Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

«Τιμωρεί» τους ιδιώτες γιατρούς ο Γεωργιάδης

 Αδωνις Γεωργιάδης

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Αδωνις Γεωργιάδης χτες στα υπουργικά έδρανα της Βουλής | EUROKINISSI


Μετά τη μειωμένη ανταπόκριση των παθολόγων όλης της χώρας στην πρόσκληση για κάλυψη των τεράστιων κενών του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, με χθεσινή νομοθετική διάταξη, αποκλείει από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσους αρνούνται να δουλέψουν με μερική απασχόληση στο Δημόσιο.

Ηκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις υπουργού Υγείας και ιδιωτών γιατρών ήρθε, χτες, με τη μορφή νομοθετικής διάταξης που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο ξηλώματος των τελευταίων δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, στην οποία διατυπώνονται γραπτώς οι λεπτομέρειες της φαεινής ιδέας Γεωργιάδη για το «μπάλωμα» των κενών στο δημόσιο σύστημα υγείας νησιών και δυσπρόσιτων περιοχών με την επίταξη ιδιωτικών υπηρεσιών, όπως και οι «ποινές» για τους απείθαρχους: όσοι ιδιώτες γιατροί, λοιπόν, αρνηθούν να δουλέψουν με μερική απασχόληση σε δημόσιες δομές, α) εάν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλεται η σύμβασή τους, β) χάνουν την πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, ανεξάρτητα από την ύπαρξη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Επικίνδυνη αποδεικνύεται καθημερινά η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην Υγεία, υποβαθμίζοντας συνειδητά και συστηματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γιατρός... ούτε για δείγμα και αυτοί που εργάζονται σε αυτό να τρέχουν και να μη φτάνουν. Μέσα σε όλο αυτό οι ασθενείς στοιβάζονται στις ατελείωτες αναμονές των εφημεριών των νοσοκομείων και των κλινικών τους

Μία (ακόμα) θλιβερή ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον χώρο της Υγείας είναι οι εδώ και δύο εβδομάδες λεονταρισμοί του υπουργού Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, αυτή τη φορά προς τους ιδιώτες γιατρούς. Την ώρα που από την Κω ώς τη Δράμα, από τη Σπάρτη ώς τις Σέρρες και από τον Πύργο ώς την Αττική οι μισές θέσεις παθολόγων στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές, με τις παθολογικές κλινικές να υπολειτουργούν, αντικατοπτρίζοντας τη συνολική εικόνα ερήμωσης του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας ωρύεται καθημερινά, κατά προτίμηση από τηλεοράσεως, τραμπουκίζοντας και απειλώντας. Οι ελλείψεις είναι γνωστές στην κυβέρνηση, η οποία αρνείται να τις αντιμετωπίσει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά επιλέγει να τις επικαλείται για να προβάλει ως «αναγκαία λύση» την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών. Κι αυτό μόνο και μόνο για να βγαίνουν οι εφημερίες...

Οι ιδιώτες όμως δεν του έκαναν τη χάρη. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: μόλις 12, την ώρα που λείπουν τουλάχιστον 40, δέχθηκαν να συνδράμουν και μόνο 6 (!) σε δημόσια νοσοκομεία, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας χθες μιλώντας στο Open. Η πρόσκληση αφορούσε 150 ιδιώτες γιατρούς από άκρη σε άκρη της χώρας (Κως, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Σπάρτη, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο). Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη όχι μόνο στο υπουργείο Υγείας αλλά και στον βαμμένο «μπλε» Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), που, ενώ στην αρχή αντέδρασε, στη συνέχεια «συνετίστηκε», προσφέροντας μάλιστα «1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό ο οποίος θα εργαστεί στο ΕΣΥ και θα καλύψει ανάγκες του συστήματος». Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί δεν πείστηκαν ούτε από τις απειλές του υπουργού ούτε από το χρηματικό δέλεαρ του ΠΙΣ.

Αν ήθελε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλύψει τα τεράστια κενά των παθολόγων –και άλλων πολλών ειδικοτήτων–, θα έπρεπε να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως έχουν ζητήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες. Αν ήθελε, θα έδινε κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα οι 1.000 και πλέον νέοι γιατροί που κάθε χρόνο παίρνουν ειδικότητα. Ομως το σχέδιο της Ν.Δ. είναι πολύ μακριά από την κάλυψη των αναγκών των αρρώστων, που οδηγούνται με όλους τους τρόπους στην ιδιωτική υγεία

Η Νέα Αριστερά

«Η ρύθμιση αφαιρεί στην ουσία δικαιώματα από τους ίδιους τους πολίτες, των οποίων οι δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια και στη νησιωτική χώρα, όπου οι επιλογές ιατρικής φροντίδας είναι περιορισμένες, οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, όχι μόνο δεν θα βρίσκουν γιατρό στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, όχι μόνο δεν θα βρίσκουν συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρο το κόστος των αναγκαίων φαρμάκων και εξετάσεων (καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης)» αναφέρει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της και καλεί πρωθυπουργό και υπουργό Υγείας να πάρουν πίσω την τιμωρητική ρύθμιση και να στηρίξουν ουσιαστικά, με προσλήψεις και αυξήσεις, το ΕΣΥ.

Οι λεονταρισμοί του Αδωνη

Στην αρχή ο υπουργός Υγείας απείλησε τους ιδιώτες που αρνούνται τη συνεργασία με το ΕΣΥ με επίταξη των υπηρεσιών τους και στη συνέχεια με καταγγελία σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και αποκλεισμό από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η νομοθέτηση της υποχρεωτικής εισόδου ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ έγινε προ διετίας, άρα δεν είναι καινούργια, και καθιστούσε σαφές ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχε καμία πρόθεση να στελεχώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, ανέφερε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τότε ότι όσοι γιατροί έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης παραπεμπτικών που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ θα «αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες Υγείας σε περιοχές και σε ειδικότητες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις του ΕΣΥ, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο». Προϋπήρχε αυτής, εδώ και χρόνια, η δυνατότητα ιδιώτες γιατροί να εργάζονται στα νοσοκομεία ως συμβεβλημένοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι»).

Εκείνο που προσθέτει τώρα η κυβέρνηση στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία που κατέθεσε στη Βουλή είναι η καταγγελία της σύμβασης (όπου υπάρχει) με τον ΕΟΠΥΥ και ο αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οπως αναφέρει: «Αν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης” (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου