Ακάθεκτος συνεχίζει την αποδόμηση τού δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, που μεταξύ άλλων βάζει ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα δρομολογεί συνεχώς νέα «χαράτσια», καλώντας τους ασφαλισμένους να πληρώσουν τις υπηρεσίες από την τσέπη τους. Σημειώνεται ότι ήδη ο υπουργός έχει δρομολογήσει τα (επί πληρωμή) απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους, καθώς και το «χαράτσι» που συνοδεύει κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών ή απεικονιστικών εξετάσεων.
Μιλώντας αυτή τη φορά σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές στον τομέα των «φθηνών» φαρμάκων (που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ), επικαλούμενος τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρατηρούνται – ελλείψεις, για τις οποίες τη βασική ευθύνη έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Άδ. Γεωργιάδης προανήγγειλε αυξήσεις της τιμής των «φτηνών» φαρμάκων, χρησιμοποιώντας το κυβερνητικό αφήγημα πως για το πρόβλημα των ελλείψεων ευθύνονται και οι «υπερβολικά χαμηλές» τιμές των φαρμάκων. Όπως δε ισχυρίστηκε, η αύξηση της τιμής θα γίνει προκειμένου να μη χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα. Μάλιστα, ανέφερε ότι τα φθηνά φάρμακα οι εταιρείες αρνούνται να τα φέρουν στην Ελλάδα ή τα αντικαθιστούν από ακριβά κι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός προχώρησε σε νέο «ληστρικό» τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και δη των γενοσήμων, με τουλάχιστον 1.700 σκευάσματα να εμφανίζουν αυξήσεις έως και 80% από τη μία μέρα στην άλλη. Μετά τον σάλο των αντιδράσεων, ο κ. Γεωργιάδης περιορίστηκε απλώς στο να βάλει ένα πλαφόν 3 ευρών στην αύξηση.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback (πρόκειται για την επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός), που –όπως υποστήριξε– έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του. Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι η προηγούμενη αύξηση των τιμών στα φάρμακα που αποφάσισε ο κ. Γεωργιάδης, αποτέλεσε ακόμα ένα «δωράκι» στη φαρμακοβιομηχανία, καθώς μείωσε κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ το clawback της βιομηχανίας, μεταφέροντας την υποχρέωση καταβολής αυτής της δαπάνης στους ασφαλισμένους.
Ογκολογικά Συμβούλια και «ψαλίδι» σε φάρμακα
Ο υπουργός προανήγγειλε και την ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον «εξορθολογισμό» της φαρμακευτικής δαπάνης. Υποστήριξε πως 3 στα 4 ογκολογικά φάρμακα που συνταγογραφούνται, οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται, μεθοδεύοντας έτσι το κόψιμο της πλειονότητας των σκευασμάτων αυτών. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία «και αυτό θα κάνουμε».
Η φαρμακευτική δαπάνη, είπε επίσης, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. «Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα», ανέφερε.
►Όσον αφορά το θέμα των ελλείψεων σκευασμάτων που επικαλείται ο υπουργός αλλά και το «ψαλίδι» που επιχειρεί, υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, καρκινοπαθής στο Ηράκλειο έβαλε τέλος στη ζωή του, καθώς δεν άντεχε τους φριχτούς πόνους μέχρι να φτάσει το φάρμακο για τις χημειοθεραπείες του. Ο ασθενής αναζητούσε για δύο μήνες ένα φάρμακο σχετικά φτηνό αλλά εξειδικευμένο για τον καρκίνο του πνεύμονα. Μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης, ο κ. Γεωργιάδης δεν δίστασε να διαψεύσει την αλήθεια των γεγονότων, ισχυριζόμενος πως το φάρμακο άργησε μόνο 24 ώρες και πως ήταν ο ίδιος ο ασθενής που δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη εξέταση για την οποία είχαν κλειστεί όχι ένα αλλά δύο ραντεβού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου