Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Μετατρέπουν τις αυξήσεις σε... μειώσεις συντάξεων

 



euros ilikiomenoi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Dreamstime.com


Το ΕΝΔΙΣΥ έχει ζητήσει να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί να επιστραφούν στους δικαιούχους.

«Δώρο άδωρο» θα αποδειχτεί για χιλιάδες συνταξιούχους ακόμα κι αυτή η πενιχρή αύξηση του 2,50% στις συντάξεις εάν δεν καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (EΑΣ), η οποία επιβάλλεται σε περίπου 752.000 συντάξεις (365.000 κύριες και 387.000 επικουρικές) εφόσον το συντάξιμο μηνιαίο ποσό υπερβεί τα 1.400 ευρώ.

Toν μηχανισμό εκμηδένισης ακόμα κι αυτής της πενιχρής αύξησης εξηγεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με ανακοίνωσή του ως εξής: «Αρχικά θα ανακοινωθεί η αύξηση-“ψίχουλα” 2,2%-2,5% και η οποία θα ενσωματωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν στα τέλη Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία όσες συντάξεις λόγω της αύξησης θα υπερβαίνουν τα όρια της ΕΑΣ, θα μένουν κάτω από αυτά! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για μια σύνταξη των 1.390 ευρώ μικτά (για να χρησιμοποιήσουμε ποσά, που η ίδια η κυρία Κεραμέως ανέφερε στην τηλεοπτική της συνέντευξη), μια αύξηση 2,5% στο ανώτατο επίπεδο, θα απέφερε ένα πρόσθετο ποσό 34,75 ευρώ τον μήνα. Αρα θα έπρεπε τον Ιανουάριο ο δικαιούχος αυτής της σύνταξης να λάβει 1.424,75 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 3%, άρα η απώλεια θα ήταν 42,74 ευρώ. Συνεπώς, ο συνταξιούχος θα έβλεπε σύνταξη 1.382,05, δηλαδή μικρότερη κατά 7,95 ευρώ, από τα 1.390 μικτά ευρώ που λάμβανε!».

Ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γαβρήλος, σχολίασε σχετικά ότι «οι εξαγγελίες της υπουργού είναι μια μεγάλη απάτη, που οδηγεί πάλι σε μειώσεις συντάξεων».

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι ένα μνημονιακό μέτρο, που επιβάλλει χαράτσι από το 2010 για ποσά κύριων συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω. Η εισφορά κυμαίνεται από 3%- 14% και επιβάλλεται κλιμακωτά.

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει ζητήσει επίσημα να καταργηθεί και τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί (περίπου 9,5 δισ. ευρώ σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας) να επιστραφούν στους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου