Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Το FBI διερευνά πυροβολισμούς σε συγκέντρωση Τραμπ ως απόπειρα δολοφονίας

 


0 seconds of 0 secondsΈνταση 0%
00:00
00:39
00:39
 
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • Πυροβολισμός υπό έρευνα ως απόπειρα δολοφονίας
  • Ο δολοφονημένος ύποπτος ταυτοποιήθηκε ως 20χρονος άνδρας από την Πενσυλβάνια, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης
  • Ο Τραμπ φεύγει από την περιοχή των πυροβολισμών, λέει ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια
ΜΠΑΤΛΕΡ, Πενσυλβάνια, 13 Ιουλίου (Reuters) - Ο Ντόναλντ Τραμπ πυροβολήθηκε στο αυτί κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Σαββάτου, σε μια επίθεση που άφησε το πρόσωπο του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου γεμάτη αίμα και ώθησε τους πράκτορες ασφαλείας του να τον κατακλύσουν, προτού εμφανιστεί και αντλήσει η γροθιά του στον αέρα, εκστομίζοντας τις λέξεις "Πάλη!
Ο δράστης ήταν νεκρός, ένας συμμετέχων στη συγκέντρωση σκοτώθηκε και άλλοι δύο θεατές τραυματίστηκαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μυστική Υπηρεσία. Το περιστατικό διερευνούνταν ως απόπειρα δολοφονίας
Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου είπαν στους δημοσιογράφους ότι είχαν εντοπίσει προσωρινά έναν ύποπτο πυροβολητή, αλλά δεν ήταν έτοιμοι να το κάνουν δημόσια. Είπαν επίσης ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμη το κίνητρο.
Ο Τραμπ, 78 ετών, μόλις είχε ξεκινήσει την ομιλία του όταν ακούγονται οι πυροβολισμοί . Έπιασε το δεξί του αυτί με το δεξί του χέρι, μετά κατέβασε το χέρι του για να το κοιτάξει πριν πέσει στα γόνατά του πίσω από την εξέδρα προτού οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας συρρέουν και τον καλύψουν. Εμφανίστηκε περίπου ένα λεπτό αργότερα, το κόκκινο καπέλο του «Make America Great Again» έπεσε και ακουγόταν να λέει «περίμενε, περίμενε», πριν χτυπήσει η γροθιά, και μετά οι πράκτορες τον οδήγησαν σε ένα μαύρο SUV
«Πυροβολήθηκα με μια σφαίρα που τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», είπε αργότερα ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social μετά τον πυροβολισμό στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, περίπου 50 χλμ. βόρεια του Πίτσμπουργκ. «Έγινε πολλή αιμορραγία».
Ο πυροβολισμός σημειώθηκε λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου , όταν ο Τραμπ αντιμετωπίζει μια ρεβάνς εκλογών με τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν . Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσκοπήσεων του Reuters/Ipsos δείχνουν ότι οι δυο τους βρίσκονται σε μια στενή αναμέτρηση
Οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί καταδίκασαν γρήγορα τη βία .
Η εκστρατεία του Τραμπ είπε ότι «τα πάει καλά».
Ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του: «Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους βία στην Αμερική. Πρέπει να ενωθούμε ως ένα έθνος για να την καταδικάσουμε».
Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόνι Τζάκσον από το Τέξας είπε στο Fox News ότι ο ανιψιός του τραυματίστηκε στη συγκέντρωση.
Ο πυροβολισμός εγείρει άμεσα ερωτήματα σχετικά με αποτυχίες ασφαλείας από τη Μυστική Υπηρεσία, η οποία παρέχει στους πρώην προέδρους, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, ισόβια προστασία.
Ήταν ο πρώτος πυροβολισμός προέδρου των ΗΠΑ ή υποψηφίου μεγάλου κόμματος μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981.
Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο δήλωσε ότι ο Τραμπ έφυγε από την περιοχή Μπάτλερ υπό την προστασία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με τη βοήθεια της αστυνομίας της πολιτείας Πενσυλβάνια. Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ντάνιελ Μόιζερ είπε στο CNN ότι ο Τραμπ κατευθυνόταν στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου έχει ένα κλαμπ του γκολφ.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑ

Ο Ρον Μους, υποστηρικτής του Τραμπ στη συγκέντρωση, είπε ότι άκουσε για τέσσερις πυροβολισμούς. «Είδα το πλήθος να κατεβαίνει και μετά ο Τραμπ έσκυψε πολύ γρήγορα», είπε. "Τότε η Μυστική Υπηρεσία πήδηξε και τον προστάτευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Μιλάμε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο όλοι τον προστάτευαν."
Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα που περιέγραψε τον εαυτό του ως αυτόπτη μάρτυρα, λέγοντας ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να σέρνεται σε μια στέγη κοντά στην εκδήλωση. Το άτομο, το οποίο δεν αναγνώρισε το BBC, είπε ότι αυτός και τα άτομα με τα οποία ήταν μαζί του άρχισαν να δείχνουν προς τον άνδρα, προσπαθώντας να ειδοποιήσουν την ασφάλεια.
Στοιχείο 1 από 12 Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χειρονομεί με ματωμένο πρόσωπο καθώς ακούγονταν πολλαπλοί πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Butler Farm Show στο Μπάτλερ, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ, 13 Ιουλίου 2024. REUTERS/Brendan McDermid
Οι πυροβολισμοί φάνηκαν να προέρχονται από έξω από την περιοχή που ασφαλίζει η Μυστική Υπηρεσία, ανέφερε το πρακτορείο. Το FBI είπε ότι είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διερεύνηση της επίθεσης.
Το CNN, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι το FBI εντόπισε τον ύποπτο δράστη, έναν 20χρονο άνδρα από την Πενσυλβάνια.
Reuters Graphics
Reuters Graphics

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ

Ο Τραμπ πρόκειται να λάβει την επίσημη υποψηφιότητα του κόμματός του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο ξεκινά στο Μιλγουόκι τη Δευτέρα.
«Αυτή η φρικτή πράξη πολιτικής βίας σε μια ειρηνική προεκλογική συγκέντρωση δεν έχει θέση σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να καταδικαστεί ομόφωνα και σθεναρά», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε φρίκη από αυτό που συνέβη και ανακουφίστηκε ότι ο Τραμπ ήταν ασφαλής. «Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη χώρα μας», είπε.
Η εκστρατεία του Μπάιντεν σταματούσε τις τηλεοπτικές της διαφημίσεις και σταμάτησε κάθε άλλη εξερχόμενη επικοινωνία, δήλωσε αξιωματούχος της εκστρατείας.
Οι Αμερικανοί φοβούνται την αύξηση της πολιτικής βίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, με δύο στους τρεις ερωτηθέντες σε έρευνα του Μαΐου να δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι η βία μπορεί να ακολουθήσει τις εκλογές.
Μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του Τραμπ δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.
«Επί εβδομάδες οι ηγέτες των Δημοκρατικών τροφοδοτούν την γελοία υστερία ότι η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν το τέλος της δημοκρατίας στην Αμερική», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος Στιβ Σκάλιζ, ο Νο. 2 Ρεπουμπλικανός της Βουλής, ο οποίος επέζησε από πυροβολισμό με πολιτικά κίνητρα το 2017». Σαφώς έχουμε δει τρελούς ακροαριστερούς να ενεργούν με βίαιη ρητορική αυτή η εμπρηστική ρητορική πρέπει να σταματήσει».
Ο Τραμπ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2017-2021, κέρδισε εύκολα τους αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας και έχει ενώσει σε μεγάλο βαθμό γύρω του το κόμμα που είχε για λίγο αμφιταλαντευθεί στην υποστήριξη μετά την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 , προσπαθώντας να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020.
Ο επιχειρηματίας και πρώην σταρ του τηλεοπτικού ριάλιτι μπήκε στη χρονιά αντιμετωπίζοντας μια σειρά από νομικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων χωριστών ποινικών διώξεων. Κρίθηκε ένοχος στα τέλη Μαΐου επειδή προσπάθησε να συγκαλύψει πληρωμές σιωπηλών χρημάτων σε έναν πορνοστάρ, αλλά οι άλλες τρεις διώξεις που αντιμετωπίζει -- συμπεριλαμβανομένων δύο για τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του -- έχουν σταματήσει από διάφορους παράγοντες όπως απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις αρχές αυτού του μήνα που τον έκρινε ότι έχει εν μέρει ασυλία στη δίωξη.
Ο Τραμπ υποστηρίζει χωρίς στοιχεία ότι και οι τέσσερις διώξεις έχουν ενορχηστρωθεί από τον Μπάιντεν για να προσπαθήσουν να τον εμποδίσουν να επιστρέψει στην εξουσία.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά στη συγκέντρωση, είπε ότι είχε αρχίσει να ανεβαίνει στη σκηνή όταν ο Τραμπ είπε ότι θα τον ζητούσε να ανέβει αργότερα.
"Μέσα σε ένα ή δύο λεπτά, άκουσα τους πυροβολισμούς... Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν πυροβολισμοί", είπε σε συνέντευξή του στο Reuters. «Έμοιαζε σαν να ήταν μια απόπειρα δολοφονίας... Ήταν τρομακτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου