«Όχι» στην πρόταση της πλευράς της Έφης Αχτσιόγλου για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας εδώ και τώρα επί της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα αναφορικά με τις διαγραφές είπε το προεδρείο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα ανεβαίνοντας στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου. Σε ψηφοφορία δεν πέρασε η πρόταση Ηλιόπουλου.Ζήτησαν να συζητηθεί κατά προτεραιότητα το θέμα του δημοψηφίσματος.Προηγουμένως η αντίπαλος του Σ.Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένα μεγάλο ομολογουμένως κείμενο στην ΚΕ, με το οποίο ζητούσε από την Επιτροπή να προεγκρίνει το δημοψήφισμα επί των διαγραφών, που ζήτησε να διεξαχθεί ο αρχηγός του κόμματος.Είναι προφανές πως οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σ.Κασσελάκη θέλουν να μην φτάσει το κόμμα στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα αλλάξει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής και δεν θα έχουν κανέναν έλεγχο στα τεκταινόμενα.
Η σημερινή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει έντονα τις ημέρες του Οκτωβρίου του 1990 όταν στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» εκτυλίχθηκε μία από τις σφοδρότερες εσωκομματικές συγκρούσεις που λίγο έλειψε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Α.Παπανδρέου και ιδρυτής του κόμματος μόλις είχε επανεκλεγεί ομόφωνα δια βοής πρόεδρος του Κινήματος και θεώρησε αυτονόητο δικαίωμα του να ορίσει αυτός τον γραμματέα της Κ.Ε. επιλέγοντας τον Άκη Τσοχατζόπουλο, προκαλώντας την πρώτη οργανωμένη και εκτεταμένη αντίδραση από κορυφαία στελέχηΤα ρεπορτάζ της εποχής κατέγραψαν πάνω από δέκα ομαδοποιήσεις, με σοβαρότερη αυτή στην οποία μετείχαν οι Κ. Σημίτης, Μελίνα Μερκούρη, Κ. Λαλιώτης, Θ. Πάγκαλος και άλλοι πολλοί. Το μήνυμα, όμως, του αρχηγού ήταν σαφές: «Αν δεν βγει ο Ακης, διαλύω το ΠΑΣΟΚ και πάω για νέο κόμμα» φέρεται να είχε διαρρεύσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου