Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Στη μάχη μπαίνουν και πάλι τα εναέρια μέσα – Ανησυχία για τους ανέμους εντάσεις 4-5 μποφόρ Πάνω από 200 πυροσβέστες και 8 ομάδες δασοκομμάντος δίνουν μάχη με την πύρινα λαίλαπα προσπαθώντας να ελέγξουν την φωτιά


Η εικόνα της φωτιάς στο Αφράτι της Εύβοιας, είναι εμφανώς βελτιωμένη αλλά οι προβλέψεις της ΕΜΥ για ανέμους πάνω από 5 μποφόρ που αναμένονται το πρωί , γεμίζουν ανησυχία τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Πάνω από 200 πυροσβέστες και 8 ομάδες δασοκομμάντος, καθόλη την διάρκεια της νύχτας δημιουργούσαν  αντιπυρικές ζώνες και κατάφεραν με την βοήθεια των οχημάτων της περιφέρειας να περιορίσουν την φωτιά.Η φωτιά καίει στην περιοχή Πισσώνα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι τεράστια, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η δύσβατη περιοχή, δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστών και προκειμένου να σβήσουν τα διάσπαρτα «καντηλάκια» απαιτείται η συνδρομή των εναέριων μέσων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις.Το ανάγλυφο της περιοχής «ευνοεί» την φωτιά με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας για ακόμη μία χρονιά τις περιουσίες τους να χάνονται.

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα, ελπίζοντας ότι θα προλάβουν τους πρωινούς ανέμους που σύμφωνα με την πρόγνωση θα φτάσουν περίπου τα 4 με 5 μποφόρ.

Διάσπαρτες εστίες καίνε στην πλαγιά του βουνού αλλά και περιμετρικά.

Η φωτιά ήταν τόσο έντονη που οι καπνοί, χθες, έφτασαν μέχρι την Αθήνα.

Ο καπνός από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Εύβοια κάλυψε και τον ουρανό της Αττικής. Η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Ευβοίας και λόγω της αδυναμίας της Πολιτικής Προστασίας να την κατασβέσει εξαπλώθηκε γρήγορα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνθηκε νότια, ενώ στο σημείο έπνεαν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούσαν συνεχώς νέες εστίες, ενώ οι πυροσβέστες έπρεπε  να αντιμετωπίσουν την γεωμορφολογία του εδάφους. Ο καπνός σχημάτισε μια μακριά λωρίδα η οποία «έκρυψε» μερικώς τον ήλιο, την ώρα της δύσης.

Στον Λυκαβηττό, τουρίστες και Αθηναίοι, σήκωσαν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν το κοκκινωπό χρώμα του ήλιου, δίχως κάποιοι να γνωρίζουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στην καταστροφική πυρκαγιά.

Οι κάτοικοι της Εύβοιας βιώνουν εφιαλτικές στιγμές για άλλο ένα 24ωρο, τη στιγμή που η κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας είναι μαζική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου