Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Αγωνία για την εξάπλωση της πανώλης στα αιγοπρόβατα

 provata

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com


Εφτασε και στην Αττική η επιδημία πανώλης που προσβάλλει πρόβατα και κατσίκες. ● Μέχρι τώρα έχουν σφαγεί 10.768 ζώα και θα ακολουθήσουν άλλα 2.000. ● Θολό το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους. ● Κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο είτε από το κρέας είτε από τα γαλακτοκομικά.

Σε 22 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα είκοσι από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κόρινθο και ένα στην Αττική.

Επίσης, έως τώρα έχουν γίνει σφαγές 10.768 ζώων και αναμένονται αυτές άλλων 2.000 άμεσα. Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και υπό την υποψία πιθανών άλλων κρουσμάτων, έχουν γίνει 23 αποτεφρώσεις ζώων στη Δυτική Αττική, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ενώ η συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα έχει τεθεί σε καραντίνα.

ADVERTISEMENT

Μόλις προχθές, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Για τους κτηνοτρόφους προβλέπονται όλες οι σχετικές αποζημιώσεις που ορίζει η κοινοτική Οδηγία και η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως συμβαίνει με όλα τα λοιμώδη νοσήματα. Ωστόσο, ο χρονικός ορίζοντας της καταβολής των αποζημιώσεων παραμένει θολός, καθώς ο Κ. Τσιάρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς στην κτηνοτροφία ώστε να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια στους παραγωγούς.

Ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τόσο τα κρούσματα στη Φαλάνη στη Θεσσαλία και στο Μεσινό της Κορινθίας όσο και στον Ασπρόπυργο εντοπίστηκαν από την ιχνηλάτηση και τους προληπτικούς ελέγχους που κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν μεταφερθεί ζώα από τις πληγείσες μονάδες της Θεσσαλίας.

Οσον αφορά τη χώρα προέλευσης της νόσου, ο κ. Τσιάρας είπε ότι επιβάλλεται να αναμένουμε τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου. Σημείωσε, δε, ότι με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης του ιού είναι 22 ημέρες, είναι πιθανόν να εισήχθησαν προσβεβλημένα ζώα χωρίς να έχει γίνει εντοπισμός της νόσου, καθώς τα ζώα πιστοποιήθηκαν ως υγιή. Εντούτοις, ως χώρα προέλευσης έχει «φωτογραφηθεί» η Ρουμανία, καθώς ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, με επιστολή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει την απαγόρευση εισαγωγής αιγοπροβάτων από τη Ρουμανία, ενώ το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων της Περιφέρειας Αττικής είχε βάλει σε καραντίνα 2 κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.

Σε ευρεία σύσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης και την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας με στόχο την εκρίζωση της νόσου που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής αποφασίστηκε τα μέτρα να επικεντρωθούν στον άμεσο εντοπισμό τυχόν πρωτογενών κρουσμάτων, στην άμεση θανάτωση, εντός 24 ωρών, των ζώων που νοσούν και στον άμεσο έλεγχο με πολλές κινητές μονάδες και με στοχευμένα δείγματα. Παράλληλα, η ζώνη προστασίας ορίζεται στα 3 χιλιόμετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα.

Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα - κρέας) διακινούνται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ειδικότερα, το γάλα διακινείται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται, επίσης, κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου