Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Οργή και απαξίωση για τα... απογευματινά νυστέρια

 evaggelismo-ygeionomikoi

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα», διατράνωσαν χθες υγειονομικοί στο προαύλιο του «Ευαγγελισμού»


Οι υγειονομικοί παραμένουν στα «κόκκινα» για το «ιστορικό για το ΕΣΥ γεγονός» κατά Αδωνη Γεωργιάδη που εμπορευματοποιεί και διαλύει το ΕΣΥ. ● Αλλά και ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στα απογευματινά χειρουργεία, καθώς ούτε έχει ούτε θέλει να τα πληρώσει.

«Πολύ κακό για το τίποτα», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του απολογισμού του πρώτου εικοσαημέρου των πολυδιαφημισμένων απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, ακόμα ενός σχεδιασμού της κυβέρνησης της Ν.Δ., αφού, εκτός από τους υγειονομικούς, και ο κόσμος τούς γύρισε επιδεικτικά την πλάτη, καθώς ούτε έχει ούτε θέλει να τα πληρώσει.Τι κι αν ήταν καθημερινή η παρουσία του υπουργού Υγείας στα αγαπημένα του κανάλια - μέχρι και μέσα στην αίθουσα ανάνηψης που γειτνιάζει με τα χειρουργεία (!) μπήκε για να διαφημίσει το νέο όχημα επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι ασθενείς δεν πείστηκαν και φυσικά δεν προσήλθαν στο κατά Αδωνι Γεωργιάδη «ιστορικό για το ΕΣΥ γεγονός».Το πείσμα όμως της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδείξει ότι άλλος ένας σχεδιασμός της δουλεύει είχε αποτέλεσμα την απόλυτη γελοιοποίησή της. Κι αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων έχει πραγματοποιηθεί σε εκτός λίστας ασθενείς, σε πλήρη δηλαδή αντίθεση με τα όσα η ίδια είχε εξαγγείλει για αποφόρτιση της λίστας και βελτίωση της πρόσβασης των πιο αδύναμων στα πρωινά χειρουργεία. Κι ακόμα περισσότερο γιατί αυτό αποδεικνύουν περιστατικά όπως εκείνο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) όπου χειρουργήθηκε και πληρώθηκε στα απογευματινά χειρουργεία επείγον κάταγμα! Αλλά και περιστατικά όπως αυτά στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, το «Αττικόν», που αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου, καταδεικνύοντας ότι συμβαίνει κάτι ακόμα πιο κυνικό: «Πελάτης» πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία και ο καρκινοπαθής, και όχι μόνο, όπως η κυβέρνηση έλεγε, τα μικρά και γρήγορα χειρουργεία (μια βουβωνοκήλη, ένας καταρράκτης κοκ.).

«Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα - Τιμή δεν μπαίνει στη ζωή!», διατράνωσαν χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, στις 7 Απριλίου, μαχητικά και μαζικά εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τη ναυαρχίδα του, τον «Ευαγγελισμό», ύστερα από απόφαση 14 σωματείων νοσοκομείων της Αττικής - και την ίδια στιγμή με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Μία τρύπα στο νερό


Οι υγειονομικοί αντιδρούν στο ξήλωμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συγκεκριμένα στο «αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων» και στην «κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών», τα οποία «ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ, που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση».

Αντιδρούν στα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση τα οποία θα αναγκάσουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη την ίδια στιγμή που καταρρακώνουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των υγειονομικών.

Δεν προσέρχεται ο κόσμος στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία της κυβέρνησης της Ν.Δ., με την τελευταία να ψάχνει απεγνωσμένα «πελάτες» να χειρουργηθούν για να μη φανεί ότι αποτυγχάνει. «Δεν έχουν οι άνθρωποι που περιμένουν τόσον καιρό για να χειρουργηθούν να δώσουν τα χρήματα που ζητούνται», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, γενική γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων). Η λίστα μιλάει από μόνη της: Σήμερα 102.634 περιστατικά αναμένουν για να πραγματοποιήσουν ένα χειρουργείο, ενώ 58.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα περιμένουν πάνω από 4 μήνες -εκτός από τα ογκολογικά και τα πολύ επείγοντα-, με το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αναμονές να καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη | ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Η είσοδος του ιδιωτικού τομέα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία θεσμοθετήθηκε το προηγούμενο διάστημα με το απογευματινό χειρουργείο επί πληρωμή, νομιμοποιώντας ουσιαστικά το φακελάκι, νομιμοποιώντας στη συνείδηση του κόσμου ότι για να μπορέσει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να πληρώνει, ενώ κάτι τέτοιο μέχρι πρότινος ήταν απολύτως δωρεάν», υπογράμμισε στη διάρκεια της ομιλίας του χθες στον «Ευαγγελισμό» ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Είναι μεγάλη όμως η σπουδή της κυβέρνησης να πετύχουν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και η γραμμή που έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας στις διοικήσεις είναι να γίνουν προτεραιότητα. Ετσι έχει επανειλημμένως επιχειρηθεί να χρεωθεί σαν απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο έκτακτο περιστατικό (όπως στην περίπτωση του κατάγματος στο ΠΑΓΝΗ) που περιμένει να χειρουργηθεί ή ακόμα πρωινό χειρουργείο που έχει καθυστερήσει και περιμένει να χειρουργηθεί, μας λένε οι υγειονομικοί.

Ακόμα, μας λένε, επιχειρείται ανοιχτά η εμπλοκή όλου του προσωπικού στα απογευματινά χειρουργεία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα νοσοκομείου που στην πρωινή λίστα των χειρουργείων είχε δηλώσει και τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, με αποτέλεσμα ο αναισθησιολόγος εφημερίας να «φορτωθεί» -χωρίς να το γνωρίζει- να κάνει τον προεγχειρητικό έλεγχο και για τα απογευματινά χειρουργεία για τα οποία άλλος αναισθησιολόγος είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει και να πληρωθεί.

Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο επιβαρύνουν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, μας λένε οι εργαζόμενοι, με τους απογευματινούς καθαριστές στα νοσοκομεία, που είναι το 1/3 σε αναλογία των πρωινών, να τρέχουν και να μη φτάνουν για να καλύψουν και τα επί πληρωμή για τα οποία ούτε συμφώνησαν να συμμετέχουν ούτε πληρώνονται. Τελικά δεν είναι θέμα επιλογής, υπογραμμίζουν οι υγειονομικοί, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Αν, για παράδειγμα, χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ένα χειρουργείο, ούτε θα ερωτηθούν ούτε θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ. Και εδώ η κυβέρνηση άλλα έλεγε και άλλα κάνει.

Οι υγειονομικοί είναι καταδικασμένοι σε υπερεργασία, σε όλο και περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους, αλλά με τους ίδιους μισθούς. Οι ασθενείς, από την άλλη, σε όλο και περισσότερες ιδιωτικές πληρωμές για να έχουν την υγεία τους. Ποια απογευματινά χειρουργεία - εδώ δεν βγαίνει το πρωινό ωράριο, υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας). «Λείπει τόσο πολύ προσωπικό, που από το ογκολογικό «Μεταξά» είπαν σε καρκινοπαθή «ξέρετε, δεν έχουμε καρδιολόγο και παθολόγο, πηγαίνετε να σας ελέγξουν αλλού και ελάτε έτοιμος για το ογκολογικό χειρουργείο»», μας λέει η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου και προσθέτει: «Είναι τέτοια η φτώχεια σε προσωπικό που δεν προλαβαίνεις να κάνεις το πρωινό ωράριο, την εφημερία, να ξεκουραστείς, να συνεχίσεις».

Εξαντλημένη γιατρός

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα νέας ειδικευόμενης γιατρού σε χειρουργική κλινική που, στη μεσημεριανή σύσκεψη -υπό 25 βαθμούς Κελσίου- των σωματείων 14 νοσοκομείων της Αττικής την περασμένη Παρασκευή στο προαύλιο του «Ευαγγελισμού», εμφανίστηκε με χοντρό μπουφάν. Τρεισήμισι μέρες μετά άυπνη η γιατρός κρύωνε ενώ ο τόπος έβραζε!

Οι υγειονομικοί θα συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι στην πολιτική που ασκείται στον χώρο της δημόσιας Υγείας, απέναντι σε μια πολιτική που εμπορευματοποιεί ολοένα και περισσότερο το αγαθό της δημόσιας Υγείας, μας λέει ο Γιώργος Φερεντίνος. «Τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, τα δημόσια συστήματα τα οποία στήριξαν την υγεία του λαού μας συνεχίζουν να είναι υποχρηματοδοτούμενα, συνεχίζουν να είναι άδεια τα νοσοκομεία από προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, συνεχίζονται η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση σε κάθε υπηρεσία της Υγείας», τονίζει.

Την ίδια ώρα «στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπάρχει πλήρης διάλυση, κάτι το οποίο φορτίζει και το δικό μας νοσοκομείο σε κάθε εφημερία, ενώ σε κάθε κέντρο Υγείας το οποίο υποστελεχώνεται φυτρώνουν ιδιωτικά σαν μανιτάρια γύρω γύρω, είτε είναι διαγνωστικά είτε μικροβιολογικά, με τον μόνο που πανηγυρίζει να είναι ο υπουργός Υγείας, ο οποίος μιλάει για έναν κυκεώνα επενδύσεων στον χώρο της Υγείας το τελευταίο διάστημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου