Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Σαμαράς «καρφώνει» Μητσοτάκη για την παρότρυνση σε αποχή

 Κυριακός Μητσοτάκης - Αντώνης Σαμαράς

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ


Ηχηρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού στο «τρικ» Μητσοτάκη να παροτρύνει τους διαφωνούντες βουλευτές να απέχουν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ΛΟΑΤΚΙ+. 

«Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;» σχολίασε δηκτικά ο πρώην πρωθυπουργός στο έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας, στο πλαίσιο εκδήλωσης.

«Στην συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο. 

Στην ουσία του νομοσχεδίου, ο πρώην πρωθυπουργούς είναι αρνητικός και στον πολιτικό γάμο και στη γονεϊκότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων. Δεν είναι λίγες οι φορές, εξάλλου, που έχει υιοθετήσει ακροδεξιά, ομοφοβική ατζέντα σε δημόσιες παρεμβάσεις του

Πόσοι είναι τελικά οι διαφωνούντες εντός Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης; Ο αριθμός των βουλευτών υπολογίζεται μεταξύ 30 και 80.

Δημοσίως έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ο Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, οι βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κώστας Καραγκούνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας και Άννα Καραμανλή. Δεν αποκλείεται, ο αριθμός των διαφωνούντων εντός υπουργικού συμβουλίου να μην περιορίζεται μόνο στους Μάκη Βορίδη και Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Υπενθυμίζεται, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει επί λέξει στη συνέντευξη της Τετάρτης, πως «οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό Συμβούλιο [...] Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές. Η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές». 

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η αναφορά του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση προσπάθησε να «μαζέψει» την επιλογή της αποχής. Ο Παύλος Μαρινάκης, την Πέμπτη, ερωτηθείς για την κομματική πειθαρχία σε υπουργούς είπε χαρακτηριστικά: «ήταν σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εφόσον συμμετέχουν σε αυτό, έχουν μία αυξημένη θεσμική υποχρέωση στη συνέχεια για την ψήφιση των νομοσχεδίων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου