Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Επιτακτικά τα ερωτήματα μετά την περίεργη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών

 Νίκη Κεραμέως

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών υποβαθμίζει το περιστατικό και την έρευνα.

Με τις ευρωεκλογές να απέχουν περίπου ενάμιση μήνα και το υπουργείο Εσωτερικών να προσπαθεί να υποβαθμίσει την διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών, φουντώνουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που ζητά απαντήσεις σε επιτακτικά ερωτήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο και η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, κάνουν λόγο για «φερόμενη» διάρρηξη, παραπέμποντας «στα πορίσματα των Αρχών» (όταν αυτά ανακοινωθούν). Το ίδιο είχε κάνει η Ν. Κεραμέως όταν είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της διαρροής e-mails από το υπουργείο της στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που τελικά επιβεβαιώθηκε με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να καρατομήσει δύο γραμματείς, προκειμένου να γλιτώσει το «κεφάλι» της υπουργού.

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ, σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις. 

«Ζητώ από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών. Είναι αδιανόητο, λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, να έχουμε συνεχιζόμενα κρούσματα που πλήττουν το κύρος του κράτους και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Άμεσα καθαρές απαντήσεις και για τα δύο αυτά σοκαριστικά περιστατικά», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης, κατά την περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπότροπη. «Λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, μάθαμε ότι έγινε διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών και η ανακοίνωση του υπουργείου μιλάει για "φερόμενη διάρρηξη".

Πριν από μερικές εβδομάδες, είχαμε ένα καινούργιο περιστατικό, που το απέκρυπτε η Νέα Δημοκρατία και η κυρία Κεραμέως. Χιλιάδες απόρρητα στοιχεία εκλογέων του εξωτερικού είχαν διοχετευθεί μέσω του γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας προς ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Κάτι που είναι παράνομο», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία».

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο», σημείωσε το ΚΚΕ.

Για μια «περίεργη διάρρηξη» στη Διεύθυνση Εκλογών «την ημέρα που παραδιδόταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών με επίκεντρο την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου», ανέφερε η Νέα Αριστερά

Σε σημερινή της ανακοίνωσή η Ελληνική Λύση σημειώνει:  «Στην χώρα των 600.000 «εγγεγραμμένων νεκρών» στους εκλογικούς καταλόγους, των κλεμμένων e-mail, προσωπικών δεδομένων και των «διαρρήξεων συγκάλυψης» το να μιλά ο Κ. Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο είναι σαν να μιλάει ο «κλέφτης» για... εντιμότητα!».

Φόβους για αλλοίωση σημαντικών εγγράφων εξέφρασε σήμερα και ο συνταγματολόγος, συντονιστής πολιτικού σχεδιασμού του Κόσμου, Ξενοφών Κοντιάδης, τονίζοντας ότι «απαιτείται πρώτον να διοριστεί αμέσως υπηρεσιακός Υπουργός μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών και δεύτερον να αναλάβει Διακομματική Επιτροπή να διαλευκάνει την υπόθεση, με τη συνδρομή εισαγγελικών λειτουργών και ειδικών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αλλοιώσεις εκλογικών εγγράφων και αρχείων ή αν το περιστατικό συνδέεται με το λεγόμενο email-Gate (υπόθεση Ασημακοπούλου) και τα στοιχεία που επρόκειτο να προσκομιστούν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων».

Οι έρευνες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, που αποκάλυψε τη διάρρηξη, η  αστυνομία προχώρησε σε έρευνα τόσο στην Διεύθυνση Εκλογών όσο και στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.ΕΣ., επικεντρώνοντας κυρίως στους δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου και στο εάν υπήρξε πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένου ατόμου στα ηλεκτρονικά αρχεία και στα σημαντικά έγγραφα των σκληρών δίσκων, που σχετίζονται με τις εκλογικές διαδικασίες και την κατάρτιση των καταλόγων. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Εγκληματικών Ερευνών και της Ασφάλειας έψαχναν στοιχεία μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ ο διευθυντής εκλογών φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία για το ενδεχόμενο αντιγραφής ή ακόμα και αλλοίωσης αποθηκευμένων αρχείων.

Η διάρρηξη φέρεται πως σημειώθηκε μεταξύ 13:30 και 14:30 της Παρασκευής 26 Απριλίου. Ο αρμόδιος διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και ζήτησε από τη γραμματέα του να πάει στην οδό Ευαγγελιστρίας και να φέρει κάποια έγγραφα. 

Η υπάλληλος μετέβη στο γραφείο και διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή και εμφανή τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία της πόρτας. Άμεσα ενημέρωσε τον διευθυντή της ο οποίος κάλεσε το 100 αναφέροντας το περιστατικό και αργότερα υπέβαλε μήνυση ενώπιον του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου