Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Τρόμος Μητσοτάκη απέναντι στις εσωκομματικές διαρροές

 kyriakos - kouvaras

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κυρ. Μητσοτάκης και Γ. Κουβαράς συνομιλούν στο Μαξίμου στο πλαίσιο της συνέντευξης που προβλήθηκε στην ΕΡΤ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το κύμα αρνήσεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ● Στην πολυδιαφημισμένη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία τόσο στους βουλευτές όσο και στους υπουργούς του κόμματος.

Τον τρόμο που ο πρωθυπουργός αισθάνεται για την αντίδραση των βουλευτών και των υπουργών του απέναντι στο επικείμενο νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όχι μόνο καταλήγοντας να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του, αλλά κλείνοντας και το μάτι στους υπουργούς του ότι και αυτοί μπορούν να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση με την αναφορά ότι ψηφίζουν ως βουλευτές και όχι ως υπουργοί.

Είναι τόσο μεγάλη η διάσταση που έχει πάρει το κύμα αρνήσεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. απέναντι στη ρύθμιση αυτή, είναι μεγάλος και ο αριθμός των βουλευτών που έχουν βγει δημόσια να δηλώσουν την αντίθεσή τους και είναι και ο πολύ μεγάλος αριθμός των βουλευτών της Ν.Δ. (κάποιοι τον υπολογίζουν ακόμα και γύρω στους 60-80) που στο παρασκήνιο έχουν αρνητική στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, ώστε εντέλει ο πρωθυπουργός δείχνει ότι στο ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας φοβάται ακόμα και για ζήτημα επιβίωσης της κυβέρνησης και διατήρησης της δεδηλωμένης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή», ενώ στην ερώτηση αν ένας υπουργός ή υφυπουργός μπορεί να πει «όχι» στη ρύθμιση, απάντησε ότι «οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία».

Για να προσπαθήσει λίγο να μετριάσει το μήνυμα χαλαρότητας, λέγοντας ότι «προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο, από τους υπουργούς», αλλά αμέσως μετά φρόντισε να προσθέσει:

«Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ., προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν», συντηρώντας τελικά έτσι το μήνυμα χαλαρότητας προς τους υπουργούς του (παρότι είναι πρωτοφανές υπουργοί να μη στηρίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής τους εφόσον παραμένουν στη θέση τους) και δείχνοντας ότι για την ψήφιση της ρύθμισης ποντάρει στις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Η επιλογή της αποχής

Το μόνο που θέλησε σε σχέση με τους βουλευτές του να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να στείλει το μήνυμα σε όσους είναι αρνητικά διακείμενοι, αντί να καταψηφίσουν, να επιλέξουν να απέχουν, λέγοντας ότι «η αποχή από τη φύση της… Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές. Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την ίδια τη ρύθμιση, χρονοδιάγραμμα δεν αναμενόταν να δώσει χθες και περιορίστηκε να πει ότι «θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία πριν φέρω κάτι προς εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο», πως «από τη στιγμή που, ναι, ανοίγω τη συζήτηση, προφανώς δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες» και ότι ο ίδιος δεν βάζει «ορόσημο εκλογικό», θέλοντας έτσι να το αποσυνδέσει από τις ευρωεκλογές.

Ακούγεται ότι ο σχεδιασμός για την έλευση της ρύθμισης είναι για μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Οσον αφορά το πλαίσιο του νομοσχεδίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «αυτό το οποίο προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» και ότι «αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στον γάμο.

»Δηλαδή, την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου», ενώ πρόσθεσε πως «τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Πλην όμως, τα παιδιά αυτά, ξέρετε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα».

Επιβεβαίωσε έτσι ότι η ρύθμιση για τον γάμο θα περιλαμβάνει το αυτονόητο δικαίωμα στην τεκνοθεσία, αφού γάμος χωρίς παιδιά δεν νοείται. Ομως επιβεβαίωσε και αυτό που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και το θέμα της παρένθετης μητρότητας. Κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και έντονες καταγγελίες για έμφυλη διάκριση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία (σ.σ. αποσιωπώντας εδώ το γεγονός ότι για τα ετερόφυλα ζευγάρια ήδη υπάρχει το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο), όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, “θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει”, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», καθώς επίσης ότι «δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα.

»Δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων», ότι «δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα ένας άντρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα», ενώ είπε ακόμα ότι «δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο “Γονέας 1”, “Γονέας 2”», επιχειρώντας έτσι να προσεγγίσει κάποιους από τους αντιδρώντες μέσα στο κόμμα του και να υιοθετήσει τη φρασεολογία της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ.

Η Εκκλησία

Επίθεση έκανε και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον ότι «εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στην αντίδραση της Εκκλησίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν ζητάω πράγματα από την Εκκλησία τα οποία ξέρω ότι δεν μπορεί να κάνει», ότι «μιλάμε για πολιτικό γάμο. Δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία, ούτε για στέφανα» και πως «θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας [...] αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συννομοθετεί με την Εκκλησία».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, όταν μιλά για εργαλειοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ η Νέα Αριστερά σημείωσε ότι «οι συντηρητικοί βουλευτές του και η ακροδεξιά πτέρυγα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ακόμα και οι υπουργοί, έχουν το δικαίωμα της αποχής όταν έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων. Ο πρωθυπουργός παίζοντας παιχνίδια ισορροπιών και τακτικισμών επιδιώκοντας να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον- ακροδεξιό- σκύλο χορτάτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου