Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με διευρυμένη πλειοψηφία, καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.
Μετά την σημερινή κατ' άρθρον συζήτηση και ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα, το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 του μηνός.
Μετά την παρέμβαση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, στην σημερινή συνεδρίαση, κατά την οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την προτροπή για αποχή των βουλευτών του, αλλά και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που κάλεσε τους βουλευτές να μην απέχουν, αλλά και με βάση τις ζυμώσεις στα διαφωνούντα κόμματα, έρχεται όλο και πιο κοντά η πιθανότητα να τεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Η Ελληνική Λύση, ήδη ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σχετικό αίτημα, περιμένει ωστόσο μια τουλάχιστον ακόμα Κοινοβουλευτική Ομάδα να συναινέσει προς αυτό, αφού δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 15 βουλευτών που απαιτείται για να γίνει αποδεκτό το αίτημα. Επίσης, η Νίκη, φαίνεται ότι τελεί σε αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή να διαπιστώσει αν το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, οπότε δεν θα είναι απαραίτητη η δική της συμβολή, αντιθέτως θα συντρέξει να ζητήσει και αυτό την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί με προσμέτρηση. Την ίδια στάση του φαίνεται να τηρούν και οι Σπαρτιάτες.
Στόχος των κομμάτων που υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, είναι να μετρηθεί η αντοχή της κυβέρνησης και να καταδειχθεί ότι δέχεται πλήγμα εκ των έσω αλλά και ότι έχει στους κόλπους της βουλευτές οι οποίοι δεν ψηφίζουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για δε τα κόμματα που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο να «προσωποποιηθούν» οι ψήφοι των όσων συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και να «παραδοθούν στην κοινωνία» των αρνητών του και στο κοινό των ψηφοφόρων τους που στέκεται πολέμιο μιας τέτοιας προοπτικής.
Από τη ΝΔ, πάντως οι βουλευτές που είτε θα απόσχουν είτε θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, φτάνουν περίπου το ένα τέταρτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ από το ΠΑΣΟΚ καταγράφονται περί τους επτά με οκτώ βουλευτές και από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός του Παύλου Πολάκη, διαφωνούν ακόμη δύο βουλευτές.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την συμβολική παρέμβαση που πραγματοποίησε σήμερα στην συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, επέκρινε με σφοδρότητα την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν θέτει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του και χαρακτήρισε «ανήκουστη» την προτροπή του πρωθυπουργού λέγοντας πως προσβάλλει τον κοινοβουλευτικό κανόνα, την ίδια τη θέση του βουλευτή μέσα στο Κοινοβούλιο.
«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη μεθόδευση που μας προσβάλλει όλους, προσβάλλει τη Δημοκρατία μας, την πολιτική στάση μας και την ξεκάθαρη και επιτακτική ανάγκη να πάρουμε θέση σε ένα θεμελιώδες ζήτημα δικαιωμάτων και υποτιμά πάνω από όλα την ουσία, τη σημασία και την ιστορικότητά ενός νομοσχεδίου, που αφορά στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα προσβάλλει την πολιτική και την αντίληψη της κοινωνίας για την πολιτική», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης διαφοροποίησε ως προς την πολιτική της βαρύτητα την διαφωνία βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και των βουλευτών της Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως «η στάση των βουλευτών και πολύ περισσότερο των υπουργών, αποδεικνύει την κυβερνητική συνοχή και επάρκεια», ενώ έθεσε προς τα υπουργικά έδρανα, που καταλαμβάνει εν προκειμένω ο Άκης Σκέρτσος, ως επισπεύδων υπουργός, «έχετε την ψήφο της εμπιστοσύνης ή όχι της ΚΟ της ΝΔ;»
Από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, που τοποθετήθηκαν στις Επιτροπές, αντιρρήσεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος, οι οποίες έκαναν λόγο για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο ενώ ανέφεραν ότι πρόκειται για μέσο εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου