UPD
Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη σχετικά με την τύχη του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, καθώς ενεπλάκη σε ατύχημα κατά την επιστροφή του σήμερα από την επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, μία από τις 31 επαρχίες του Ιράν.
Προς το παρόν οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το τι ακριβώς έχει συμβεί και αν είναι καλά στην υγεία του ο Ιρανός πρόεδρος. Μέχρι αργά το απόγευμα η ιρανική κρατική τηλεόραση δεν επιβεβαίωνε ούτε τραυματισμούς ούτε θανάτους επιβατών.
Ούτε το IRNA έχει δώσει πληροφορίες για την κατάσταση του Ραΐσι.
«Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», τόνισε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Είπε ότι η ζωή του 63χρονου Ραϊσί και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν «είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου».
Μεγάλη κινητοποίηση
Τουλάχιστον 40 ομάδες ταχείας αντίδρασης αναζητούν το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου αναφέρει το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Press TV. «Αυτή τη στιγμή, 40 ομάδες ταχείας αντίδρασης διεξάγουν έρευνες για να βρουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο Ραΐσι και τρεις άλλους αξιωματούχους», αναφέρει με ανάρτησή του στο Telegram.
Ένα ελικόπτερο διάσωσης προσπάθησε να φτάσει στην περιοχή όπου οι αρχές πιστεύουν ότι βρισκόταν το ελικόπτερο του Ραΐσι, αλλά δεν μπόρεσε να προσγειωθεί λόγω της έντονης ομίχλης, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Babak Yektaparast. Το RNA ανέφερε ότι το ελικόπτερο του προέδρου πιστεύεται ότι συνετρίβη στην προστατευόμενη περιοχή Ντιζμάρ, μια δασική και ορεινή ζώνη.
Όλοι οι στρατιωτικοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού του Ιράν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ο υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκέρι έδωσε επίσης εντολή στους φρουρούς να συμμετάσχουν στις προσπάθειες έρευνας, ανέφερε.
Η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, στην Ερυθρά Ημισέληνο και σε άλλους αρμόδιους φορείς να προσφέρουν βοήθεια στο γείτονά του Ιράν.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα ότι ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραΐσι είχε «ανώμαλη προσγείωση», χωρίς να δώσει αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε ότι το συμβάν έγινε κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το έθνος του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης.
Ένας αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης χρησιμοποίησε τη λέξη «συντριβή» για να περιγράψει το περιστατικό, αλλά παραδέχτηκε σε μια ιρανική εφημερίδα ότι δεν είχε φτάσει ακόμη ο ίδιος στο σημείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Αχμέντ Βαχίντι, επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ένα από τα ελικόπτερα της συνοδείας που μετέφερε τον Ραΐσι, είχε μια απότομη προσγείωση.
«Ο αξιότιμος πρόεδρος και η παρέα του επέστρεφαν με μερικά ελικόπτερα και ένα από τα ελικόπτερα αναγκάστηκε να κάνει απότομη προσγείωση λόγω της κακοκαιρίας και της ομίχλης» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση. Είπε επίσης ότι τα σωστικά συνεργεία παρεμποδίζονται από δύσκολες καιρικές συνθήκες και ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν. «Η περιοχή είναι λίγο (τραχύτατη) και είναι δύσκολο να έρθουμε σε επαφή. Περιμένουμε τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στο σημείο της προσγείωσης και να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες».
Μαζί του κι άλλοι υπουργοί
Μαζί με τον Ραΐσι ταξίδευαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το IRNA.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Al Jazeera ο υπουργός Ενέργειας Ali Akbar Mehrabian και ο υπουργός Στέγασης και Μεταφορών Mehrdad Bazrpash ήταν στα άλλα ελικόπτερα που επέστρεψαν με ασφάλεια.
Άνθρωποι που βρίσκονταν με τον πρόεδρο μέσα στο ελικόπτερο κατάφεραν να πραγματοποιήσουν κλήση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το ημιεπίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim. Το Tasnim ανέφερε ότι η κλήση αύξησε τις ελπίδες ότι το περιστατικό μπορεί να ολοκληρωθεί «χωρίς θύματα».
Ο Ραΐσι βρέθηκε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που έχτισαν τα δύο έθνη στον ποταμό Άρας.
Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τον τύπο του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και την ομάδα του.
Το Ιράν έχει μια ποικιλία ελικοπτέρων, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών για αυτά. Ο στρατιωτικός αεροπορικός στόλος της χώρας χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Τι προβλέπεται σε περίπτωση θανάτου του προέδρου
Σε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου, το ιρανικό σύνταγμα λέει ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος – που τώρα είναι ο Mohammad Mokhber – θα αναλάμβανε τη θέση του προέδρου, με την έγκριση του ανώτατου ηγέτη.
Σύμφωνα με την ιρανική πολιτική ιεραρχία, αρχηγός του κράτους είναι ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος θεωρείται ο αρχηγός της κυβέρνησης, ο δεύτερος στην ιεραρχία.
Όταν ο δεύτερος στην εξουσία είναι νεκρός, τότε ο πρώτος αντιπρόεδρος θα είναι επικεφαλής και σε 50 ημέρες η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές για να εκλέξει νέο πρόεδρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου