ΟΣτέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στη Θεσσαλία από χθες για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι το προγραμματισμένο, δεύτερο, αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Λάρισα και στο οποίο ο πρόεδρος θα είναι βασικός ομιλητής, όπως ακριβώς και στην Κοζάνη την προηγούμενη εβδομάδα.
Η ομιλία είναι προγραμματισμένη για τις 8.30 το βράδυ. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις κινητοποιήσεις των αγροτών που αναδεικνύονται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, γι’ αυτό άλλωστε έχει προγραμματιστεί σχετική συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον πρωθυπουργό την Τρίτη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταχθεί με το μέρος των αγροτών, άλλωστε ορισμένες από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της αποτελούσαν αιτήματα του αγροτικού κόσμου, όπως π.χ. η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Στέφανος Κασσελάκης επρόκειτο να επισκεφθεί χθες το απόγευμα το μπλόκο των αγροτών στην εθνική οδό στο ύψος της Καρδίτσας.
Ομόφυλα ζευγάρια και πανεπιστήμια
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται τόσο για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια όσο και, κυρίως, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο δεύτερο σκέλος ενδεικτική ήταν η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου, προέδρου της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη που έδωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι συνεπής με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Δεν είχε πει προεκλογικά ότι θα παραβιάσει το Σύνταγμα. Είχε μιλήσει για άλλη διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προδώσει τις εξαγγελίες του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είχε εξαγγείλει το χαράτσι που επέβαλε στους επαγγελματίες, τους κορόιδεψε. Οπως επίσης δεν είχε πει ότι θα παραβιάσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, είχε πει ότι σκέφτεται να το τροποποιήσει», ανέφερε, προσθέτοντας: «Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια είναι μόνο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ότι οι διδάσκοντες είναι αποκλειστικά δημόσιοι λειτουργοί. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία έχουμε κατακτήσει εδώ και καιρό στη χώρα μας. Οι φοιτητές ωστόσο εύλογα ανησυχούν γιατί ο κ. Μητσοτάκης συρρικνώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Στον αντίποδα, ο βουλευτής του κόμματος Πέτρος Παππάς φάνηκε ανοιχτός σε μια συζήτηση αναθεώρησης του άρθρου 16. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ ο ίδιος έχω πει και είμαι από μια μικρή μειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που λέω ότι ναι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιατύπωση του άρθρου 16 και συντεταγμένα ως πολιτεία να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε και αν μπορούμε να φέρουμε σπουδαία ή πολύ αξιοπρεπή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να συμβαδίσουμε με τη διεθνή πραγματικότητα».
Με τη σημείωση πως «δεν έχει ταμπού» για το θέμα αυτό, επισήμανε ωστόσο πως πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο το τι συμβαίνει με το δημόσιο πανεπιστήμιο και να διορθωθεί, όπως επίσης και η περαιτέρω ενίσχυσή του, καθώς εξακολουθεί η χρηματοδότηση της Παιδείας να αντλεί κονδύλια της τάξεως μόλις του 2,8% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις χαμηλότερες θέσεις της Ε.Ε. στον συγκεκριμένο δείκτη.
Σκεπτικισμός για την εκδήλωση της «Εφ.Συν.»
Τις προηγούμενες μέρες έγινε επικοινωνιακός ντόρος για την επικείμενη εκδήλωση που διοργανώνει η «Εφ.Συν.» την ερχόμενη Τρίτη με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και την Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.
Στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την κίνηση από πλευράς Τεμπονέρα, καθώς η γενική εκτίμηση είναι πως η συζήτηση γίνεται σε μια περίοδο λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και είναι άκαιρη γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Η Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Libre.gr και σχολιάζοντας την εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αυτή, αν θέλετε, είναι και μια στάση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, να μη δημιουργούμε προσδοκίες που πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Και το λέω αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πληρώσαμε την επιλογή μας να επιμείνουμε σε εκείνη τη συγκυρία στη συνεργασία με την απλή αναλογική, όταν εισπράτταμε μόνο άρνηση από το ΠΑΣΟΚ.
»Δεύτερον, γιατί σε τέσσερις μήνες είναι οι ευρωεκλογές και οι σχέσεις όλων των κομμάτων –και στον προοδευτικό χώρο– θα είναι το επόμενο διάστημα εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικές».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica και απαντώντας σε ερώτημα για το αν γίνονται υπόγειες ή υπέργειες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, σημείωσε ότι «οι διεργασίες εάν θέλουν να έχουν αποτέλεσμα, δεν είναι υπόγειες και δεν γίνονται ερήμην της κοινωνίας. Στον δρόμο, στα κρίσιμα ζητήματα, στην παιδεία, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στα εργασιακά, προκύπτουν οι συγκλίσεις, εκεί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συνεννόηση».
Υπήρξαν, ωστόσο, και πιο σκληρές τοποθετήσεις αναφορικά με την παρουσία Τεμπονέρα. Ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε μεσοβδόμαδα ότι «αν πραγματικά πιστεύουμε στον διάλογο και δεν υπηρετούμε κάποιες άλλες προσωπικές φιλοδοξίες, πρέπει να κινηθούμε συντεταγμένα. Και πάντοτε σε συνεννόηση με το κόμμα στο οποίο ανήκει ο καθένας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Νίκος Παππάς που σημείωσε δηκτικά: «Μας αφορά αυτός ο διάλογος, αλλά πρέπει να γίνει από τις συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις και δεν είναι κάτι που αφορά υποκλαπείσες έδρες και προσωπικές στρατηγικές»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου