Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Σε ισχύ διχαστικός νόμος για τη στρατολόγηση στο Κίεβο, ενώ η Ρωσία προελαύνει

 Ουκρανοί στρατιώτες

AP Photo/Efrem Lukatsky


«Καρότο και μαστίγιο» αλλά και μικρότερο όριο ηλικίας για τους στρατεύσιμους, σε μια προσπάθεια του Κιέβου να σταματήσει τον ρωσικό στρατό.

Άλλο ένα χωριό στην ουκρανική περιοχή του Χαρκόβου ανακοίνωσε πως κατέλαβε ο ρωσικός στρατός ο οποίος συνεχίζει τη σταθερή προέλασή του απέναντι στους Ουκρανούς που δυσκολεύονται να προβάλουν ισχυρή αντίσταση. 

«Οι μονάδες της βόρειας ταξιαρχίας απελευθέρωσαν το χωριό Σταρίτσα στην περιοχή του Χαρκόβου και συνεχίζουν την προώθησή τους βαθιά στις αμυντικές θέσεις του εχθρού», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν το Βοβτσάνσκ και προωθούνται προς την πόλη Λουκιάντσι, στο Χάρκοβο, όπως δήλωσε χθες ο Ουκρανός κυβερνήτης της επαρχίας που τις τελευταίες ημέρες δέχεται σφοδρή επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα, με χιλιάδες κατοίκους να απομακρύνονται από την περιοχή. 

Ένας αμφιλεγόμενος νόμος στην Ουκρανία

Η –εδώ και περίπου μια εβδομάδα– νέα επίθεση των Ρώσων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Κίεβο που εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις σε όπλα και πυρομαχικά, έχει ξεμείνει και από στρατιώτες. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει παραδεχθεί πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις τάξεις του στρατού. 

Ως ένα άμεσο μέτρο για να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη, ψηφίστηκε στο Κίεβο και τέθηκε σήμερα σε ισχύ, ένας αμφιλεγόμενος νόμος για τη στρατολόγηση περισσότερων Ουκρανών, που προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας των στρατευσίμων από τα 27 στα 25 έτη (το ανώτατο όριο είναι τα 60 έτη). Ο εν λόγω νόμος –που ήδη διχάζει την Ουκρανία– θα διευκολύνει τον εντοπισμό κάθε στρατεύσιμου στη χώρα. Παρέχει επίσης κίνητρα σε στρατιώτες, όπως μπόνους σε μετρητά ή χρήματα για την αγορά ενός σπιτιού ή αυτοκινήτου: μέτρα τα οποία ωστόσο, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. 

Ο νέος νόμος θα περιορίσει περαιτέρω το εργατικό δυναμικό της χώρας και θα επηρεάσει ακόμα και βασικές κρατικές ή δημοτικές υπηρεσίες, καθώς αναμένεται να κινητοποιήσει σημαντικό αριθμό νεαρών εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει δυσαρέσκεια όσον αφορά το ζήτημα της αποστράτευσης: πολλοί ουκρανοί στρατιώτες είναι στην πρώτη γραμμή από τις πρώτες μέρες του πολέμου, ωστόσο παραμένει ασαφές το πότε και πώς θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους. Σημειώνεται ότι τα αρχικά σχέδια του νόμου προέβλεπαν την αποστράτευση των στρατιωτών έπειτα από 36 μήνες και την εναλλαγή όσων υπηρετούσαν στην πρώτη γραμμή για περισσότερο από μισό χρόνο. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα καταργήθηκαν έπειτα από παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από τη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας, μιας και υπήρξε προβληματισμός πως οι ένοπλες δυνάμεις θα έμεναν χωρίς τα καλύτερα εκπαιδευμένα και πιο έμπειρα στρατεύματά τους. 

Ο Ζελένσκι υπέγραψε επίσης άλλους δύο νόμους την Παρασκευή, που επιτρέπουν σε ορισμένους κρατούμενους  στις φυλακές να ενταχθούν στο στρατό και πενταπλασιάζοντας τα πρόστιμα για όσους προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση. Ειδικότερα, προβλέπεται αποφυλάκιση υπό όρους σε καταδίκους που υπογράφουν σύμβαση για να ενταχθούν στον στρατό (αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έτσι μπορεί να ενταχθούν 20.000 στρατιώτες στην ουκρανική πολεμική δύναμη). Οι κατάδικοι για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως φόνος εκ προμελέτης δύο ή περισσότερων ατόμων, βιασμός και εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας, δεν θα επιτρέπεται να καταταγούν. Όσο για τα πρόστιμα όσων αποφεύγουν τη στράτευση, αυτά φτάνουν μέχρι και τα 218 δολάρια. Σημειώνεται ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ουκρανία είναι περίπου 560 δολάρια.

→ Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως επίκειται πολύ μεγαλύτερη ρωσική επίθεση στη βορειοανατολική και στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο να καταληφθεί το Χάρκοβο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου