Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Πρόβα έντασης από την Τουρκία στην Κάσο UPD

 Πλοίο - Τουρκία

Σκηνικό έντασης από την Άγκυρα στην Κάσο | Φωτογραφία αρχείου / AP Photo


Έως και πέντε πολεμικά πλοία έξω από την αιγιαλίτιδα ζώνη – Τι έχει συμβεί

Σε ταραγμένα νερά το... ήρεμο καλοκαίρι που επιχειρούσαν να στήσουν Αθήνα και Άγκυρα, καθώς είναι σε εξέλιξη ένα νέο περιστατικό έντασης στα ανοιχτά της Κάσου. 

Η Άγκυρα ανέπτυξε πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή λίγο έξω από την αιγιαλίτιδα ζώνη με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, καθώς στην περιοχή πλέει ιταλικό πλοίο ερευνών για την εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή βρίσκεται το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» με σκοπό να πραγματοποιήσει έρευνες για την εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Η παρουσία του πλοίου προκάλεσε την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό, ενώ θες το απόγευμα στην περιοχή έφτασαν και δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού.

Από ελληνικής πλευράς στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν η κανονιοφόρος «Αήττητος» και στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητο να αποσταλεί και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου. Μετά την ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας αποφασίστηκε από την Αθήνα να μην υπάρξει κλιμάκωση και να πλεύσει στην περιοχή ένα περιπολικό του Λιμενικού. 

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι το πλοίο «Ievoli Relume» κινείται βάσει NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24), με στόχο «επιχείρηση έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου» και, με βάση τουλάχιστον την πορεία που εγκρίθηκε, καλύπτει μια περιοχή η οποία ξεκινάει από το μέσο της απόστασης Κρήτης – Κάσου και φθάνει έως τα νότια της Καρπάθου.  Το σημείο στο οποίο έχει προκληθεί η ένταση με την αδικαιολόγητα υψηλή συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων βρίσκεται ουσιαστικά σε ένα μικρό κενό νότια του στενού Κάσου – Καρπάθου, το οποίο δεν καλύπτεται από ελληνικά χωρικά ύδατα που, όπως είναι γνωστό, έχουν έκταση 6 ναυτικών μιλίων.

Η τουρκική πλευρά αντιτείνει ότι το σημείο εκτός ελληνικών υδάτων στο οποίο έπλευσε το «Ievoli Relume» είναι μέρος της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποια απόπειρα παρεμπόδισης των εργασιών, ωστόσο η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου