Στον πρώτο απολογισμό προχώρησαν οι Βρυξέλλες , παρουσία του Επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του Διοικητή Επιχειρήσεων , υποναύαρχο Βασίλη Γρυπάρη , επτά περίπου εβδομάδες μετά την έναρξη της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μέχρι σήμερα, η ναυτική δύναμη στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΥΔΡΑ» έχει συνοδεύσει 68 εμπορικά πλοία και έχει αποκρούσει έντεκα επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της EUNAVFOR ASPIDES, υποναύαρχο Βασίλη Γρυπάρη, πραγματοποιήθηκε η κατάρριψη εννέα εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενός θαλάσσιου μη επανδρωμένου σκάφους και τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων.

Τριπλός ο στόχος της Επιχείρησης « Ασπίδες»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, τόνισε πώς η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει τριπλό στόχο : την προστασία των πλοίων , τη συνοδεία τους και την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.

Ο υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης από την πλευρά του τόνισε ότι διατηρείται η αμυντική εντολή της επιχείρησης και κάθε απάντηση αποτελεί συνέπεια επίθεσης και είναι αναγκαία, αναλογική και περιορίζεται στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις καθημερινές ενέργειες και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο», ανέφερε ο διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» συμπληρώνοντας ότι ενημερώνονται τα αρμόδια σώματα της Ε.Ε. έτσι ώστε να είναι σε γνώση τους η κατάσταση σε επιχειρησιακό επίπεδο και έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα στοιχεία-κεφάλαια.

Αποστολή με ειδική βαρύτητα

«Πρόκειται για μια αποστολή με ειδική βαρύτητα και σημαντικό επίπεδο δέσμευσης και κινδύνου», δήλωσε ο Ζοζεπ Μπορελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες .

«Έχει αμυντική εντολή. Δεν συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις κατά των Χούθι στο έδαφος. Τα πλοία μας επιχειρούν σε καθεστώς αυτοάμυνας και για την προστασία των πλοίων-στόχων. Πρέπει να ειπωθεί με σαφήνεια. Η αποστολή αυτή είναι σαφής απόδειξη της βούλησής μας και της ικανότητάς μας να ενισχύσουμε τη διεθνή ασφάλεια, να προστατεύσουμε τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, να προστατεύσουμε τους δρόμους μεταφοράς, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί ως πάροχος θαλάσσιας ασφάλειας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Ξεκάθαρη απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» ήταν μία «γρήγορη» και «ξεκάθαρη» απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι ενώ παράλληλα σημείωσε ότι μέχρι σήμερα τέσσερα κράτη-μέλη συμμετέχουν με φρεγάτες και 19 κράτη-μέλη με προσωπικό και άλλους τρόπους. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι από τη στιγμή της έναρξης της επιχείρησης, λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά προσθέτοντας ότι οι αριθμοί δείχνουν πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η αποστολή.

«Αποκρούουν επιθέσεις, πραγματικά πυρά»

«Δεν μιλάμε για παιχνίδι, αποκρούουν επιθέσεις, πραγματικά πυρά» υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ , αναφέροντας παράλληλα ότι πρόκειται για επιχείρηση η οποία έχει βαθμό επικινδυνότητας καθώς και ότι πρέπει να αυξηθεί η ικανότητά της ενώ τόνισε πώς είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αύξηση των logistics και η ιατρική-φαρμακευτική ικανότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ όσο και ο Διοικητής Επιχειρήσεων , Υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης τόνισαν ότι δεν υπάρχει αντίκτυπος από την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας που προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η ρωσική ναυτική δύναμη περιλαμβάνει το καταδρομικό «Varyag» και τη φρεγάτα «Marshal Shaposhnikov».Σύμφωνα με πρακτορείο TASS τα πλοία εκτέλεσαν «καθήκοντα στο πλαίσιο μεγάλης εμβέλειας θαλάσσιας εκστρατείας«, με ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρουν ότι προστατεύουν δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο.