Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

«Άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά - Συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων εάν υπάρχει κοινωνικό αίτημα

 kasselakis

Eurokinissi
 Πώς αποτιμά τις εκλογές το Εκτελεστικό Γραφείο


Θετικά κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών • Υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροαριστεράς ο Κασσελάκης εάν χρειαστεί • Ζαχαριάδης και Γεροβασίλη θέλουν σύγκλιση με ΠΑΣΟΚ • Εν αναμονή συνεδρίασης Κεντρικής Επιτροπής.

Συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πρωί της Τρίτης, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη χάραξη των επόμενων βημάτων του κόμματος εν μέσω αναταράξεων στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Νωρίτερα, ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η τομεάρχισσα Εξωτερικών Ρένα Δούρου συναντήθηκαν με τον Αμερικανό διπλωμάτη Μάθιου Νίμιτς. 

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό και πως το κόμμα άντεξε στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον τελευταίο χρόνο.  Το Εκτελεστικό έκρινε ως ικανοποιητικό το ποσοστό και θεωρεί πως «μας εξουσιοδοτεί να συνεχίσουμε στο Συνέδριο του φθινοπώρου». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μετείχαν στη συνεδρίαση, σχολίασαν πως αν υπάρξει το κοινωνικό αίτημα για συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων, ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος.

Μολονότι το ΠΑΣΟΚ έχει τα δικά του θέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στα ανοίγματα σε συνδικάτα και επιμελητήρια αλλά και εντός της Βουλής, σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών. Πρωταρχικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «συνομιλήσει με την κοινωνία», σημείωσαν κορυφαία στελέχη. 

Τέλος, ο Στ. Κασσελάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με ομογενείς και επιχειρηματίες για τη συγκρότηση του Ινστιτούτου Center for European Progress που θα δημιουργήσει, με στόχο την καταπολέμηση της ακροδεξιάς. Στο πλαίσιο του ταξιδιού, αναμένεται να δώσει και συνεντεύξεις σε διάφορα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και η Wall Street Journal.

Εκκρεμεί η πρόταση Ραγκούση - Θεοχαρόπουλου 

Όταν επιστρέψει από την Αμερική, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» και πιθανότατα θα κατατεθεί η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα των Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ωστόσο, η «απόλυση» Θεοχαρόπουλου από επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή, λίγα 24ωρα μετά την πρόταση που κατέθεσαν με Ραγκούση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. 

«Μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και ενώ δεν έχει γίνει καμία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενημερώθηκα για την παύση της συνεργασίας μου με την ΚΟ για πολιτικούς λόγους, για τις τοποθετήσεις μου περί Κεντροαριστεράς. Την άποψή μου αυτή για συγκρότηση ενιαίου προοδευτικού χώρου την ανέφερε χθες και ο Νίκος Παππάς, όμως ο κ. Κασσελάκης απομάκρυνε εμένα, φαίνεται μου έχει μια “αδυναμία”», σχολίασε στον ΣΚΑΪ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να διοικείται ως εταιρεία, ο κ. Κασσελάκης δεν είναι ιδιοκτήτης, πρέπει να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα άμεσα. Ξέρετε, είναι κι αυτό ένα από τα αίτια της απώλειας τριών ποσοστιαίων μονάδων από εμάς», πρόσθεσε δηκτικά προμηνύοντας πως κατά την συνεδρίαση της ΚΕ θα θέσει όλα τα ζητήματα επί τάπητος. 

Ζαχαριάδης και Γεροβασίλη θέλουν σύγκλιση με ΠΑΣΟΚ 

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιέζουν προς τη συγκρότηση ενιαίου φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. «Αυτά που μας χωρίζουν με το ΠΑΣΟΚ είναι λιγότερα από αυτά που μπορούν να μας ενώσουν» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Action24. «Η πρότασή μου, που θα γίνει στα συλλογικά όργανα του κόμματος, είναι να πάρουμε πολιτικές πρωτοβουλίες με βάση το πρόγραμμά μας για κοινές δράσεις και συνέργειες σε ζητήματα όπου έχουμε κοινή ατζέντα. Αν προχωρήσει αυτό με θετικό τρόπο, έχουμε μου λέτε το κεκτημένο της Αθήνας, είναι θετικό», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Όλγα Γεροβασίλη, που σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άντεξε και υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσει ο χώρος μας να αποτελέσει τον πυρήνα, της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας», είπε στο ρ/σ των Παραπολιτικών. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, το ανακοίνωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος στην ομιλία του στην ΚΟ ότι προτίθεται, μιλάμε για συγκλίσεις βάσης, για ευρύτατες συγκλίσεις κοινωνικές οι οποίες είναι απαραίτητες για να προχωρήσει το οποιοδήποτε εγχείρημα». Την ίδια στιγμή, τόνισε πως «δεν μπορώ να αποκλείσω» την κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά συμπλήρωσε πως «αυτό απαιτεί ωριμότητα του πολιτικού συστήματος εκτός από την ανάγκη της κοινωνίας η οποία είναι ήδη υπαρκτή και καταγεγραμμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου