Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Εκλογές στη Γαλλία - exit poll: Ανατροπή με πρωτιά Αριστεράς με 172-192 έδρες, σε σύνολο 577 - Δεύτερο το κεντρώο μπλοκ Μακρόν (150-170 έδρες), τρίτη η Λεπέν (132-152 έδρες)

 


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.14

Ανατροπή με πρωτιά του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, με δεύτερο το κεντρώο μπλοκ "Μαζί" του Εμανουέλ Μακρόν και τρίτη θέση για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν δείχνουν τα exit poll του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η ακροδεξιά θα αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, έστω και χωρίς αυτοδυναμία, στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Η τακτική συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου με την κεντρώα παράταξη "Μαζί" καταφέρνει έτσι τον στόχο της δημιουργίας αναχώματος στην πολιτική κυριαρχία της Άκρας Δεξιάς στη χώρα.

Πιο ειδικά, σύμφωνα με το exit poll, οι βασικές πολιτικές παρατάξεις λαμβάνουν, σε σύνολο 577 εδρών (όριο αυτοδυναμίας οι 289 έδρες):

Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Αριστερά - Κεντροαριστερά): 172 - 192 

Μαζί (Κέντρο): 150-170

Εθνικός Συναγερμός και σύμμαχοί του (Ακροδεξιά): 132 - 152

Οι Ρεπουμπλικανοί (παραδοσιακή Δεξιά): 57 - 67

Άλλες δυνάμεις ("αντάρτες" ή ανεξάρτητοι υποψήφιοι): 27 έως 35

Εντός του μπλοκ του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η "Ανυπότακτη Γαλλία" του Μελανσόν κινείται μεταξύ 68 και 74 εδρών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα μεταξύ 63 και 69 εδρών, ενώ οι Οικολόγοι λαμβάνουν μεταξύ 32 και 36 εδρών.

Εντός της κεντρώας συμμαχίας, η "Αναγέννηση", κόμμα στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος Μακρόν λαμβάνει 95 έως 105 έδρες, το MoDem 31 έως 37 και οι κεντροδεξιοί ορίζοντες του Εντουάρ Φιλίπ 24 έως 28 βουλευτές.

Στο ακροδεξιό μπλοκ, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν λαμβάνει 120 έως 136 βουλευτές και η φράξια των δεξιών "Ρεπουμπλικανών" που συνεργάστηκε μαζί της υπό τον Ερίκ Σιοτί λαμβάνει 12 έως 16 βουλευτές.

Σε άλλα exit poll, σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία διεξάγονται με σύστημα δύο γύρων, σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν στο α' γύρο άνω του 12,5%, προκρίνονται στον β' γύρο (εάν κανείς δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 50% συν μία ψήφο, οπότε εκλέγεται αυτόματα βουλευτής από το α' γύρο). Έτσι, στον β΄ γύρο πολλές φορές συμμετέχουν τρεις ή πιο σπάνια και τέσσερις υποψήφιοι.

Ελιζέ: Ο Μακρόν θα περιμένει τη νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης - Δεν θα κάνει δηλώσεις απόψε

Ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας θα περιμένει την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας Εθνοσυνέλευσης "προκειμένου να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις", τόνισε λίγο μετά τις 21.30 ώρα Ελλάδος το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Εξ ου και ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δηλώσεις απόψε, συμπλήρωσε το Ελιζέ.

Μελανσόν: Ο Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά - Θα εφαρμόσουμε μονάχα το πρόγραμμά μας

"Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει", δηλώνει ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστερής "Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που δίνουν την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Ο Μελανσόν χαιρέτισε την εκλογική κινητοποίηση για "την επίτευξη ενός αποτελέσματος που λεγόταν ότι ήταν αδύνατο", δηλαδή μια νίκη της αριστεράς.

"Ο λαός μας ξεκάθαρα απέκλεισε τη χειρότερη λύση. Σήμερα το βράδυ ο Εθνικός Συναγερμός απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία", είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι "μια τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους που αποτελούν τη νέα Γαλλία".

"Η πλειοψηφία έκανε άλλη επιλογή για τη χώρα" από την ακροδεξιά, πρόσθεσε ο Μελανσόν, πιστεύοντας ότι από εδώ και πέρα ​​"η βούληση του λαού πρέπει να επιβεβαιωθεί". "Ο πρόεδρος πρέπει να δεχθεί" τα αποτελέσματα της αριστεράς, η οποία γίνεται πλειοψηφία στη Βουλή, υπό τη σημαία του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, είπε.

Κάλεσε δε τον κ. Μακρόν να διορίσει νέο πρωθυπουργό από τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων: "Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει (…). Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει, είναι έτοιμο για αυτό", είπε. Σύμφωνα με τον Μελανσόν, η αριστερή συμμαχία "δεν θα εφαρμόσει τίποτα παρά μόνο το πρόγραμμά της, ολόκληρο το πρόγραμμά της". Ο αρχηγός της Ανυπότακτης Γαλλίας δεν διευκρίνισε ποιος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αναλάβει πρωθυπουργός μιας αριστερής κυβέρνησης.

Την "ανίερη συμμαχία" Μακρόν - Αριστεράς έδειξε ως υπεύθυνη για την ήττα του ο ακροδεξιός Μπαρντελά

Ο Ζόρνταν Μπαρντέλα, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, καταδίκασε απόψε σε δηλώσεις του την "ανίερη συμμαχία", που "στερεί από τους Γάλλους μια πολιτική ανάκαμψης".

Μετά την αναπάντεχη τρίτη θέση στο αποτέλεσμα του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών για τον ακροδεξιό του σχηματισμό, ο Μπαρντελά κατήγγειλε τις "αφύσικες συμμαχίες" μεταξύ του προεδρικού στρατοπέδου και της Αριστεράς, που σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησαν στην ήττα του κόμματός του.

"Δυστυχώς η συμμαχία της ατιμίας και οι εκλογικές διευθετήσεις που έγιναν από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ από τη μία και την άκρα αριστερά στερούν" τους ψηφοφόρους μια κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού, δήλωσε ο κ. Bardella, σε μια επίθεση κατά του δημοκρατικού μετώπου που συνέπηξαν οι αντίπαλοί του από την Αριστερά, το Κέντρο, ακόμη και από τη δημοκρατική Δεξιά για να αποφευχθεί η έλευση της ακροδεξιάς στην εξουσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτές οι εκλογικές συμφωνίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά του Μελανσόν".

Ο ευρωβουλευτής, ωστόσο, επαίνεσε "τη δυναμική που υποστήριξε τον Εθνικό Συναγερμό και που τον έθεσε στην πρώτη θέση του α' γύρου" και του επιτρέπει να αποκτήσει έναν ιστορικά υψηλό αριθμό βουλευτών. "Αντιμετωπίζοντας το ένα και ενιαίο κόμμα απέναντί μας", είπε, "απόψε ξεκινούν όλα". "Θα είμαι εδώ, για εσάς, μαζί σας μέχρι τη νίκη. Απόψε, ένα παλιό τείχος έπεσε και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια χώρα που έχει αρχίσει να ελπίζει", κατέληξε.

Εξελέγη βουλευτής ο Ολάντ: "Η Αριστερά νίκησε τόσο την Ακροδεξιά όσο και το κεντρώο προεδρικό μπλοκ", δηλώνει

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στον β΄ γύρο στην 1η εκλογική περιφέρεια της Κορέζ με 43,29% των ψήφων, θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση, όπου εκλεγόταν από το 1988 έως το 1993 και στη συνέχεια από το 1997 έως το 2012, προτού εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Ολάντ χαιρέτισε την εκλογή του και την αποτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στην εκλογική του περιφέρεια.

Στη συνέχεια χαιρέτισε τη νίκη του μπλοκ του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, θεωρώντας την ως αποτέλεσμα της "ενότητας της αριστεράς", η οποία ανέλαβε τις ευθύνες της στο να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία, ενώ τόνισε την "ήττα της κεντρώας προεδρικής πλειοψηφίας". Το αποτέλεσμα της συμμαχίας των αριστερών κομμάτων φέρνει "ικανοποίηση αλλά και ευθύνη", σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς το αριστερό μπλοκ διαθέτει "μόνο σχετική πλειοψηφία".

Γκλυκσμάν (Κεντροαριστερά): Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, είπε προσθέτοντας ότι ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο.

Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο, πρόσθεσε.

Μέτωπα

Στον β΄ γύρο, το μετωπικό σχήμα Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους, μέχρι το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τη ριζοσπαστική αριστερή "Ανυπότακτη Γαλλία" του έντονα αμφιλεγόμενου (ακόμη και εντός του κεντροαριστερού μπλοκ) Ζαν-Λουκ Μελανσόν, απέσυρε τους υποψηφίους του όπου εκείνοι είχαν προκριθεί ως τρίτοι, προκειμένου να ενισχύσει τον αντίπαλο του εκάστοτε υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.

Το ίδιο έκανε σε μεγάλο βαθμό και η κεντρώα συμμαχία "Μαζί" των πολιτικών συμμάχων του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (η κεντρώα "Αναγέννηση", το κεντρώο Δημοκρατικό Κίνημα - MoDem και οι κεντροδεξιοί "Ορίζοντες" του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ), υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, πλην ορισμένων περιπτώσεων που απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό βρισκόταν κάποιος υποψήφιος της "Ανυπότακτης Γαλλίας" που είχε εκφράσει απόψεις που μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντισημιτικές, σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, στον σημερινό β' γύρο, σε 409 εκλογικές περιφέρειες αναμετρήθηκαν δύο υποψήφιοι, σε 89 περιφέρειες τρεις υποψήφιοι και σε 2 περιφέρειες τέσσερις υποψήφιοι. Από τον α' γύρο έχουν εκλεγεί ήδη 76 βουλευτές από τους 577 βουλευτές.

Η συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (17.00 ώρα Γαλλίας) κινείτο στο 59,71%, στο υψηλότερο επίπεδο για β' γύρο βουλευτικών εκλογών μετά από εκείνες του 1981, που είχαν ακολουθήσει τις προεδρικές εκλογές οι οποίες είχαν φέρει στην προεδρία της Γαλλίας τον Φρανσουά Μιτεράν.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, ο Μακρόν είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους ηγέτες των κομματικών σχηματισμών του κεντρώου φιλοπροεδρικού μπλοκ στις 18.30 ώρα Γαλλίας στο προεδρικό μέγαρο Ελιζέ και δεν έχει προγραμματίσει να προβεί σε κάποια δήλωση στη διάρκεια της βραδιάς (τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας).

Συγκατοίκηση;Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα κληθεί από τη Δευτέρα να εισέλθει σε διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών, προκειμένου να διορίσει πρωθυπουργό ο οποίος να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Εθνοσυνέλευσης, κάτω σώματος του γαλλικού κοινοβουλίου.

Στην περίπτωση που η κεντρώα συμμαχία "Μαζί" δε συμμετέχει ως κυρίαρχη δύναμη στη νέα κυβέρνηση, θα έχουμε το φαινόμενο της "συγκατοίκησης", δηλαδή την περίπτωση ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας να προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα.

Σε τέτοιο ενδεχόμενο, το ημιπροεδρικό πολίτευμα της Γαλλίας προσιδιάζει περισσότερο σε προεδρευόμενη παρά σε προεδρική δημοκρατία, καθώς ναι μεν ο πρόεδρος διατηρεί αυξημένες αρμοδιότητες σε ζητήματα εξωτερικής (και ευρωπαϊκής) πολιτικής και Άμυνας, ωστόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, απολαμβάνοντας τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, ελέγχουν τη συνολική πολιτική κατεύθυνση της χώρας, κυρίως δε την οικονομική πολιτική.

Σε μια τέτοια περίπτωση, στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνηθίζεται να προσέρχονται από κοινού τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου