Πυρ ομαδόν εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του πρωθυπουργού, κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που αφορούσε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Το θέμα που κυριάρχησε ήταν το έγκλημα στα Τέμπη –με αφορμή και τη μονταζιέρα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στα ηχητικά ντοκουμέντα–, με τη συζήτηση να διεξάγεται σε πολύ υψηλούς τόνους και με σφοδρές αντιπαραθέσεις.
Όπως αναμενόταν, η πρόταση απορρίφθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι επέλεξαν (για ακόμα μια φορά) να γίνουν συνένοχοι στη συγκάλυψη της πολύνεκρης τραγωδίας. Αίσθηση προκάλεσε το παρατεταμένο χειροκρότημα που επιφύλαξαν στον πρωθυπουργό, ο οποίος με ψεύδη, ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις επιχείρησε (ματαίως) να αποδομήσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, πετώντας συχνά την μπάλα στην εξέδρα ή αποφεύγοντας να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που του τέθηκαν.
→ Σε σύνολο 300 βουλευτών, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 141, ενώ καταψήφισαν 159 βουλευτές ( οι 158 της Ν.Δ. και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς).
Οι τοποθετήσεις
Χωρίς καμιά παραδοχή ούτε για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη ούτε για την «μονταζιέρα» στις συνομιλίες, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, για να υπερασπιστεί την κυβέρνησή του και τον πρώην υπουργό του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε μάλιστα να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του κράτους δικαίου, σχετικά με το αίτημα σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών κατά το χρόνο του εγκλήματος στα Τέμπη.
Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του πρωθυπουργού επιφύλαξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος. Με αιχμή του δόρατος το έγκλημα στα Τέμπη και με αναφορές σε πλήθος κρίσιμων θεμάτων (από τις υποκλοπές και τo σκάνδαλο διαρροής emails μέχρι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την κατάσταση στο ΕΣΥ), ο κ. Φάμελλος ζήτησε να υπάρξει δέσμευση πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής επιτροπής.
«Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη. Όλα δείχνουν ένα οργανωμένο μηχανισμό εντός του κόμματος της ΝΔ που παραβιάζει το κράτος δίκαιου», σχολίασε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για το έγκλημα στα Τέμπη, όσο και για το σκάνδαλο με τη διαρροή χιλιάδων emails αποδήμων αλλά και για τις υποκλοπές εξαπέλυσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Ειδικά για τη «μονταζιέρα» διαμήνυσε πως «θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι το επικίνδυνο και αδίστακτο χέρι» που πήρε τα αρχεία στις 4 το πρωί και τα διοχέτευσε στον Τύπο. «Αυτό το νοσηρό χέρι είναι ανάμεσά σας όπως ήταν και στις υποκλοπές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε εξηγήσεις απ' την κυβέρνηση με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» σχετικά με μυστικές διαπραγματεύσεις αλλά και ποιος πλήρωσε τα υπέρογκα ποσά για την εγγύηση αξιωματούχων του ΟΣΕ που είναι υπόδικοι για το έγκλημα στα Τέμπη.
Ο Κυρ. Βελόπουλος ρώτησε αν ισχύει το δημοσίευμα που υποστηρίζει πως μεγάλος επιχειρηματίας της χώρας είναι αυτός που με πάσα διακριτικότητα έβγαλε από τη δύσκολη θέση κατηγορούμενο του ΟΣΕ (ή της ΕΡΓΟΣΕ) για τα Τέμπη και κατέβαλε για λογαριασμό του, είτε με τη μορφή δωρεάς είτε με τη μορφή δανείου, την πενταψήφια σε αριθμό μηδενικών εγγυοδοσία που του επεβλήθη από τη Δικαιοσύνη
Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη ζήτησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει ο ίδιος τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη.
Πυρ κατά βούληση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία απευθυνόμενη στα κυβερνητικά στελέχη, δεν δίστασε να πει ξεκάθαρα: «Αφαιρέσατε τη ζωή από 57 ανθρώπους».
Απευθυνόμενη δε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., είπε με έμφαση ότι χειροκρότησε τον Κώστα Καραμανλή σαν να ήταν πρωθυπουργός.
► Την ώρα που μέσα στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής, πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το Κοινοβούλιο, ζητώντας να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη του εγκλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου