Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Άρχισαν τα όργανα με φόντο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

 kasselakis-androulakis

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)


Το όχι ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν εντός των κομμάτων από τις ηγεσίες τους, εκτός από προβληματισμό άνοιξαν και έναν νέο κύκλο κινητικότητας καθώς και κριτικής.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει προκαλέσει έντονη εσωστρέφεια στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, που δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους που είχαν θέσει προεκλογικά. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε μεν τη δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο δεν ξεπέρασε ούτε το 15% (δηλαδή είχε χειρότερο αποτέλεσμα από τις τελευταίες εθνικές εκλογές), αν και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε ότι μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό ακόμα και πάνω από το 20%.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε περιορισμένη αύξηση δυνάμεων, ενώ δεν κατάφερε να αναρριχηθεί ως δεύτερο κόμμα, με το 12,79% να μην επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά μάλλον να γεννά προβληματισμό

Σε κάθε περίπτωση, το όχι ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν εντός των κομμάτων από τις ηγεσίες τους, εκτός από προβληματισμό άνοιξαν και έναν νέο κύκλο κινητικότητας καθώς και κριτικής: κριτικής που εμπλέκει ακόμα και τις ηγεσίες των κομμάτων, καθώς και κινητικότητας που εμπεριέχει σχέδια και σενάρια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

► Στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, προβεβλημένα στελέχη προχώρησαν σε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του κόμματος. Ειδικότερα, οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης πρότειναν τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος προκειμένου να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Όπως έκαναν γνωστό, στην πρώτη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων θα καταθέσουν τη σχετική πρόταση, με στόχο το ενιαίο μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς.Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος πάντως, προτείνει να γίνει η σχετική συζήτηση στα όργανα του κόμματος. Σημειώνεται ότι οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης είχαν προτείνει πριν από τις ευρωεκλογές να μετακομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς στους Σοσιαλιστές.

Επίσης, η Όλγα Γεροβασίλη, που διεκδίκησε την ηγεσία στο Συνέδριο του κόμματος, σημείωσε ότι «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης». 

Καταγράφεται επίσης και η πρωτοβουλία από πλευράς Διονύση Τεμπονέρα για σύμπλευση κομμάτων της Κεντροαριστεράς, αναφερόμενος σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και Νέα Αριστερά.

Μπροστά σε όλα αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να αδειάσει τον Δ. Τεμπονέρα, να κλείσει με επιθετικό τρόπο κάθε σκέψη σύμπλευσης με τη Νέα Αριστερά και να απευθύνει πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ για ανάληψη κοινών νομοθετικών πρωτοβουλιών. Ο Στ. Κασσελάκης αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, παρουσιάζοντς και τα σχέδια του σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει μέχρι το Συνέδριο του Οκτωβρίου.

► Θερμό είναι το κλίμα και στο ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία στελέχη να μη διστάζουν αλλά να θέτουν ζήτημα ηγεσίας, στρεφόμενα κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και καταγράφοντας ως αποτυχία τη μη κατάληψη της δεύτερης θέσης.

Την αρχή έκανε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος με επιστολή του στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ζήτησε να συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα του κόμματος και να γίνει εκλογή αρχηγού από τη βάση μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!». 

Σε παρόμοιο κλίμα και ο Παύλος Γερουλάνος που σχολίασε δηκτικά ότι «τα πρόσωπα πρέπει να μπορούν να στηρίξουν την πολιτική». Απέφυγε να απαντήσει εάν θα βάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση εκλογών, αλλά δήλωσε πως θα συμβάλει στην ενδυνάμωση.

«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», ανέφερε ξεκάθαρα ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω», σημειώνει ο Νίκος Παπανδρέου και προσθέτει πως «η τρίτη θέση συνιστά ήττα». 

Σε «καρφιά» προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη περιορίστηκε η Μιλένα Αποστολάκη, αναφέροντας πως «απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος». Επίσης, ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας υποστήριξε πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία». 

Σημειώνεται ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν η πρώτη που έθεσε εμμέσως θέμα ηγεσίας, ενώ και ο Χάρης Καστανίδης είχε αφήσει αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες», σχολίαζαν μεταξύ άλλων κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, που απέρριπταν τα σχετικό αίτημα περί επιτάχυνσης των διαδικασιών εκλογής προέδρου του κόμματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου