Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Πουλάνε ηρεμία και... ενότητα πριν το Συνέδριο UPD

 Στέφανος Κασσελάκης

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi


Επιχείρηση να πέσουν οι τόνοι στην Κουμουνδούρου, αλλά με περίεργες διαρροές για τα όσα συνέβησαν στην εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας • Ερωτηματικό η «ενότητα» στο Συνέδριο.

Εικόνα ανακωχής προσπαθεί να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της έναρξης των διαδικασιών του Συνεδρίου, το οποίο εκκινεί την Πέμπτη με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. 

Μπορεί οι υψηλοί τόνοι σήμερα να έχουν περιοριστεί, ωστόσο οι ανακοινώσεις από την Κουμουνδούρου προκαλούν εύλογα ερωτήματα, καθώς ανατρέπουν και επιχειρούν να διαψεύσουν τα όσα διέρρευσαν και καταγράφηκαν χθες.

Η υποχώρηση «βαπτίστηκε» συνωμοσιολογία

Η πρωινή διαρροή από την Κουμουνδούρου διέψευσε τα περί υποχώρησης του Στέφανου Κασσελάκη στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, κάνοντας λόγο για «χίμαιρες και σενάρια συνωμοσιολογίας».

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι το διακύβευμα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο των μελών της ΠΓ ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη“»,  και πρόσθεταν πως επαναβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη και η στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου και το κόμμα «προχωρά ενωμένο στο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο». 

Μάλιστα από την Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι «μόνο ένα μέλος του οργάνου ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η ανάκληση της προχθεσινής επιστολής Κασσελάκη κάτι που απορρίφθηκε», και ότι «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISyriza». 

Οι διαρροές αυτές περιγράφουν μια διαφορετική πραγματικότητα, καθώς, δεν ζήτησε μόνο ένα μέλος να πάρει πίσω την επιστολή ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ ο πρόεδρος αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις θέσεις του από τη στιγμή που μόλις τρία μέλη της Π.Γ. τον στήριξαν.

«Όχι» σε λευκή επιταγή και παρέμβαση Τεμπονέρα

Χθες, εξάλλου, τα περισσότερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ξεκαθάρισαν προς τον πρόεδρο, ο οποίους ζητούσε ευθαρσώς... στήριξη τριετίας, πως δεν έχει κανένας λευκή επιταγή και πως θα κριθεί και εκείνος στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος, πέταξε το γάντι προς τον Στέφανο Κασσελάκη σημειώνοντας «δεν συναινώ στη de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της τοποθέτησής του κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ. απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα του ερωτηματολογίου σημειώνοντας ότι ««η συζήτησηπου ανοίγει παραμονές του συνεδρίου δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές που αγνοούν τα μέλη. τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή» και προσθέτοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς».

Το μέλος της Π.Γ. φέρεται να σημείωσε προς τον πρόεδρο ότι «”Άλλαξε τα όλα” δεν σημαίνει “διάλυσέ τα όλα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό», ενώ σε άλλο σημείο φέρεται να ξεκαθάρισε «είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε». 

Σήμερα, πάντως, διέρρευσε κι ένας αποσπασματικός διάλογος από την έντονη συζήτηση που είχαν Κασσελάκης και Τεμπονέρας με τον πρόεδρο να δηλώνει «με αμφισβητείς» και το μέλος της Π.Γ. να απαντά «όχι πρόεδρε». 

Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ενότητας

Από νωρίς το πρωί και μετά την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας σειρά στελεχών τοποθετήθηκε σε ΜΜΕ σε μια προσπάθεια να επικρατήσει ηρεμία και κλίμα ενωτικό με το βλέμμα στο Συνέδριο, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως αυτό το κλίμα θα επικρατήσει και στο επόμενο τριήμερο.

Ενδεικτικά:

Γιώργος Τσίπρας: Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη.  Δεν υπήρξε ένταση. Εντάσεις υπήρξαν μόνο στιγμιαία. Ήταν πολύ παραγωγική συζήτηση και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Είμαστε όλοι ενωμένοι. Συνεχίζουμε και προς το Συνέδριο και προς τις ευρωεκλογές. Δύο μέρες κράτησαν οι συζητήσεις. Την πρώτη μέρα χωρίς τον Πρόεδρο, τη δεύτερη με τον Πρόεδρο και το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό. Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό σημείο από αυτό που βρισκόμασταν την Κυριακή και προχωράμε όλοι ενωμένοι.

Γιάννης Ραγκούσης: Το αποτέλεσμα πιστοποιεί ότι δεν είναι σε κρίση αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τη δική σας ορολογία ήταν κρίση. Ήτανε προφανώς μία δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε ιδίως τις τελευταίες ημέρες, από το Σάββατο και μετά, με όλες αυτές δημόσιες τοποθετήσεις, τη συνεδρίαση την προχθεσινή και λοιπά. Σε κάθε περίπτωση, το θετικό -και είναι πραγματικά θετικό και πραγματικό γεγονός αυτό- είναι ότι χθες βγήκαμε με μία ομόφωνη τοποθέτηση στα πράγματα, βάση της οποίας, ουσιαστικά, λέμε ότι πάμε να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη των Ευρωεκλογών, να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και, στην πορεία αυτή, να πραγματοποιήσουμε από αύριο και το συνέδριο, το οποίο θα μάς δώσει όσο το δυνατόν καλύτερη δύναμη» είπε το μέλος της ΠΓ του κόμματος. Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα κόμματα του κόσμου, στις Ευρωεκλογές θα κριθούμε όλοι.

Κώστας Ζαχαριάδης: Σε κανένα δημοκρατικό κόμμα δεν υπάρχει αιώνιος πρόεδρος. Ο Στέφανος Κασσελάκη είναι πρόεδρος, έχει διαγράψει μία καθαρή, διπλή εκλογική νίκη από τη βάση του κόμματος. Κανένας δεν έχει εγείρει θέμα δυσπιστίας και πορευόμαστε προς το συνέδριο του κόμματος. Δεν υπάρχει σε κανένα κόμμα λευκή επιταγή, ούτε για πρόσωπα ούτε για όργανο. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη είναι να έχει θετικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και να κάνει μία μεγάλη ανατροπή στις εθνικές εκλογές. Εμείς εκλέξαμε πρόεδρο και όχι μονάρχη. Πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ορίζει το καταστατικό του κόμματος προκειμένου το κόμμα να πετύχει τους στόχους του. Δεν υπάρχει μονοπρόσωπη αρχή.

Πέτρος Παππάς: Είναι αδιανόητο και πολιτικά ανόητο να αμφισβητείται η ηγεσία Κασσελάκη. Η δική μου πεποίθηση και η διάθεση του κ. Κασσελάκη είναι ότι, αν αμφισβητηθεί, θα ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη της βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου