Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Ώρα Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ

 

syriza
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ώρα Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Πολιτική Γραμματεία επιβεβαιώθηκε το χάσμα, στην Κ.Ε. αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι όλα τα «στενάχωρα» θέματα.

Με την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ξεκινούν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το πρωί του Σαββάτου. Η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έρχεται περίπου έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές, που δεν συνδυάστηκαν με το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που όξυνε την εσωστρέφεια και την κριτική κατά του προέδρου. 

Παράλληλα, η συνεδρίαση της Κ.Ε. γίνεται δύο μέρες μετά την Πολιτική Γραμματεία, η οποία επιβεβαίωσε το βαθύ χάσμα που υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι εάν ο Στ. Κασσελάκης προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Το πιο ενδεικτικό στοιχείο που επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι διαφωνίες εντός του κόμματος παραμένουν αγεφύρωτες, ήταν η καταψήφιση της εισήγησης από επτά μέλη της Π.Γ

Σε κάθε περίπτωση, στην Π.Γ. τέθηκαν στο τραπέζι τα ζητήματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο (από τα οικονομικά του κόμματος, μέχρι τις αναρτήσεις του προέδρου και τις αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα), με κυριότερο ίσως τη διαφορετική αποτίμηση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος. Επίσης, υπήρξαν τοποθετήσεις που έκαναν λόγο για λάθη και αστοχίες του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Όλα στα τραπέζι

Κάτι ανάλογο αναμένεται και στη συνεδρίαση της Κ.Ε.: όλα τα θέματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, ακόμα και τα πιο «στενάχωρα». Μεταξύ αυτών και το θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Σημειώνεται ότι στο κείμενο της εισήγησης γίνεται σφοδρή κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που έχει δημιουργήσει περαιτέρω ερωτήματα για το εάν ο Στ. Κασσελάκης επιθυμεί πραγματικά τη συνεργασία με το κόμμα της Χαρ. Τρικούπη. 

Σημειώνεται επίσης ότι θετική σε γενικές γραμμές είναι η αποτίμηση για την «επίδοση» του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, στο κείμενο της εισήγησης – γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, σε ήπιους πάντα τόνους, στη συνεδρίαση της Π.Γ. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις πως «Παρά τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, τη διπλή διάσπαση και την περίοδο εσωστρέφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέψευσε όσους τον είχαν τελειωμένο λίγο καιρό πριν», «Η  εδραίωσή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  για μια νέα αφετηρία» και «Μια σειρά από επιμέρους, ποιοτικά στοιχεία, αποτελούν τη βάση μιας αισιόδοξης προοπτικής». 

Υπενθυμίζεται τέλος, το πρόσφατο κείμενο - παρέμβαση των «87» που άσκησε σφοδρή κριτική κατά του προέδρου για δηλώσεις που προκάλεσαν εσωστρέφεια, για το κλείσιμο της ημερήσιας «Αυγής», αλλά και για την αδράνεια των οργάνων εδώ και καιρό.

Όλα αυτά βεβαίως, με το βλέμμα όλων στον μεγάλο σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο Οκτώβριο, δηλαδή στο Καταστατικό Συνέδριο.

Η συνεδρίαση της Κ.Ε. θα γίνει στη σκιά όσων συμβαίνουν με την εφημερίδα «Αυγή» και την ανακοίνωση του προέδρου για αναστολή του καθημερινού φύλλου. Την Παρασκευή ο Στ. Κασσελάκης επισκέφτηκε τα γραφεία της εφημερίδας όμως η συνάντηση με τους εργαζομένους ήταν άκαρπη.

→ Απών θα είναι από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. ο Χάρης Τσιόκας, ο οποίος με δήλωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο ίδιος «μαζί με πολλούς συντρόφους [...] δεν επιθυμούμε να γίνουμε μέρος η άλλοθι της κρίσης. Μιας κρίσης που αντί για μετεξέλιξη οδηγεί στη μετάλλαξη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου