Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Κέντρο κοινωνικής απρονοησίας και κυβερνητικής αδιαφορίας

 

 Κολαστήριο για τους ΑμεΑ τροφίμους το παράρτημα του ΚΚΠΚΜ «Αγιος Δημήτριος»

Aπό σαράντα κύματα έχει περάσει ήδη στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το δύσμοιρο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ) και η φουρτούνα γίνεται… κυκλώνας. Νέες φοβερές καταγγελίες για απαράδεκτες καταστάσεις που συμβαίνουν στο παράρτημα «Αγιος Δημήτριος» ήρθαν στην επικαιρότητα -συνοδεία φωτογραφιών- για τροφίμους που βρίσκονται στα φάσμα του αυτισμού και βρέθηκαν ακόμη και… στο φάσμα της πείνας! Χθες παραγγέλθηκε άλλη μία εισαγγελική έρευνα, παρότι οι αντίστοιχες έρευνες των περασμένων χρόνων που είχαν παραγγελθεί κατόπιν καταγγελιών των γονέων αγνοούνται. Οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα αλλά και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Η «Εφ.Συν.» είχε ανοίξει τον φάκελο με τα συμβαίνοντα πριν από 4 χρόνια (27.9.2020, «Σκανδαλώδεις... πρόνοιες για το Προνοιακό Κέντρο») όταν πρόεδρος ήταν η Βασιλική Νάκου, στέλεχος της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, υποψήφια βουλευτίνα στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ακραιφνής μητσοτακική. Ακολούθησαν τα όσα τρομερά έγιναν την εποχή του Covid και τίποτα πλέον δεν μπορούσε να καλύψει την κ. Νάκου αφού όποιος το αποτολμούσε θα τον συμπαρέσυρε μαζί της («Εφ.Συν.», 28.11.22, «Η κυβέρνηση ήξερε και κάλυπτε δύο χρόνια τώρα»). Η τότε υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, που επόπτευε, τοποθέτησε πρόεδρο τη δρα Μαριάννα Χατζητόλιου-Βιλδιρίδη, η οποία αντικαταστάθηκε μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές με απόφαση της Σοφίας Ζαχαράκη, υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στην οποία πέρασαν οι αρμοδιότητες για το ΚΚΠΚΜ.

Στη θέση της προέδρου τοποθετήθηκε η Ιωάννα Κοσμοπούλου που είχε χρηματίσει αντιδήμαρχος της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οπως λένε γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, η κ. Κοσμοπούλου δύσκολα θα μακροημερεύσει αφού δεν είναι χαρακτήρας που μπορεί να αντέξει «διαπλοκή» τέτοιας έντασης εντός και εκτός του ιδρύματος, συνθήκη που οδηγεί σε αποκρουστικές καταστάσεις για τους περιθαλπόμενους.

Η μαύρη πλευρά της ιστορίας του Κέντρου μάς απασχόλησε και τον περασμένο Μάρτιο με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων οι οποίοι, αν και ανήκουν ή είναι κοντά στη ΔΑΚΕ, έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και κατέβηκαν σε διαμαρτυρίες μη αντέχοντας άλλο να κάνουν διπλές και τριπλές βάρδιες, ενώ τα βράδια 4 άτομα ήταν υπεύθυνα για 200 ασθενείς («Εφ.Συν.», 20.3.2024, «Κραυγή απόγνωσης για τις επικίνδυνες ελλείψεις»). Προτελευταίο επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ της αθλιότητας, η δίκη για τον θάνατο του Πάρη, ενός από τους τροφίμους του Κέντρου («Εφ.Συν.», 8.10.2024).

Τελευταίο επεισόδιο, η δημοσίευση φωτογραφιών με απαράδεκτες εικόνες ακόμη και σκελετωμένου τροφίμου.

Η πρόεδρος του Κέντρου απάντησε ότι αυτή η εικόνα δεν είναι πρόσφατη και κυρίως ότι τον απεικονίζει έπειτα «από τη νοσηλεία για έναν μήνα στο νοσοκομείο λόγω προβλήματος στη νηστιδοστομία (μέθοδος παρεντερικής διατροφής) που προκάλεσε μεγάλη απώλεια βάρους». Εργαζόμενοι του Κέντρου που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» σημείωναν πως «όντως το περιστατικό είχε συμβεί πριν από περίπου έναν μήνα και οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρωθεί -με ευθύνη της προηγούμενης προέδρου- ο διαγωνισμός για το ειδικό γάλα που παρέχεται στον ασθενή, γάλα που κατασκευάζει μόνο μία εταιρεία και η οποία είναι φυσικά η μοναδική που παίρνει μέρος στον διαγωνισμό…».

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι «τρέχει τώρα να προλάβει τους διαγωνισμούς για το φαγητό -περάσαμε πολύ δύσκολες μέρες… στο φάσμα της πείνας για τους τροφίμους- και την καθαριότητα, ενώ έχει στείλει και στο υπουργείο λίστα με όλα τα κενά που υπάρχουν. Αλλοι όμως αποφασίζουν για προσλήψεις και χωρίς προσλήψεις καμιά βελτίωση δεν πρέπει να περιμένετε…». Οι εργαζόμενοι δεν είναι αισιόδοξοι με την εισαγγελική παρέμβαση αφού, «όσους εισαγγελείς και να βάλουν, το πρόβλημα δεν λύνεται, εκτός κι αν οι εισαγγελείς υποχρεώσουν τους υπουργούς να κάνουν προσλήψεις».

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και η Ολυμπία Κόρδα, χρόνια τώρα μαχητική πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ιδρύματος, σημειώνοντας πως «η έλλειψη προσωπικού είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, αλλά υπάρχουν επίσης και κακοποιητικές συμπεριφορές από μέρους του προσωπικού, όχι από όλους -το ξεκαθαρίζω-, αλλά υπάρχουν, κι αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο. Και φυσικά είναι όλοι ενημερωμένοι, εισαγγελέας, Αρχή Διαφάνειας, Γραφείο Πρωθυπουργού, τα έχετε γράψει τόσες φορές, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά».

«Είμαστε 30 εργαζόμενοι στον “Αγιο Δημήτριο”, οι 17 είναι συμβασιούχοι από την περίοδο του Covid, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του χρόνου και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτούς», απαντούν οι εργαζόμενοι περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν: «Αυτοί οι 30 έχουν έργο για 10 “διαμερίσματα” των 8 με 9 τροφίμων έκαστο, τους οποίους προσέχουμε σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα) και φυσικά το βράδυ. Αν ήμασταν 50, πάλι δεν θα φτάναμε. Είμαστε σε οριακό σημείο και δεν βλέπουμε κανένα φως στον ορίζοντα, ακούμε μόνο λόγια και υποσχέσεις…».

Οι υποσχέσεις της Ζαχαράκη

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Με δήλωσή της η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη υπόσχεται να κάνει ό,τι μπορεί (!) για την καλή λειτουργία της δομής. «Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι περιθαλπόμενοι στις δομές της αρμοδιότητας του υπουργείου να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να τους παρέχεται η φροντίδα που έχουν ανάγκη. Αυτό το θεωρώ προσωπικά αδιαπραγμάτευτο για κάθε συνάνθρωπό μας, πόσο μάλλον αν ως Ατομο με Αναπηρία χρήζει ακόμα πιο εντατικής και εξειδικευμένης φροντίδας.

»Μόλις διάβασα το δημοσίευμα εφημερίδας (...) ζήτησα από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα και από τον διευθυντή του γραφείου μου να μεταβούν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη και να επιθεωρήσουν την κατάσταση. Πράγματι, διεξήγαγαν ευρεία σύσκεψη και εκτεταμένη επιτόπια επιθεώρηση. (...) Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την εισαγγελική παρέμβαση και περιμένουμε τα αποτελέσματα της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης. Και, φυσικά, σκοπεύω να έρθω εκ νέου και η ίδια σε επαφή με τους εμπλεκόμενους, καθώς και με τις διοικήσεις όλων των Κέντρων που εποπτεύει το υπουργείο μας σε όλη τη χώρα.

»Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια από την κυβέρνησή μας, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις, και συγκεκριμένα, ενδεικτικά αναφέρω ότι για τον προϋπολογισμό του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εγκριθεί από το υπουργείο μας 4.395.000 για το 2024 και 5.350.000 για το 2025, έναντι μόλις 1.235.000 που είχαν διατεθεί το 2019.

Ολοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και αυτά δεν είναι αρκετά. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους. (...)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου