Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

ΜΜΕ Λιβάνου: «Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τις απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου» Απαγορεύονται ρητά από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980 03.10.2024 | 16:27

 

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) του Λιβάνου, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε τις διεθνώς απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου.

Οι κατηγορίες αυτές διατυπώθηκαν αφού οι κάτοικοι περιοχής της Βηρυτού που χτυπήθηκε ανέφεραν μια μυρωδιά που έμοιαζε με θειάφι μετά την επίθεση, που έβαλε φωτιά σε συγκρότημα διαμερισμάτων, το οποίο σχετίζεται με τις υπηρεσίες υγείας της Χεζμπολάχ.Στην επίθεση φέρεται να σκοτώθηκαν 9 άτομα και να τραυματίστηκαν 14.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα απαγορευμένα όπλα. Κατηγορία που έχουν επανειλημμένα απορρίψει.Τι είναι οι βόμβες φωσφόρου

Οι βόμβες φωσφόρου απαγορεύονται ρητά από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980.

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή υφίστανται σοβαρότατα εγκαύματα.

Τα εγκαύματα από φώσφορο ενέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της απορρόφησης του φωσφόρου στο σώμα, προκαλώντας προβλήματα στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου