Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Απόφαση σοκ για την Εύβοια! Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει 22χιλ.στρεμ. υδατοκαλλιεργειών σε όλο τον Ευβοϊκό Κόλπο

 


Πριν από μερικές ημέρες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τη δημιουργία υδατοκαλλιεργειών σε μία θαλάσσια έκταση 22χιλ.στρεμμάτων στο Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό. Επίσης αναμένονται αποφάσεις για 95χιλ. στρέμματα πλωτών φωτοβολταϊκών και 562 νέες ανεμογεννήτριες στην Κεντρική Εύβοια. Πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς συστρατεύονται και έχουν ξεκινήσει συναντήσεις ενημέρωσης, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Αμάρυνθο από τους Συλλόγους Ενεργών Πολιτών η Μέδουσα και του Ορειβατικού Χαλκίδας.

Πυρκαγιές, αιολικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες, εξορύξεις, ποιότητα και επάρκεια υδατικών πόρων, διαχείριση στέρεων αστικών απόβλητων είναι οι τρέχουσες πιέσεις που δέχεται η Εύβοια και οι πολίτες της. Τα στοιχεία για το τι πρόκειται να συμβεί στο νησί είναι αποκαλυπτικά. 95χιλ. στρέμματα πλωτών φωτοβολταϊκών, 22χιλ στρέμματα από υδατοκαλλιέργειες συν ακόμη 562 νέες ανεμογεννήτριες σχεδιάζονται για το μακροπρόθεσμο μέλλον στην Κεντρική Εύβοια. Σε μία χώρα όπου δεν έχει οριστεί ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2023 και που τώρα ξεκινά η διαβούλευση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το χωροταξικό της Εύβοιας.

Για όλα αυτά που έρχονται πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας, τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών η ΜΕΔΟΥΣΑ και με τη συμμετοχή πλήθους συλλόγων και κοινοτήτων της περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αμάρυνθο με ομιλητές τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου, Τάσου Μπαλτά, τον Σάκη Παπαδόπουλο, μηχανικό περιβάλλοντος και τον Αντώνη Βούλγαρη, περιφερειακό σύμβουλο.

Να σημειωθεί ότι στις 10 Σεπτέμβρη του 2024 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα που υπέγραφε η κα Κ. Σακελλαροπούλου και που οριοθετεί ως περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης  υδατοκαλλιεργειών θαλάσσια έκταση 22χιλ στρέμματα στη θάλασση του βορείου και νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου.

Αυτές οι υδατοκαλλιέργειες θα ξεκινούν από το Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού και θα εκτείνονται μέχρι το Δήμο Καρύστου, καλύπτοντας ουσιαστικά όλη τη θάλασσα του νησιού.

https://www.youtube.com/watch?v=_HPnpuFbCqM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου