 100.000 εργάτες από την Ινδία για να μπορέσουν να διαχειριστούν ολόκληρο τον κατασκευαστικό τομέα και να τον επαναφέρουν στην κανονικότητα.

Ο πόλεμος της 7ης Οκτωβρίου έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό στο εργατικό δυναμικό του Ισραήλ, που σπεύδει να το καλύψει μέσω Ινδίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αίτημα του Ισραήλ ούτε είπε εάν η κυβέρνηση θα επέτρεπε στους Ινδούς να μετακινηθούν σε μια ζώνη συγκρούσεων για εργασία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αναταραχής.

Οι εργασίες έχουν διακοπεί από τις 7 Οκτωβρίου επειδή οι Παλαιστίνιοι αποτελούν περίπου το 25% του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην ισραηλινή κατασκευαστική βιομηχανία.Περίπου το 10% των Παλαιστινίων εργατών είναι από τη Γάζα και οι υπόλοιποι από τη Δυτική Όχθη.

Είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους Παλαιστινίους δεν θα επιστρέψουν στη Γάζα, ή στη Δυτική Όχθη, αλλά θα ψάξουν για μια εργασία σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. 

Ενώ ο πόλεμος αναφέρεται ως ο λόγος αναζήτησης Ινδών εργατών, το Τελ Αβίβ βρίσκεται σε αυτό το μονοπάτι εδώ και αρκετούς μήνες. Υπέγραψε συμφωνία με την Ινδία τον Μάιο που θα επιτρέψει σε 42.000 Ινδούς να εργαστούν στο Ισραήλ, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Τώρα όμως χρειάζονται ακόμη περισσότεροι.

Κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν στην Ινδία στις 9 Μαΐου, υπογράφηκε η Συμφωνία Πλαίσιο για τη διευκόλυνση της προσωρινής απασχόλησης εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς εργασίας στο Ισραήλ.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ισραηλινή κατασκευαστική βιομηχανία είχε ανοίξει την αγορά εργασίας στους Ινδούς, οι οποίοι προηγουμένως είχαν υπηρετήσει κυρίως ως φροντιστές. Η συμφωνία περιλαμβάνει και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πριν από την υπογραφή της, αυτή η συμφωνία πλαίσιο βρισκόταν στα σκαριά για περισσότερο από ένα χρόνο. Τον Μάρτιο, μια πολυυπουργική ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ινδία και περιόδευσε σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης στο Ισραήλ, οι εισερχόμενοι εργαζόμενοι από την Ινδία ήταν επιμελείς, έμπειροι και μιλούσαν άπταιστα αγγλικά, σύμφωνα με το Middle East onitor.

Οι ξένοι εργαζόμενοι προτιμώνται όλο και περισσότερο από τους Παλαιστίνιους, επειδή παρέχουν ασφάλιση έναντι συχνών διακοπών εργασίας που προκαλούνται από το συχνό κλείσιμο των συνόρων προς και από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τώρα με τον πόλεμο σε εξέλιξη οι Παλαιστίνιοι δεν θα ξαναβρούν σε δουλειά στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου