Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό»

 


Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2025

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ελληνικές πηγές.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Ρ.Τ. Ερντογάν «συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό»-1
(Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office/Handout via REUTERS)

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες «ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».

Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης, η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξέδωσε δική της ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».  

Περίπου δύο μήνες έπειτα από την τελευταία τους συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιούλιο, με φόντο τότε την επετειακή Σύνοδο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν σήμερα ένα νέο τετ α τετ και πάλι στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, λίγο μετά τις 11.30 το πρωί (ώρα ΗΠΑ) και κράτησε περίπου 30 λεπτά. 

Μαζί τους, οι δύο ηγέτες είχαν τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, καθώς και τους διπλωματικούς συμβούλους Αννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ και οι αναφορές στην Κύπρο

Λίγο νωρίτερα σήμερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «To Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να τα δούμε ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας στην οποία γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών» και ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδιαίτερα την ενέργεια και το περιβάλλον. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας», προσέθεσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος όμως τόνισε ότι «ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος» αλλά και ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου