Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

«Οτι διετέθησαν χρήματα για την αποστασία είναι βέβαιο. Εφημερίδες, δημοσιογράφοι...»

 

documanter papahela

 

 Η «Σκοτεινή δεκαετία 1964-1974», η σειρά ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά, συνεχίζεται αυτή τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στον ΣΚΑΪ. Το δεύτερο επεισόδιο έχει τίτλο «Σχέδιο εκτροπής». Το είδα πριν από μερικές ημέρες και περιλαμβάνει την εποχή από την αποστασία μέχρι και τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου. «Κυβερνήσεις σχηματίζονται και διαλύονται μέσα σε λίγες μέρες, βίαιες διαδηλώσεις ξεσπούν στους δρόμους της Αθήνας, η δυναμική του Ανδρέα Παπανδρέου προκαλεί ανησυχία στον Στρατό, τα Ανάκτορα και στους Αμερικανούς. Στην Κύπρο, οι στρατιωτικοί προωθούν την ιδέα της ένωσης με την Ελλάδα. Δημιουργείται η τέλεια καταιγίδα ώστε μια ομάδα συνωμοτών στον Στρατό να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανατροπής της Δημοκρατίας».Το πρώτο επεισόδιο πήγε πολύ καλά σε τηλεθέαση, σημειώνοντας 12,8% στο σύνολο και 10,2% στο «δυναμικό κοινό». Νούμερα εξαιρετικά, αν σκεφτούμε ότι απέναντί του έπαιζαν όλα τα μεγάλα σίριαλ του prime time

Από το νέο επεισόδιο ξεχώρισα τέσσερα στιγμιότυπα που εύκολα τα συναντάς και το 2024.

1. Το πρώτο είναι από ομιλία που έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στα Χανιά, την 1η Οκτωβρίου 1965: «Δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η κρίση αυτή. Αερόλιθος έπεσε προερχόμενος εξ Αμερικής και συνέτριψε το επιβλητικό οικοδόμημα που είχαμε στήσει στην Ένωση Κέντρου με αγώνες και θυσίες πολλών ετών. Ανδρέας Παπανδρέου ονομάζεται ο αερόλιθος»

  Εχουμε σήμερα αερόλιθους εξ Αμερικής που διαλύουν κόμματα;

2. Το δεύτερο το διηγείται ο περίφημος φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: «Και έτυχαν εκείνη την ημέρα τα ΝΕΑ, η εφημερίδα του Λαμπράκη, να πάρει στροφή, δηλαδή να υποστηρίξει τον Κωνσταντίνο (και το Παλάτι). Είδα με τα μάτια μου εκατοντάδες διαδηλωτές, χιλιάδες, να παίρνουν τα ΝΕΑ και να τα σκίζουν, να βάζουν φωτιά».

■ Εχουμε σήμερα ΜΜΕ που αλλάζουν εν μία νυκτί γραμμή υποστηρίζοντας κάτι άλλο;

3. Το τρίτο το διηγείται ο Νίκος Φαρμάκης, άτυπος σύμβουλος του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου: «Ο Τζων Σωσσίδης μου είχε ζητήσει να του δώσω ένα βιογραφικό σημείωμα για όλους τους βουλευτάς της Ενώσεως Κέντρου. Το οποίο αυτός δεν μπορούσε να πάρει γιατί στην ΚΥΠ δεν υπήρχαν πια τα προηγούμενα στελέχη. Εγώ είχα πρόσβαση από κατώτερα στελέχη. Και πράγματι τα πήρα και ήταν ο καθένας με την οικογένειά του, τι προβλήματα είχε, οικονομικά, άλλου είδους, να μην τα λέμε τώρα. Και του έδωσα αυτόν τον κατάλογο (από την ΚΥΠ). Ηθελε να τους πάρει μαζί του τους βουλευτάς, να τους πάρει από τον Παπανδρέου. Εκ των υστέρων ανακάλυψα ότι αυτό βοήθησε σε διάφορες διαπραγματεύσεις με τους βουλευτάς, τις οποίες έκανε ο Σωσσίδης διά λογαριασμό του Στεφανόπουλου».

■ Εχουμε σήμερα υποκλοπές από την ΕΥΠ με υλικό που το παίρνουν κάποιοι που βρίσκονται δίπλα στην εξουσία και το χρησιμοποιούν για... διαπραγματεύσεις;

4. Το τέταρτο και τελευταίο το λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και πάλι, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά σχετικά με τον αν χρηματίστηκαν βουλευτές για να κάνουν αποστασία: «Οτι διετέθησαν χρήματα για αυτή τη δουλειά είναι βέβαιο. Αλλά αυτά δεν ήταν χρήματα που ηξηγοράσθη ένας βουλευτής που ψήφισε. Υπήρχε άπειρος άλλος κόσμος, προπαγάνδα, εφημερίδες, δημοσιογράφοι κ.λπ.».

■ Εχουμε σήμερα εφημερίδες και δημοσιογράφους να παίρνουν χρήματα; Εχουμε σήμερα λίστες Πέτσα;

Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος από την «Ερημη χώρα» στο ERTFLIX

Να και μία σειρά της ΕΡΤ που πραγματικά αξίζει να τη δείτε. Την οποία ήδη θα την έχετε δει αρκετοί, αν πιστέψουμε την ΕΡΤ που αναφέρει ότι ο πρώτος κύκλος έχει ξεπεράσει έως τώρα τα 2,5 εκατομμύρια views στην ψηφιακή πλατφόρμα της. Ο δεύτερος κύκλος της σειράς «Ερημη χώρα», 8 επεισοδίων και αυτός, έκανε πρεμιέρα από χθες αποκλειστικά στο ERTFLIX, πριν από τη μετάδοσή της στην ΕΡΤ1. Βγήκαν τα πρώτα τέσσερα επεισόδια και την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου θα ανεβούν και τα άλλα τέσσερα. «Γράφοντας την “Ερημη χώρα”, ταξίδεψα βαθιά μέσα μου και νιώθω ότι έγινα πιο δίκαιος άνθρωπος. Σκηνοθετώντας την “Ερημη χώρα”, έμαθα ότι το να σπουδάζεις ξανά τη δουλειά σου είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ», ανέφερε ο σκηνοθέτης της Γιώργος Γκικαπέππας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΡΤ.

Στον δεύτερο κύκλο, «το νήμα της αφήγησης ξετυλίγεται γυρίζοντας συχνά δώδεκα χρόνια πριν, για να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Ολοι οι ήρωες της σειράς θα έρθουν αντιμέτωποι με τα δικά τους διλήμματα και την έρημη χώρα του καθενός τους. Κι ενώ η αστυνομική έρευνα στρέφεται στο σκοτεινό παρελθόν, η τύχη της Εύας δοκιμάζεται ξανά… Δίπλα στους πρωταγωνιστές που γνωρίσαμε στον πρώτο κύκλο, νέοι χαρακτήρες έρχονται να εμπλουτίσουν τη συγκλονιστική ιστορία της μικρής Εύας, η οποία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει τους ήρωες της “Ερημης χώρας”».

Η σειρά είναι προσβάσιμη σε όλους με ακουστική περιγραφή εικόνας για άτομα με οπτική αναπηρία και δυνατότητα εμφάνισης υποτίτλων για κωφούς και βαρήκοους.

Παίζουν: Γιώργος Κέντρος (Λουκάς), Δανάη Σκιάδη (Μαρίνα), Γιώργος Καραμίχος (Μάνος), Αννα-Μαρία Μαρινάκη (Εύα), Νίκος Αρβανίτης (Στέλιος), Γιώργος Γιαννόπουλος (Σερίφης) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου