Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Μελόνι «καλεί» Λεπέν;

 

Τζόρτζια Μελόνι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Mauro Scrobogna/LaPresse via AP


Η Ιταλία δεν περιμένει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της από τις ευρωεκλογές αυτές, αφού αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί των βουλευτικών εκλογών, αν και με κάποιες ενδιαφέρουσες μεταβολές.

Σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ της εταιρείας Ipsos, πρώτο κόμμα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου με ποσοστό 26,5% είναι τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Μετά από δεκαοκτώ μήνες διακυβέρνησης, απ’ ό,τι φαίνεται, η Ιταλίδα πρωθυπουργός και η πολιτική της δύναμη δεν έχουν υποστεί, ακόμη, σημαντική φθορά.

Η Μελόνι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επανέλαβε ότι τάσσεται «κατά μιας οικολογικής πολιτικής που ζημιώνει τους πολίτες», ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για «εκλογές-δημοψήφισμα ανάμεσα σε δυο οράματα της αυριανής Ευρώπης».

Το δικό της «όραμα» προβλέπει, πρώτα απ’ όλα, την απαρέγκλιτη εφαρμογή της σκληρής γραμμής στο μεταναστευτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης επισκέφθηκε την Αλβανία για να εκθειάσει, μαζί με τον Εντι Ράμα, τη συμφωνία που είχαν υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο. Συμφωνία που προβλέπει τη μεταφορά, από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, χιλιάδων αιτούντων άσυλο σε δύο κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας. Αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν, όπως τόνισε η ίδια, την 1η Αυγούστου.

Το κύριο θέμα, όμως, στη φάση αυτή, είναι η μελλοντική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Η Μελόνι διατήρησε σχετικά καλές σχέσεις με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά δεν δεσμεύτηκε, με κανέναν τρόπο, ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει. Ολα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα και το κατά πόσον τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα θα μπορέσουν να επιβάλουν κάποιον άλλο υποψήφιο. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, την ίδια ώρα, «παρακολουθεί με ενδιαφέρον» την πορεία της Λεπέν. Κάτι που σημαίνει ότι οι σχέσεις τους, στο άμεσο μέλλον, μπορεί να γίνουν όλο και στενότερες, με στόχο μια «Ευρώπη των εθνών».

Οι δε σύμμαχοι της Μελόνι παρακολουθούν τις εξελίξεις από μεγάλη απόσταση: η Λέγκα του Σαλβίνι, σύμφωνα με τα γκάλοπ, μπορεί να μην αγγίξει ούτε το 9%, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια (μέλος του ΕΛΚ), την οποία είχε ιδρύσει ο Μπερλουσκόνι, «συγκινεί» ανάλογο ποσοστό εκλογέων. Μόνο που η Λέγκα επιθυμεί τη συμμαχία «όλων των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης», ενώ η Φόρτσα Ιτάλια, με νέο επικεφαλής τον Αντόνιο Ταγιάνι, θα ήθελε η Ε.Ε. να κυβερνηθεί από το Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους και τους Συντηρητικούς της Μελόνι.

Οσο για το προοδευτικό στρατόπεδο, το Δημοκρατικό Κόμμα, με γραμματέα την Ελι Σλάιν, προσπαθεί να συνδυάσει την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων με την ενίσχυση της πορείας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Κύρια προτεραιότητά μας παραμένει η έγκριση νόμου για τον κατώτατο μισθό και στη χώρα μας», επιμένει. Η νέα γραμματέας εξελέγη πριν από δεκαπέντε μήνες και, παρά τις προσπάθειές της, πολλοί εκτιμούν ότι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την πραγματική στήριξη όλου του κόμματος. Τα γκάλοπ, πάντως, δεν είναι αποθαρρυντικά, αφού το 21,5% του στατιστικού δείγματος δήλωσε ότι θα επιλέξει τους Δημοκρατικούς.

Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων, με πρόεδρο τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ipsos, εξασφαλίζει το 16,5% της πρόθεσης ψήφου. Δεν συγκαταλέγεται, πλέον, στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, αλλά στις «εποικοδομητικά ευρωκριτικές». Επαψε να είναι πολιτικά απροσδιόριστο και αυτοχαρακτηρίζεται «παίκτης» του προοδευτικού χώρου. Είναι πιθανό όμως να καταγραφεί μείωση των ποσοστών του, κυρίως στην Κάτω Ιταλία, εξαιτίας «σκληρού μποϊκοτάζ» της κυβέρνησης: η Μελόνι κατήργησε, σχεδόν ολοκληρωτικά, τα βοηθήματα σε χαμηλοεισοδηματίες και ανέργους τα οποία είχε θεσπίσει η κυβέρνηση των «πεντάστερων».

Η συμμαχία της Ιταλικής Αριστεράς με τους Οικολόγους αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 4% και να καταφέρει να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική αλληλεγγύη. «Θα είμαστε η πραγματική έκπληξη των ευρωεκλογών αυτών», δήλωσε ο Νικόλα Φρατογιάνι, γραμματέας της Sinistra Italiana. Στους κύριους υποψηφίους της συμμαχίας συγκαταλέγεται η Ιλάρια Σάλις, η Ιταλίδα δασκάλα που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη (μετά από μακρά, απάνθρωπη προφυλάκιση) με την κατηγορία ότι ξυλοκόπησε δύο Ούγγρους νεοναζί.

Με το όριο του 4%, τέλος, «φλερτάρουν» η εκλογική συμμαχία «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», την οποία απαρτίζουν ο κεντρώος Ματέο Ρέντσι και πολλοί ριζοσπάστες, αλλά και το μετριοπαθές κόμμα Azione (Δράση). Και οι δυο θέλουν «περισσότερη Ευρώπη», στήριξη του Κιέβου και προτείνουν τον Μάριο Ντράγκι ως διάδοχο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου