Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Ο Κασσελάκης άνοιξε το παράθυρο εξόδου…

 

Ο Στ. Κασσελάκης σε συνάντηση με εθελοντές και φίλους του
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Στ. Κασσελάκης σε συνάντηση με εθελοντές και φίλους του | EUROKINISSI


Εθεσε όρους για την παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι τα ΜΜΕ ευνοούν τους αντιπάλους του! ● Απάντηση από κύκλους της πλειοψηφίας: Μιλά ο παρ’ ολίγον υπουργός του Μητσοτάκη ● Τα ΜΜΕ του κόμματος χρεοκόπησαν, σύμφωνα με αποκαλυπτική επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου «Αυγής» και «Κόκκινου», Κ. Νικόλτσιου

Παράθυρο οικειοθελούς εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία άνοιξε, για πρώτη φορά, ο Στέφανος Κασσελάκης. Στη συνέντευξή του προχθές το βράδυ στο ertnews συνέδεσε την παρουσία του στο κόμμα με την τήρηση των διαδικασιών. Είναι η πρώτη φορά, με άλλα λόγια, που ο ίδιος ο τέως πρόεδρος βάζει όρους για την παραμονή του. Την ίδια ώρα στέλεχος της νέας πλειοψηφίας με πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό έλεγε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι τα πρώτα μηνύματα από τις οργανώσεις εν όψει της εκλογής συνέδρων είναι δυσοίωνα για το στρατόπεδο Κασσελάκη…

Οι αναφορές του χαρακτηριστικές: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο αν η διαδικασία του Συνεδρίου είναι δημοκρατική. Αν φανεί έλλειμμα δημοκρατικότητας, αν η περιβόητη Επιτροπή Νομιμοποίησης του Συνεδρίου αποκλείει μέλη, τότε πρέπει να συζητήσουμε το πώς εκφράζεται αποτελεσματικά η βάση». Λίγες ώρες αργότερα, το γραφείο Τύπου του τ. προέδρου κατήγγειλε, εξάλλου, ότι «μια μικρή μειοψηφία στις οργανώσεις μελών Βριλησσίων και Καισαριανής» εμπόδισε μέλη «να θέσουν προς ψήφο το ψήφισμα που επιθυμούσαν», κάτι που συνιστά «μία ακόμη μελανή σελίδα για το κόμμα».

Επιστρέφοντας στη συνέντευξη Κασσελάκη, «όσο θα υπάρχει δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνω τα πάντα για μη ρευστοποιηθεί το κόμμα». Σε άλλο σημείο ανέφερε, ωστόσο, ότι «δεν είμαι σε αυτή τη θέση για να κάνω δικό μου κόμμα. […] Δεν ήρθα να μικρύνω τον ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, τόνισε, «το κόμμα είναι μόνο ο λαός του, όχι ο πρόεδρος ή τα όργανα».

Δεκανίκι

Ταυτοχρόνως, ο Στ. Κασσελάκης υπαινίχθηκε σχέσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του με μιντιακούς ομίλους: επιτέθηκε, έτσι, κατά «όλων αυτών που με κατηγορούν κάθε μέρα στα κανάλια στα οποία προσκαλούνται, προφανώς με ανιδιοτελή συμφέροντα των επιχειρηματιών». Καθώς, πάντως, δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τη συνέντευξη του ίδιου στο «Star», αντέτεινε «εμένα δεν με έχει κανείς». Η επίθεση κατά των αντιπάλων του δεν σταμάτησε εκεί πάντως: ισχυρίστηκε ότι «γίνονται δεκανίκι του Μητσοτάκη», όπως και ότι ο ίδιος είναι παρών, για να μην υπάρχει μεταβατικός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς μια μεταβατική κατάσταση.

Η συνέντευξη είχε αναφορές και στον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει σε μονοψήφια ποσοστά όταν εκείνος παραιτήθηκε. Ενώ για την εκδήλωση του Ινστιτούτου του τ. πρωθυπουργού είπε πως δεν πρόλαβε να την παρακολουθήσει επειδή οργάνωνε την τελετή εγκαινίων των νέων γραφείων του. Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η απάντησή του στο ερώτημα αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Ναι, μπορώ», ανέφερε με έμφαση.

Απαντώντας κύκλοι της πλειοψηφίας σημείωναν, μεταξύ άλλων, ότι «στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, πλειοψηφίες, μειοψηφίες και αποτελέσματα συλλογικών διαδικασιών, τα οποία δεν θέλει να αποδεχτεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό έκανε με την Κ.Ε., αυτό προαναγγέλλει ότι θα κάνει και με το Συνέδριο αν δεν του αρέσουν τα αποτελέσματα, αφήνοντας πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές των συνέδρων από την Επιτροπή Νομιμοποίησης. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί όσους του ασκούν κριτική για “δεκανίκια” του Μητσοτάκη. Και το έκανε αυτό ο, κατά δήλωση του διευθυντή του, παρ’ ολίγον υπουργός του Μητσοτάκη, απέναντι σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν επί χρόνια αγώνες απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και στη Ν.Δ.».

Επιτροπή Δεοντολογίας

Ομως, ένα από τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο τ. πρόεδρος, ήταν η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Είναι «αντικαταστατικός ο αποκλεισμός μου, σύμφωνα με την Επιτροπή Δεοντολογίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μόνο το Συνέδριο αποφασίζει». Στην επίμαχη, λοιπόν, απόφαση –κατ’ άλλους γνωμοδότηση– αναφέρεται ότι «με αφορμή τα θέματα της εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, η Επιτροπή Δεοντολογίας υπογραμμίζει ότι η Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις κατά την κρίση της. Ωστόσο, το ανώτατο όργανο για τη λήψη των τελικών αποφάσεων είναι το Συνέδριο». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής, προσκείμενα στον Στ. Κασσελάκη, διεκδικούσαν ακόμη πιο σκληρή διατύπωση, όπως να χαρακτηρίζεται άκυρη η απόφαση της Κ.Ε.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση μελών της Επιτροπής που δεν συμμετείχαν. Αντέκρουσαν την απόφαση με δύο βασικά επιχειρήματα: Πρώτον, δεν υπήρχε απαρτία. (Από το 15μελές όργανο, εκεί ήταν τα 9 μέλη, ωστόσο αποφάσεις ακόμη και για μια απλή επίπληξη προϋποθέτουν αυξημένη πλειοψηφία 2/3, πόσο μάλλον δηλαδή για μια τέτοια απόφαση, όπως η προχθεσινή…). Δεύτερον, η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να κρίνει τα μέλη, αλλά όχι τα κομματικά όργανα. Χαρακτηριστική του προβληματισμού ήταν η επιστολή των πέντε μελών της Επιτροπής (Εφη Ζήση, Θεόδωρος Καλογήρου, Μαργαρίτα Μπουραντά, Στέλιος Παππάς και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Σακισλή), που δημοσιεύτηκε χθες στην efsyn.gr.

Επιστολή Νικόλτσιου

Τη δυσχερή, οικονομική και όχι μόνο, θέση του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης αποτυπώνει την ίδια ώρα η επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου «Αυγής» και «Κόκκινου», Κωνσταντίνου Νικόλτσιου. Τα εν λόγω μέσα «οικονομικά βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού», υποστηρίζει. «Οι πιστωτές δεν δίνουν άλλα χρονικά περιθώρια. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν σχεδόν δύο μήνες και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Οι δωρεές από τους φίλους και τα μέλη του κόμματος δεν επαρκούν ούτε καν για την καταβολή των ενοικίων των γραφείων. Οι επιταγές σε προμηθευτές της περιόδου Κασσελάκη άρχισαν να σφραγίζονται. Το τυπογραφείο και οι προμηθευτές του δημοσιογραφικού χαρτιού δεν έχουν περιθώρια άλλης πίστωσης. Δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούμε να τυπώσουμε την εφημερίδα της Κυριακής. Οι εργαζόμενοι με ενημέρωσαν ότι θα αρχίσουν διαδοχικές απεργίες, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣΕΠΕ αύριο, αν δεν καταβληθεί ένα ποσό από τα δεδουλευμένα. Οι ρυθμίσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία απωλέσθηκαν». Εκτός όμως από την καταγραφή της κατάστασης, ο Κων. Νικόλτσιος κάνει γνωστό ότι «οι συζητήσεις για τη μίσθωση, από γνωστή εταιρεία ήχου και εικόνας, των ρ/σ (σ.σ. “Κόκκινο” Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας) έχουν προχωρήσει αρκετά».

Οσον αφορά τη δραστηριότητα των υποψηφίων, τη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια επισκέφθηκε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος. Σήμερα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο έτερος υποψήφιος, Νικόλας Φαραντούρης, δήλωσε πως «από τα βασικά προβλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», θέμα που είναι, όπως είπε, «κοινό μυστικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Ν. Φαραντούρης προτείνει «οι δικαστές να επιλέγουν οι ίδιοι την ηγεσία τους. Αυτό θα θωρακίσει την ανεξαρτησία τους και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στον θεσμό».

Από τη δική του πλευρά ο Παύλος Πολάκης περιοδεύει σήμερα και αύριο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου