Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μαρόκο λένε ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, αλλά υπό προϋποθέσεις, ενώ η Ουάσιγκτον αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής Αμερικανών στρατιωτών
Ηδιοίκηση Μπάιντεν ενθαρρύνει τα αραβικά κράτη να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος, με την αποστολή να καλύψει τα κενά που είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν μέχρι να στηθεί εκεί ένας νέος, αξιόπιστος παλαιστινιακός μηχανισμός ασφαλείας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι FT, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μάλιστα ήδη ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις με σειρά αραβικών κρατών.
Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία, εάν εκείνη τελικώς περάσει από τη θεωρία στην πράξη, με την πλευρά των ΗΠΑ ωστόσο να απορρίπτει την προοπτική αποστολής αμερικανικών δυνάμεων εντός του παράκτιου παλαιστινιακού θυλάκου.
«Τα αραβικά κράτη λένε, από την πλευρά τους, ότι θα έπρεπε αυτή η δύναμη να είναι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, και έτσι οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να βρουν πώς θα μπορούσαν να ηγηθούν χωρίς όμως να έχουν στρατιώτες στο έδαφος. Τρία αραβικά κράτη είχαν αρχικές συζητήσεις, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και το Μαρόκο, αλλά θα ήθελαν οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πρώτα παλαιστινιακό κράτος», δηλώνει Δυτικός αξιωματούχος μιλώντας στους FT.
Αλλες αραβικές δυνάμεις, της Σαουδικής Αραβίας συμπεριλαμβανομένης, έχουν απορρίψει την ιδέα να αναπτύξουν δικές τους δυνάμεις στη Γάζα, υπό τον φόβο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα θεωρούνταν συνένοχες με το Ισραήλ.
Ακόμη και όσοι έχουν ενστάσεις ωστόσο, βλέπουν πια πιο θετικά την ιδέα της ανάπτυξης μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης μεταπολεμικά στη Γάζα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε παράλληλα τον δρόμο και για την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από την εν λόγω περιοχή.
Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είπε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την περασμένη Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον «εργάζεται εδώ και πολλές, πολλές εβδομάδες πάνω στην ανάπτυξη αξιόπιστων σχεδίων για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση (σ.σ. της Γάζας)» σε συνεργασία με αραβικά κράτη και άλλους συμμάχους. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ανάλογες κινήσεις από την πλευρά του Ισραήλ.
«Προς το παρόν, δεν είναι σαφές σε τι θα ήταν διατεθειμένο να συμφωνήσει το Ισραήλ», σημειώνουν οι FT, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν απογοητευτεί από τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά: με το χρονικό διάστημα για το οποίο σχεδιάζει να διατηρήσει τα στρατεύματά του στην κατεστραμμένη λωρίδα, με το ποιον ή ποιους θα μπορούσε να αποδεχθεί μελλοντικά ως διαχειριστές στην περιοχή της Γάζας, αλλά και με την ίδια τη διάρκεια του εν εξελίξει πολέμου.
Με πληροφορίες από FT