Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ξεκαθαρίσει από την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά έκανε λόγο από τη μία για «αυξημένη θεσμική υποχρέωση» των υπουργών και από την άλλη παρότρυνε τους διαφωνούντες να απέχουν προκαλώντας αντιδράσεις με σοβαρότερη αυτή του Αντώνη Σαμαρά.
Ακολούθησε η απολογητικού ύφους ανάρτηση του πρωθυπουργού, που απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στις εναντίον του αιχμές του προκατόχου του, με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα όσων αντιτίθεται στην ιστορική αποκατάσταση μιας έμφυλης διάκρισης σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
Την ίδια ώρα η δεξιά παράταξη πραγματοποιεί... σεμινάρια ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με «απαραίτητη» τη συμμετοχή, όπως έγραφε το e-mail του γραμματέας της, Σταύρου Καλαφάτη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ορισμένοι από τον μεγάλο αριθμό διαφωνούντων να μην παρευρεθούν.
Ακόμα, και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που υπερασπίζεται την ισότητα στο γάμο, επανέλαβε σήμερα μιλώντας στο Mega πως δεν σκοπεύει να πάει στο σεμινάριο, γιατί το θεωρεί προσβλητικό για τον εαυτό του, και πως όποιος βουλευτής διαφωνεί, πρέπει να παραιτηθεί. Ο βουλευτής της Ν.Δ. αντιπρότεινε σύγκλησης της Κ.Ο. προκειμένου να συζητηθεί αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.
Στη συνάντηση - «μασάζ» είναι προγραμματισμένο να μιλήσει ο υπουργός Επικρατείας, Άκη Σκέρτσος, που ισχυρίστηκε σήμερα πως «έχει διογκωθεί κάπως υπερβολικά αυτή η ενημέρωση, η οποία γίνεται παγίως, έχουν γίνει τουλάχιστον 20 έως σήμερα. Γίνεται σε όλα τα νομοσχέδια από τον επισπεύδοντα υπουργό προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να φωτίσουν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου».
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός έχει υπάρξει πολύ σαφής και έχει πει ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν έχει άσπρο και μαύρο. Για αυτό και δεν ερχόμαστε με όρους κατίσχυσης απέναντι στην αντίθετη άποψη. Σεβόμαστε απόλυτα και την αντίθετη άποψη όσων διαφωνούν» ισχυρίστηκε.
Αντικρουόμενα μηνύματα
Έσπευσε να πει πως «θα υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση στους βουλευτές» αλλά έστειλε μήνυμα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, «όπου συζητιούνται τα θέματα και τελικά εγκρίνεται ή όχι ένα νομοσχέδιο, έχουμε μία αυξημένη ευθύνη στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών». Ωστόσο, διευκρίνισε πως «ο κ. Βορίδης έχει διατυπώσει εγκαίρως τις δικές του ενστάσεις. Όλα θα τα δούμε στην ώρα τους» είπε σημειώνοντας ότι ένας υπουργός... δεν παύει να είναι και βουλευτής! Στο ερώτημα εάν ο κ. Βορίδης μπορεί να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι τίθενται τέτοια ζητήματα σε αυτήν τη φάση».
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση Σαμαράς κατά της αποχής, ο κ. Σκέρτσος αρκέστηκε να πει πως με το πρόγραμμα, που περιείχε τη συγκεκριμένη δέσμευση, εξελέγη η Νέα Δημοκρατία. «Ο πρωθυπουργός το είπε και προεκλογικά και μετεκλογικά. Εγώ σέβομαι απόλυτα τον κ. Σαμαρά, θεωρώ ότι έχει προσφέρει υπηρεσίες στην πατρίδα ως πρωθυπουργός. Οι απόψεις του είναι γνωστές, είναι σεβαστές» είπε
Σε ερώτηση εάν οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι ακραίες απάντησε: «Δεν μπορώ να το πω αυτό, ο κ. Σαμαράς έχει κάνει σαφή τη θέση του. Για μας ζητούμενο είναι να αυξήσουμε τη συμμετοχή και την αντιπροσώπευση των πολιτών εντός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Γιατί υπάρχουν σήμερα "αόρατες" κοινωνικές δυνάμεις που αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται από την πολιτική τάξη».
Σε ό,τι αφορά την σοβαρή κριτική ότι χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης θα περάσει το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γνωρίζουν κομματικούς φραγμούς. Όλοι έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε ανθρώπινα δικαιώματα οριζόντια στο πολιτικό σύστημα και στη Βουλή. Είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, πόσο μάλλον από κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Επίσης, εξήγησε γιατί θα εισηγηθεί εκείνος το επίμαχο νομοσχέδιο: «Μιλάμε για την υλοποίηση μίας από τις θέσεις της εθνικής στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, η οποία είχε εκπονηθεί από την κυβέρνησή μας στην προηγούμενη θητεία και ξεκίνησε να υλοποιείται. Πρόκειται για μία διυπουργικού χαρακτήρα στρατηγική, που αφορά πολλά υπουργεία. Όπως, για παράδειγμα, για την εθνική στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία την αρμοδιότητα έχει ο κ. Παπασταύρου». Αντιστοίχως, έτσι, την ευθύνη για τη στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ έχει ο κ. Σκέρτσος.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών τα υπερασπιζόμαστε πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, δεν επιτρέπουν συγκρούσεις και στρατόπεδα» είπε για να συμπληρώσει ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που ορίζουν η δημοκρατία και το κράτος δικαίου εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας».
«Δεν στερούμε τίποτε ως προς τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Δεν παίρνουμε τίποτε από κανέναν. Επεκτείνουμε ένα αστικό δικαίωμα ως προς τον πολιτικό γάμο. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού». «Θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να στιγματίζεται, επειδή έχει τον α ή τη β σεξουαλικό προσανατολισμό;», διερωτήθη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου