Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΛΑΡΚΟ: Ραντεβού στον δρόμο την Πέμπτη

 larko

Eurokinissi


Νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Ιουνίου • Ανένδοτος ο Χατζηδάκης

Με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών συναντήθηκε ο Κώστας Χατζηδάκης. Η κινητοποίηση έρχεται λίγε μετά την πραξικοπηματική τροπολογία της κυβέρνησης που προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με τις απολύσεις 850 προσώπων. Λίγο αργότερα, με σημερινή του απόφαση, το δικαστήριο παρέτεινε την προσωρινή διαταγή με την οποία μένουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων. Η μικρή «ανάσα» εξέθεσε ακόμα περισσότερο την κυβερνητική αλαζονεία και αντεργατική τακτική. 

Ο υπουργός προσπάθησε να εξηγήσει την σκοπιμότητα της τροπολογίας που ήρθε άρον άρον στη Βουλή, χωρίς να φαίνεται διατεθειμένος να κάνει «βήμα πίσω» παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Το υπουργείο προσπάθησε επί της ουσίας να ακυρώσει την ισχυρή νομική επιχειρηματολογία των εργαζομένων που βασίζεται στο δεδομένο ότι ο νόμος για την πώληση της μεταλλουργίας προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της μέχρι την μεταβίβασή της στον νέο ιδιοκτήτη. Μετά την άρνηση του υπουργού να πάρει πίσω την απαράδεκτη τροπολογία, οι εργαζόμενοι απαιτούν την απόσυρση της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν, «επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ».

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, σημείωσε ότι «μετά τη νέα νίκη που είχαμε σήμερα στα δικαστήρια ήρθαμε εδώ ακαριαία και θα ανέβουμε επάνω στο υπουργείο ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η κυβερνητική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ».

Με παρέμβασή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ απαίτησαν από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, να δεχτεί άμεσα για συνάντηση την αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μετά την παρέμβαση ο Κ. Χατζηδάκης δέχτηκε να μεταβεί αντιπροσωπεία των σωματείων της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο, προκειμένου να γίνει συνάντηση, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.

Μετά τη συνάντηση, ο Παναγιώτης Πολίτης μιλώντας στους εργαζόμενους είπε: «Ο αγώνας μας είναι όλης της εργατικής τάξης. Τους έχει αναγκάσει να μας βλέπουν στα μάτια και να μας λένε "δεν αισθανόμαστε όμορφα". Αλλά εμείς δεν θέλουμε αισθήματα, θέλουμε πράξεις. Τους ζητήσαμε να αποσύρουν την τροπολογία».

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «πήραμε τη δέσμευση, και κρατάμε "μικρό καλάθι", ότι το επόμενο διάστημα κλιμάκιο του υπουργείου θα έλθει να καταγράψει στους χώρους μας αν αυτά που λέμε είναι πραγματικότητα ή είναι φαντασίωση».

«Τεκμηριώνουμε ότι είναι πραγματικότητα» υπογράμμισε ο Π. Πολίτης, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τα σωματεία για την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα που αποφάσισαν τα Σωματεία των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Eurokinissi

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τα μέλη της ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θέμης Γκιώνης, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Παρασκευάς και Γιάννης Πρωτούλης, καθώς επίσης και τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Τις εξελίξεις σχολιάζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει την «απαράδεκτη τροπολογία» για τους εργαζόμενους.

«Στις 2 Μαΐου απευθύνθηκα με επιστολή μου στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον κάλεσα να συναντηθεί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που βρίσκονταν ήδη από καιρό σε καθεστώς ομηρίας», σημειώνει ο Αλ. Χαρίτσης.

«Αν και η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας, αυτό που γίνεται από χθες το βράδυ ξεπερνά κάθε όριο. Τη στιγμή που στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδικαζόταν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εργαζόμενων, η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει μέσα στη νύχτα μια απαράδεκτη τροπολογία προσπαθώντας έτσι να παρέμβει ακόμα και στο έργο της Δικαιοσύνης», τονίζει και καταλήγει: «Κύριε Μητσοτάκη, αποσύρετε άμεσα την τροπολογία, δεσμευτείτε για την προστασία των θέσεων εργασίας και διαφυλάξτε το δημόσιο συμφέρον που περνά μέσα από την συνέχιση της λειτουργίας της στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας για τη χώρα μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου