Ως πρόσχημα χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ανάπτυξη εθνικιστικών τάσεων στη Βόρεια Μακεδονία, επιχειρώντας να δικαιολογήσει ως δήθεν κίνηση που σήμερα τον «δικαιώνει» τη μη κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Στην πραγματικότητα βέβαια προσπαθεί να καλύψει την απροθυμία και την ατολμία του να φέρει όλα αυτά τα χρόνια τα πρωτόκολλα στη Βουλή, οι οποίες ασφαλώς υπαγορεύονταν από τον φόβο του για τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη Ν.Δ., αλλά και από την επιλογή του να κλείνει έτσι το μάτι στο εθνικιστικό ακροατήριο, το οποίο δυσαρέστησε με τη στροφή του στο Μακεδονικό μετά τις εκλογές του 2019. Και κυρίως προσπαθεί να καλύψει τα επιζήμια για τη χώρα μας αποτελέσματα αυτής της απροθυμίας του, με πιο εξόφθαλμο τέτοιο αποτέλεσμα το γεγονός ότι εάν είχαμε κυρώσει τα πρωτόκολλα, τώρα ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας θα γινόταν αποκλειστικά από την Ελλάδα, όπως προβλεπόταν και από τη Συµφωνία των Πρεσπών, και όχι από την Ιταλία, όπως ανακοινώθηκε.
Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός με την επιλογή του να παραπέμψει όλα αυτά τα χρόνια στις ελληνικές καλένδες την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας έχει απεμπολήσει την πρόβλεψη η Ελλάδα να ελέγχει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και αυτό έχει ήδη παραχωρηθεί σε μια τρίτη χώρα. Για να μη μιλήσουμε για τη μη κύρωση του πρώτου από τα τρία πρωτόκολλα που αφορά την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονοµική Συνεργασία των δύο χωρών. Παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χθεσινή του συνέντευξη (ΣΚΑΪ), αναφερόμενος στη μη κύρωση των πρωτοκόλλων, υποστήριξε ότι «δικαιωθήκαμε απόλυτα από την πολιτική μας αυτή. Επειδή κι εμείς βλέπαμε τις εσωτερικές εξελίξεις στα Σκόπια, βλέπαμε ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση, διαβάζαμε αυτά τα οποία έλεγε η άλλη κυβέρνηση και κατά συνέπεια κάναμε την επιλογή να μην κυρώσουμε τα μνημόνια». Επιπλέον δήλωσε ότι «εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται», ενώ χαρακτήρισε τη μη κύρωση των μνημονίων «διαπραγματευτικό όπλο» που θα «απολεσθεί» εφόσον ψηφιστούν. Αυτό βέβαια που δεν εξήγησε είναι ποιο ακριβώς θα είναι το «διαπραγματευτικό όπλο». Οτι η Ελλάδα έχει αφήσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας στην Ιταλία; Και με ποιον τρόπο αποτελεί μέσο πίεσης για τους εθνικιστές της γειτονικής χώρας το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ολοκληρώνει την εφαρμογή μιας συμφωνίας που αυτοί αμφισβητούν; Στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση απλώς λειτουργεί όπως και το εθνικιστικό VMRO στην άλλη πλευρά, επιχειρώντας να προσελκύσει το εγχώριο εθνικιστικό ακροατήριο.
Και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ευδοκιμούν και οι ακραίες τοποθετήσεις, όπως αυτή «γαλάζιας» υποψήφιας ευρωβουλεύτριας που χαρακτήρισε (OPEN) τον ΣΥΡΙΖΑ «γνωστούς ανθέλληνες» και μετά τις αντιδράσεις στο πάνελ δήλωσε ότι «αποσύρω τον όρο και με συγχωρείτε», επιμένοντας όμως ότι «είστε ενάντια στη διεθνή μας εξωτερική πολιτική».
Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε ότι «είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπει κανείς μια νεαρή σε ηλικία υποψήφια ευρωβουλεύτρια, όπως είναι η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, να διολισθαίνει σε ακροδεξιές θέσεις και ρητορεία, κάτι που σαφώς εντάσσεται στην πολιτική γραμμή που έχει εκπονήσει το Μαξίμου, προκειμένου να ισορροπεί σε δύο βάρκες».
Η Νέα Αριστερά, σχολιάζοντας τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, σημείωσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως τα μνημόνια συνεργασίας «σκοπίμως δεν ήρθαν προς κύρωση εδώ και μια πενταετία. Τουλάχιστον ξεκαθάρισε ότι τάσσεται με τη θέση του κύριου Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη και όχι με της κ. Μπακογιάννη, αφού τόνισε ότι τα μνημόνια συνεργασίας δεν θα κυρωθούν. “Παγώνοντας” στην ουσία την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επιβεβαίωσε ξανά ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος χορηγός των εθνικιστών του VMRO. Τόσο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ως πρωθυπουργός»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου