Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η αξιοκρατία, η στελέχωση και η δημοκρατική λειτουργία του Δημοσίου είναι θέμα πολιτικής βούλησης και η βούληση αυτή απουσιάζει

 


«Η κυβέρνηση της ΝΔ επί πεντέμισι χρόνια δεν έχει κάνει καμία εμβληματική παρέμβαση. Η πραγματικότητα στην δημόσια διοίκηση είναι εντελώς διαφορετική από το περιτύλιγμα στα χαρτιά που φέρνει η κυβέρνηση» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π..

   Η κ. Κωνσταντοπούλου καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα έχει να κάνει με την θεώρηση που έχει για τους ανθρώπους, την κοινωνία, το δημόσιο, το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό κράτος». Επί πεντέμισι χρόνια «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία εμβληματική παρέμβαση ή μια στρατηγική παρέμβαση στα πράγματα και δεν έχει καταθέσει ούτε μια πρόταση για την κοινωνία. Το κόμμα που χρωστάει 500 εκατ. ευρώ, κοροϊδεύει τον κόσμο με ψίχουλα, και με εμβαλωματικές ρυθμίσεις υπόσχεται κάθε φορά ότι θα λύσει το πρόβλημα».

   Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας άσκησε κριτική διαχρονικά σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα «και έκαναν κατ' εικόνα και ομοίωσή τους το Δημόσιο». Μίλησε για «υποστελεχωμένες και σμπαραλιασμένες κομβικές δημόσιες υπηρεσίες του κράτους» και υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις του παρελθόντος «κατάφεραν να μην λειτουργούν ζωτικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης». Αναρωτήθηκε «ποιοι ήταν αυτοί που έχουν δημιουργήσει αυτή την απάλευτη γραφειοκρατία που αποκλείει τον πολίτη» και «ποιος ευθύνεται όταν ο πολίτης δεν μπορεί να απολαύσει τα δικαιώματά του και την ζωή του».

   Εστίασε επίσης στις κενές οργανικές θέσεις των δημοσίων υπηρεσιών και στους ΟΤΑ «προκειμένου αυτές να μπορούν να λειτουργούν» αλλά και στις καλύψεις που γίνονται με συμβασιούχους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εμείς είπε, «στην Πλεύση Ελευθερίας έχουμε διαφορετική θεώρηση για όλα αυτά. Εμείς πιστεύουμε και σας έχουμε προτείνει, οι οργανικές θέσεις σε κάθε υπηρεσία να πληρωθούν, γιατί είναι προσβλητικό και παράνομο να παραμένουν κενές. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί να απολαμβάνουν τις αποδοχές που δικαιούνται και τους έχετε στερήσει με την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού [...] Πιστεύουμε επίσης ότι θα πρέπει να προστατευτεί η συνταγματική αρχή της αποκέντρωσης που την έχετε σμπαραλιάσει».

   Η κ. Κωνσταντοπούλου απέδωσε την άρνηση αποδοχής θέσεων στην Περιφέρεια από επιτυχόντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, στις «δυσμενείς και εφιαλτικές» συνθήκες που επικρατούν. «Η πραγματικότητα στην δημόσια διοίκηση είναι εντελώς διαφορετική από το περιτύλιγμα στα χαρτιά που φέρνει η κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι «η αξιοκρατία είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης, η στελέχωση των κομβικών υπηρεσιών του Δημοσίου είναι θέμα πολιτικής βούλησης, η δημοκρατική λειτουργία του Δημοσίου είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και αυτή πολιτική βούληση απουσιάζει. Αντίθετα, περισσεύουν οι μεθοδεύσεις, η αδιαφάνεια και οι σκοτεινές συνεννοήσεις».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου