Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Explainer: Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow και τι σημαίνουν για το Κίεβο;

 


Ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι ΗΠΑ και Βρετανία ετοιμάζονται να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση των εν λόγω όπλων μεγάλου βεληνεκούς

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζονται να άρουν εντός ημερών τους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.

Το Κίεβο απευθύνει εκκλήσεις εδώ και εβδομάδες προκειμένου να γίνει αυτό το βήμα. Γιατί, όμως, η Δύση εμφανιζόταν διστακτική και πώς μπορούν αυτού του είδους τα όπλα να επηρεάσουν το μέλλον του πολέμου;

Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow;

Οι Storm Shadow είναι πύραυλοι κρουζ αγγλογαλλικής κατασκευής με μέγιστη εμβέλεια 250 χιλιομέτρων. Οι Γάλλοι τους αποκαλούν και Scalp.

Εκτοξεύονται από αεροσκάφη και πετούν σχεδόν με την ταχύτητα του ήχου. Στη συνέχεια, πλησιάζουν προς το έδαφος και η εκρηκτική τους κεφαλή πυροδοτείται. Οι Storm Shadow θεωρούνται το ιδανικό όπλο για να διαπεραστούν αποθήκες πυρομαχικών, όπως εκείνες που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Κάθε πύραυλος, όμως, κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια, έτσι εκτοξεύονται συνήθως ως μέρος ενός προσεκτικά σχεδιασμένου σμήνους πολύ φθηνών ντρόουν, τα οποία εξαπολύει ο εχθρός προκειμένου να μπερδέψει και να εξαντλήσει την αεράμυνα του αντιπάλου, όπως ακριβώς κάνει και η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη στείλει τέτοιους πυραύλους στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το Κίεβο μπορεί να τους χρησιμοποιήσει μόνο για να πλήξει στόχους εντός των ουκρανικών συνόρων.

Μέχρι στιγμής, η χρήση τους είχε σημαντικά αποτελέσματα, καθώς έχουν πλήξει το ναυτικό αρχηγείο της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη, ενώ έχουν καταστήσει ολόκληρη την περιοχή της Κριμαίας μη ασφαλή για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής, πρώην αξιωματούχος του βρετανικού στρατού και CEO της συμβουλευτικής εταιρείας για στρατηγικούς κινδύνους Sibylline, αναφέρει στο BBC ότι ο Storm Shadow έχει αποδειχτεί ένα υψηλά αποτελεσματικό όπλο για την Ουκρανία, πλήττοντας με ακρίβεια προστατευμένους στόχους σε κατεχόμενα εδάφη.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Κίεβο ασκεί πιέσεις για χρήση τους εντός της Ρωσίας, κυρίως για να στοχοθετήσει αεροδρόμια που αξιοποιούνται για την εξαπόλυση επιθέσεων με βόμβες ολίσθησης, οι οποίες έχουν πρόσφατα δυσχεράνει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή», εξηγεί ο ειδικός.

Γιατί η Ουκρανία τους θέλει τώρα;

Οι ουκρανικές πόλεις και οι πρώτες γραμμές του μετώπου βομβαρδίζονται καθημερινά από τη Ρωσία. Πολλοί από τους πυραύλους και τις βόμβες ολίσθησης που σπέρνουν την καταστροφή σε στρατιωτικές θέσεις, πολυκατοικίες και νοσοκομεία, εκτοξεύονται από αεροσκάφη εντός της ρωσικής επικράτειας.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι το να μην μπορεί να πλήξει τις βάσεις από όπου εκτοξεύονται αυτές οι επιθέσεις, είναι σαν να πολεμάει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Ασφαλείας Globsec στην Πράγα αυτό τον μήνα, αναφέρθηκε μάλιστα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις προστατεύονται περισσότερο από τους Ουκρανούς αμάχους, οι οποίοι γίνονται θύματα επιθέσεων εξαιτίας των προαναφερθέντων περιορισμών της Δύσης προς το Κίεβο.

Η Ουκρανία πάντως διαθέτει το δικό της καινοτόμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα ντρόουν μεγάλου βεληνεκούς. Κάποιες φορές, οι επιθέσεις με αυτά τα ντρόουν έχουν αιφνιδιάσει τους Ρώσους, ενώ έχουν φτάσει εκατοντάδες χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας.

Παρ’ όλα αυτά, είναι ικανά να κουβαλούν περιορισμένο φορτίο, ενώ τα περισσότερα εντοπίζονται και αναχαιτίζονται από τον εχθρό.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι για να αποκρούσει τις εναέριες επιθέσεις της Ρωσίας, χρειάζεται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των Storm Shadow και παρόμοιων συστημάτων όπως οι αμερικανικοί ATACMS, των οποίων η εμβέλεια είναι ακόμη μεγαλύτερη και αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα.

Πού οφείλεται ο δισταγμός της Δύσης;

Ο λόγος για τον δισταγμό της δυτικής πλευράς δεν είναι άλλος από τον φόβο της περαιτέρω κλιμάκωσης με τη Ρωσία. 

Παρά το γεγονός ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής κούφιες, η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι, αν επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει στόχους βαθιά εντός της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ρώσο πρόεδρο στο να προβεί όντως σε αντίποινα.

Ο φόβος που επικρατεί στον Λευκό Οίκο είναι ότι οι σκληροπυρηνικοί αξιωματούχοι του Κρεμλίνου θα μπορούσαν να επιμείνουν στο να δοθεί μια «απάντηση» με τη μορφή πληγμάτων σε σημεία διέλευσης των πυραύλων πριν μεταφερθούν στην Ουκρανία, όπως μια αεροπορική βάση στην Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Εάν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κάτι που θα σήμαινε ότι όλα τα κράτη μέλη θα παρασύρονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Από την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, στόχος του Λευκού Οίκου είναι να παρέχει στο Κίεβο όσο περισσότερη υποστήριξη μπορεί χωρίς να εμπλακεί σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, κάτι που θα οδηγούσε στον κίνδυνο να βγει αληθινό το πιο φρικιαστικό σενάριο: Μια ολέθρια ανταλλαγή πυρηνικών επιθέσεων.

Μπορούν οι Storm Shadow να κάνουν τη διαφορά;

Κάποιοι ίσως μπορούν, αλλά ίσως αποδειχτεί πως είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο. Το Κίεβο ζητεί το πράσινο φως για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εντός τη Ρωσίας εδώ και τόσο καιρό, που η Μόσχα έχει ήδη λάβει τα μέτρα της.

Εχει μετακινήσει βομβαρδιστικά, πυραύλους και μέρος των υποδομών, στις οποίες διατηρούνται αυτοί οι εξοπλισμοί, πιο μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία και εκτός της εμβέλειας των Storm Shadow. 

Ο Τζάστιν Κραμπ, ωστόσο, τονίζει ότι, παρ’ όλο που η ρωσική αεράμυνα έχει εξελιχθεί και μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή των Storm Shadow εντός της Ουκρανίας, αυτό το έργο θα γινόταν πολύ πιο δύσκολο στην περίπτωση άρσης των δυτικων περιορισμών, δεδομένου του εύρους του ρωσικού εδάφους που θα μπορούσε να εκτεθεί στον κίνδυνο επίθεσης.

«Κάτι τέτοιο θα καταστήσει πιο δύσκολη τη μεταφορά της στρατιωτικής επιμελητείας, της διοίκησης, του ελέγχου και της εναέριας υποστήριξης, και ακόμα και αν τα ρωσικά αεροσκάφη απομακρυνθούν περαιτέρω από τα σύνορα της Ουκρανίας για να αποφύγουν την απειλή των πυραύλων, θα βρεθούν και πάλι αντμέτωπα με αύξηση του χρόνου και του κόστους για κάθε πτήση προς το μέτωπο».

Δύο πιθανά πλεονεκτήματα για το Κίεβο

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Σάβιλ από τη δεξαμενή σκέψης Rusi, θεωρεί ότι η άρση των περιορισμών θα είχε δύο κύρια οφέλη για την Ουκρανία. 

Πρώτον, ίσως ανοίξει τον δρόμο για τη χρήση ενός ακόμη πυραυλικού συστήματος, των αμερικανικών Atacms.

Δεύτερον, θα οδηγούσε τη ρωσική πλευρά σε δίλημμα σχετικά με το πού να τοποθετήσει την πολύτιμη αεράμυνά της, κάτι που, σύμφωνα με τον ειδικό, θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερο το «έργο» των ουκρανικών ντρόουν.

Οπως και να’ χει όμως, ο Σάβιλ δεν θεωρεί πιθανό οι Storm Shadow να αλλάξουν τα δεδομένα στον πόλεμο.

Remaining Time 0:00
 
Advertisement

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου