Ο πρώην ηγέτης των ΗΠΑ και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο Fox News , μίλησε για όσα μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Τραμπ, είπε στον Ουκρανό ηγέτη την ανάγκη τερματισμού της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Πριν από σας είναι μια πολεμική μηχανή... Νίκησαν τον Χίτλερ. Νίκησαν τον Ναπολέοντα», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.Ο Τραμπ σημείωσε ότι ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έπρεπε να είχε επιτρέψει να συμβεί η σύγκρουση. Ο Τραμπ υπενθύμισε ότι σε τέσσερα χρόνια ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπήρξε καμία σύγκρουση και «οι πιθανότητες να συμβεί αυτό ήταν μηδενικές».

Ο Ζελένσκι και ο Τραμπ είχαν συνομιλίες στις 19 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία «θα είναι πάντα ευγνώμων» στις Ηνωμένες Πολιτείες για βοήθεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός και ο Τραμπ συμφώνησαν σε μια προσωπική συνάντηση στην οποία θα συζητούσαν «ποια βήματα μπορούν να κάνουν τον κόσμο δίκαιο και αληθινά διαρκή».Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, από την πλευρά του, εκτίμησε τη συνομιλία ως «πολύ καλή». Έγραψε στο Truth Social ότι θα «φέρει την ειρήνη στον κόσμο» με το να γίνει ξανά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο παρελθόν, ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι εάν κερδίσει τις εκλογές, θα τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εντός 24 ωρών. Ο Ζελένσκι απάντησε προσκαλώντας τον πολιτικό στην Ουκρανία, υποσχόμενος να του δείξει ότι αυτό ήταν αδύνατο. Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει το σχέδιο του Τραμπ, αλλά προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα κάνει εδαφικές παραχωρήσεις.Μαρία Μελνίκοβα