Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

«Βουλιάζουν» τα εκλογικά κέντρα στη Γαλλία για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

 

Γαλλικές εκλογές
Μαζικά στις κάλπες προσέρχονται οι Γάλλοι. | (AP Photo/Laurent Cipriani)


Σε αριθμούς ρεκόρ φθάνει η κινητοποίηση των ψηφοφόρων • Αγωνία για την ακροδεξιά απειλή της Λεπέν • Πέντε σενάρια μετά την κάλπη.

Λίγες ώρες έχουν απομείνει για να κλείσουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μια αναμέτρηση που είναι κρίσιμη όσο και ιστορική.

Τα νεότερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για συμμετοχή ρεκόρ, καθώς το ποσοστό στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) έφτασε το 59,71%, ελαφρώς αυξημένη με τον πρώτο γύρο της περασμένης εβδομάδες.

Η συμμετοχή είναι περίπου 20 μονάδες υψηλότερη από τον δεύτερο γύρο του 2022 και για βουλευτικές εκλογές είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1981.
Εκτιμήσεις, μάλιστα, κάνουν λόγο για τελική συμμετοχή περίπου στο 67%, κάτι που θα είναι ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 6 μ.μ., αλλά είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 μ.μ. στις μεγάλες πόλεις. 

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, πέντε βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο, έναντι 76 φέτος. Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των πολιτών που κλήθηκαν στις κάλπες αυτή την Κυριακή, το οποίο επομένως διαφέρει σημαντικά από αυτό του δεύτερου γύρου το 2022.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται στις 9 (ώρα Ελλάδας) που θα έχουμε και την πρόβλεψη για τις έδρες που λαμβάνει το κάθε κόμμα στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Κατά πάσα πιθανότητα τα Ινστιτούτα θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο. Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος, είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου