Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Αμηχανία στο στρατόπεδο της ακροδεξιάς Λεπέν για τη στήριξη από τον Πούτιν Το «δώρο» από τη Ρωσία προκάλεσε αμηχανία στην Εθνική Συσπείρωση με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να επαναλαμβάνει ότι «θα διατηρήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία» σε περίπτωση που εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

 

Μερικά μόλις 24ωρα πριν από τις κάλπες, η εθνικιστική και αντιμεταναστευτική Εθνική Συσπείρωση έλαβε μήνυμα στήριξης από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το «δώρο» από τη Ρωσία προκάλεσε αμηχανία στην ακροδεξιά ηγέτιδά του Μαρίν Λεπέν.

Ο Αντρέι Ναστάσιν, αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού τμήματος πληροφοριών και Τύπου, έγραψε στον επίσημο κυβερνητικό λογαριασμό στο X ότι «ο γαλλικός λαός αναζητά κυρίαρχη εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα εθνικά του συμφέροντα και ρήξη με τη δικτατορία της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών».

Η ανάρτηση, που συνοδεύεται από μία φωτογραφία με τη Λεπέν χαμογελαστή, ερμηνεύθηκε ως σαφής ένδειξη υποστήριξης της Εθνικής Συσπείρωσης από τη Μόσχα.

Η εθνικιστική παράταξη της Λεπέν, που επιδιώκει να επαναλάβει τη νίκη που πέτυχε στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία στον δεύτερο γύρο αυτής της Κυριακής, κατηγορείται συχνά από τους πολιτικούς της αντιπάλους ότι διατηρεί γέφυρες φιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μόσχα

«Προκλητική ανάρτηση»

Το μήνυμα από τη Μόσχα έφερε σε δύσκολη θέση τη Λεπέν, που επιδιώκει να «αποδαιμονοποιηθεί» και να «κανονικοποιήσει» εν μέρει τη στάση της ως προς την Ουκρανία, υιοθετώντας σε ένα βαθμό τις δυτικές θέσεις για τον πόλεμο.

Καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή του TF1 το βράδυ της Τετάρτης, η πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης δήλωσε ότι «δεν είναι η ίδια υπεύθυνη για τις ρωσικές προκλήσεις έναντι της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν».

Επιπλέον, η τρεις φορές υποψήφια πρόεδρος επέκρινε τη Ρωσία, αφήνοντας υπόνοιες για «παρεμβάσεις». «Μία τόσο επιδεικτική και προκλητική ανάρτηση, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα είδος παρέμβασης», σχολίασε.

Η Μαρίν Λεπέν επανέλαβε ότι «θα διατηρήσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία» σε περίπτωση που η Εθνική Συσπείρωση εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ωστόσο, στη συνέχεια χάραξε μία «κόκκινη γραμμή», τονίζοντας πως δεν θα έστελνε «κανένα Γάλλο στρατιώτης στο μέτωπο».

Remaining Time 0:00
 
Advertisement

Με πληροφορίες από Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου