Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ηνωμένες Πολιτείες Οι ΗΠΑ λένε ότι η χρήση όπλων από το Ισραήλ μπορεί να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο Από την Humeyra Pamuk και τον Simon Lewis 11 Μαΐου 2024 3:50 π.μ. GMT+3 Ενημερώθηκε πριν από 4 ώρες




 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 10 Μαΐου (Reuters) - Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η χρήση όπλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ ενδέχεται να παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επιχείρησης στη Γάζα, στην πιο έντονη κριτική που ασκεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ.

Ωστόσο, η διοίκηση σταμάτησε να κάνει μια οριστική αξιολόγηση, λέγοντας ότι λόγω του χάους του πολέμου στη Γάζα δεν μπόρεσε να επαληθεύσει συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η χρήση αυτών των όπλων μπορεί να είχε εμπλακεί σε υποτιθέμενες παραβιάσεις.Η αξιολόγηση προέκυψε σε μια 46 σελίδων μη απόρρητη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο που απαιτείται βάσει ενός νέου Μνημονίου Εθνικής Ασφάλειας (NSM) που εξέδωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου.
Τα ευρήματα κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω τους δεσμούς με το Ισραήλ σε μια εποχή που οι σύμμαχοι διαφωνούν όλο και περισσότερο σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να χτυπήσει τη Ράφα, μια κίνηση για την οποία η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη δεσμεύσει ένα πακέτο όπλων σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής και είπε ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν άλλες, ακόμη και όταν επανέλαβαν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο Ισραήλ.Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιελάμβανε αντιφάσεις: απαρίθμησε πολλές αξιόπιστες αναφορές για ζημιές αμάχων και ανέφερε ότι το Ισραήλ αρχικά δεν συνεργάστηκε με την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει μια οριστική αξιολόγηση εάν είχαν σημειωθεί παραβιάσεις του νόμου.
«Δεδομένης της σημαντικής εξάρτησης του Ισραήλ σε αμυντικά αντικείμενα κατασκευής των ΗΠΑ, είναι λογικό να εκτιμηθεί ότι τα αμυντικά αντικείμενα που καλύπτονται από το NSM-20 έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας από τις 7 Οκτωβρίου σε περιπτώσεις που δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις του για το ΔΑΔ ή με τις καθιερωμένες βέλτιστες πρακτικές για τον μετριασμό των πολιτών. ζημιά», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεση.«Το Ισραήλ δεν μοιράστηκε πλήρεις πληροφορίες για να επαληθεύσει εάν τα αμυντικά άρθρα των ΗΠΑ που καλύπτονται από το NSM-20 χρησιμοποιήθηκαν ειδικά σε ενέργειες που έχουν φερθεί ως παραβιάσεις του IHL ή του IHRL στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο της έκθεσης. ," είπε.
Εξαιτίας αυτού, η κυβέρνηση είπε ότι εξακολουθεί να θεωρεί αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν είπε ότι η κυβέρνηση «απέρριψε όλα τα δύσκολα ερωτήματα» και απέφυγε να εξετάσει προσεκτικά εάν η συμπεριφορά του Ισραήλ πρέπει να σημαίνει διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.
«Αυτή η έκθεση έρχεται σε αντίθεση γιατί καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι έχουν συμβεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά την ίδια στιγμή λέει ότι δεν διαπιστώνουν μη συμμόρφωση», είπε στους δημοσιογράφους.
Περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που διαρκεί επτά μήνες, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας
Άλλοι 252, εκ των οποίων οι 133 πιστεύεται ότι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, σύμφωνα με τους ισραηλινούς απολογισμούς.

«ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ» ΒΛΑΒΗ ΑΣΤΙΚΗΣ

Η στρατιωτική συμπεριφορά του Ισραήλ έχει τεθεί υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο με τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και το επίπεδο των καταστροφών στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν διχαστεί σχετικά με το θέμα. Το Reuters ανέφερε στα τέλη Απριλίου ότι αξιωματούχοι σε τουλάχιστον τέσσερα γραφεία εντός της υπηρεσίας έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπου η χώρα ενδέχεται να παραβιάζει το νόμο.
Η οργάνωση δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία στα τέλη Απριλίου ανέφερε ότι τα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ που παρασχέθηκαν στο Ισραήλ έχουν χρησιμοποιηθεί σε «σοβαρές παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέροντας λεπτομερώς συγκεκριμένες περιπτώσεις θανάτων και τραυματισμών αμάχων και παραδείγματα χρήσης παράνομης θανατηφόρας βίας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέτασε πολυάριθμες εκθέσεις που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις νομικές του υποχρεώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές για τον μετριασμό των ζημιών σε αμάχους, ανέφερε η έκθεση.
Αυτά περιελάμβαναν ισραηλινά χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές, χτυπήματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και άλλα που αμφισβητούν το κατά πόσο «η αναμενόμενη ζημιά από τους πολίτες μπορεί να ήταν υπερβολική σε σχέση με τον αναφερόμενο στρατιωτικό στόχο».
Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, την περίοδο μετά τις 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ «δεν συνεργάστηκε πλήρως» με τις αμερικανικές και άλλες διεθνείς προσπάθειες για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, ανέφερε ότι αυτό δεν ισοδυναμούσε με παραβίαση ενός νόμου των ΗΠΑ που εμποδίζει την παροχή όπλων σε χώρες που περιορίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ.
Ανέφερε ότι το Ισραήλ ενήργησε για να βελτιώσει την παροχή βοήθειας από τότε που ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε μια κλήση στις αρχές του περασμένου μήνα ότι η Ουάσιγκτον θα παρακρατούσε ορισμένες προμήθειες όπλων εάν δεν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση.
Η έκθεση, την οποία αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει η Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι οι μεμονωμένες παραβιάσεις δεν διαψεύδουν απαραίτητα τη δέσμευση του Ισραήλ στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, εφόσον λαμβάνει μέτρα για τη διερεύνηση και την ανάληψη ευθύνης από τους παραβάτες.
«Η ανησυχία του ίδιου του Ισραήλ για τέτοια περιστατικά αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια σειρά εσωτερικών ερευνών», ανέφερε η έκθεση. Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι καμία από αυτές τις έρευνες δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε διώξεις.
Έχει επίσης συγκεντρώσει πολυάριθμες περιπτώσεις στις οποίες εργάτες ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώθηκαν και στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν λάβει χώρα σε προστατευόμενες τοποθεσίες, αλλά και πάλι είπε ότι δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με το εάν χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Humeyra Pamuk είναι ανώτερη ανταποκρίτρια εξωτερικής πολιτικής με έδρα την Ουάσιγκτον DC. Καλύπτει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ταξιδεύοντας τακτικά με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της στο Reuters, είχε δημοσιεύσεις στο Λονδίνο, το Ντουμπάι, το Κάιρο και την Τουρκία, καλύπτοντας τα πάντα, από την Αραβική Άνοιξη και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έως τις πολυάριθμες τουρκικές εκλογές και την κουρδική εξέγερση στα νοτιοανατολικά. Το 2017 κέρδισε το πρόγραμμα υποτροφιών Knight-Bagehot στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Κατέχει πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις και μεταπτυχιακό στις σπουδές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου