Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Ο απρόβλεπτος Έντι Ράμα: Η ελληνίδα μάνα, η ζωγραφική, η κόκα και η Ακρόπολη

 


Ο απρόβλεπτος Έντι Ράμα: Η ελληνίδα μάνα, η ζωγραφική, η κόκα και η Ακρόπολη

Μπασκετμπολίστας, ζωγράφος, απρόβλεπτος αλλά και πρωθυπουργός. Ο Εντι Ράμα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας βρίσκεται σήμερα (12/05/2024) στη χώρα μας ξεκινώντας από εδώ την προεκλογική του εκστρατεία στο Christmas Theatre στο Γαλάτσι.

Η προσωπικότητα του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα είναι πολυδιάστατη, έχει χτίσει συμμαχίες με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά με την συμπεριφορά του έχει βάλει την Αθήνα απέναντί του. Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει ελληνική καταγωγή αν και ο ίδιος την αρνείται καθώς η μητέρα του Άννα Κολέκα είναι από τη Χειμάρρα απ΄το χωριό Βουνό. Ωστόσο ο ίδιος το 2019 δήλωνε: «Δεν έχω κανένα ελληνικό κύτταρο».Είναι όμως και ανιστόρητος αφού κάποτε δήλωσε: «Την Ακρόπολη την έσωσε ένας Αλβανός». Σε ανάρτησή του στο Facebook είχε γράψει: «Αν η Ακρόπολη είναι ακόμα ζωντανή, το χρωστάει σε έναν Αλβανό Αρχιεπίσκοπο, ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην τη βομβαρδίσουν».

Πολλές οι σκιές όσον αφορά στο παρελθόν του με μια φωογραφία του να κάνει τον γύρο του διαδικτύου και να τον δείχνει να σνιφάρει κόκα και τον ίδιο να μιλάει για μοντάζ. Η αντιπολίτευση στην Αλβανία τον έχει κατηγορήσει ακόμα και για εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Έντι Ράμα γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1964. Ο πατέρας του, Κριστάκ Ράμα (Kristaq Rama), καταγόταν από το Δυρράχιο και ήταν γλύπτης, ενώ η μητέρα του, Ανέτα Ράμα, καταγόταν από την περιοχή της Χειμάρρας ήταν απόφοιτη ιατρικής.

Στην εφηβεία του ο ψηλός Έντι Ράμα (2.01) έπαιζε μπάσκετ στη Δυναμό, μιας μεγάλη αλβανική ομάδας ενώ έπαιξε και στην εθνική.

Με την κατάρρευση του Κομμουνισμού στην Αλβανία, ενεπλάκη στα πρώτα δημοκρατικά κινήματα. Εντάχθηκε στο μαθητικό κίνημα από το οποίο και αποχώρησε σύντομα, λόγω διαφωνιών του με το Σαλί Μπερίσα.

Έγραψε και βιβλίο με τον Αρντιάν Κλόσι με τίτλο Refleksione (Στοχασμοί), ενώ ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών της Αλβανίας.

Τότε, παντρεύτηκε τη Ματίλντα Μακότσι, με την οποία έκανε ένα γιό, τον Γκρέγκορ Ράμα. Χώρισε με τη Μακότσι και το 1994 αποφάσισε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Όταν έφτασε στη Γαλλία, γύρισε σελίδα αποφασίζοντας να γίνει καλλιτέχνης λαμβάνοντας μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής.

Η επιστροφή του στην Αλβανία ήταν θέμα χρόνου και το 1998, του ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό Φατός Νάνο να γίνει Υπουργός Πολιτισμού.

Τον Οκτώβριο του 2000, έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε το χρίσμα του Δημάρχου των Τιράνων ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενάντια στον Μπεσνίκ Μουσταφάι. Μετά την έναρξη της θητείας του, ανέλαβε μια ριζική εκστρατεία ώστε να επιστρέψει μέρη του κέντρου των Τιράνων και τον ποταμό Λάνα στην αρχική τους μορφή κατεδαφίζοντας εκατοντάδες παράνομα κτίρια.

Το 2003, κατηγορήθηκε για κατάχρηση των κονδυλίων στο Δήμο Τιράνων. Όταν κλήθηκε να καταθέσει σε ειδική επιτροπή της Βουλής χρησιμοποίησε ένα μεγάφωνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Ράμα αθωώθηκε. Το 2003, κέρδισε δεύτερη θητεία νικώντας το δικηγόρο Σπαρτάκ Νγκέλα και μια τρίτη διαδοχική νικώντας τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σοκόλ Ολντάσι. Κατά την τελευταία θητεία του ως δήμαρχος, οι αντίπαλοί του δημοσίευσαν κάποιες φωτογραφίες του Ράμα σε προσωπικές του στιγμές σε μια παραλία γυμνιστών στη Νότια Γαλλία.

Τον Οκτώβριο του 2005, ο Ράμα ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας μετά την παραίτηση του Φατός Νάνο.

Το 2010, ο Έντι Ράμα παντρεύτηκε τη Λιντίτα Μπάσα (γνωστή και ως Λιντίτα Τζιλάρι), μια ακτιβίστρια της κοινωνίας των πολιτών. Είχε προηγηθεί άλλος ένας γάμος ο οποίος κράτησε έξι χρόνια με την Ντελίνα Φίτσο.

Στις δημοτικές εκλογές του 2011 έχασε με μικρή διαφορά από ένα νέο υποψήφιο του Συνασπισμού του Κατοίκου, Λουλζίμ Μπάσα.

Το Νοέμβριο του 2011, ο Ράμα έκδωσε ακόμα ένα βιβλίο για τα χρόνια της θητείας του ως Δήμαρχος Τιράνων με τίτλο Kurban (Θύμα).

Ο Ράμα, είχε να πει για τη δουλειά του ως δήμαρχος: «Είναι η πιο συναρπαστική δουλειά στον κόσμο, διότι πρέπει να επινοήσω και να παλέψω για καλούς σκοπούς κάθε μέρα. Όντας Δήμαρχος των Τιράνων είναι η πιο εννοιολογική τέχνη. Είναι τέχνη σε ένα αγνό κράτος.»

Τον Οκτώβριο του 2002, πήρε και βραβείο από τον Κόφι Ανάν υπό το πρίσμα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Το 2003, ο Ράμα επιλέχθηκε να είναι επισκέπτης καθηγητής στο πρόγραμμα Επισκεπτών Καθηγητών Δημοσίων και Αστικών Υποθέσεων του Ρόμπερτ Γουντ στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Βοστόνη στη Βοστόνη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Το Δεκέμβριο του 2004, Ο Ράμα ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Δήμαρχος από τη μη εμπορική οργάνωση CITYMAYORS με έδρα το Λονδίνο.

Ο Ράμα επιλέχθηκε από το Time Magazine να είναι ένας από τους Ευρωπαίους Ήρωες του 2005, ένα φόρο τιμής που δίνεται από το περιοδικό σε 37 ανθρώπους που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Τον Ιούνιο του 2013 κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές του 2013, νικώντας τον Σαλί Μπερίσα.

Οι δυο τελευταίες φωτογραφίες είναι από την έκθεση ζωγραφικής που έκανε πέρυσι στο Ζάππειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου