Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Κομισιόν: Εγκρίθηκε η επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων Ξεκινά πενταετής εμπορικός πόλεμος με την Κίνα. Με σχετική πλειοψηφία η απόφαση. Ποιοι αντιδρούν, ποια τα δεδομένα. Δημοσθένης Γκαβέας Δημοσθένης Γκαβέας

 

Την επιβολή δασμών ύψους έως και 45% για τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα αποφάσισαν σήμερα (4/9) στην πολύαναμενόμενη ψηφοφορία τους οι εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών στις Βρυξέλλες σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη ενός πενταετούς εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να βρίσκονται σε σύγκρουση, την Ισπανία να αντιτίθεται και τη φον ντερ Λάιεν να εδραιώνει τη σκληρή οικονομική γραμμή που θέλει να περάσει για να καταστήσει την ΕΕ πιο ανταγωνιστική.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη από τα κράτη μέλη, όπως ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.Σήμερα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή οριστικών αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την έγκριση των δασμών. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής για την καταπολέμηση των επιδοτήσεων.

Παράλληλα, η ΕΕ και η Κίνα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διερευνήσουν μια εναλλακτική λύση που θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τον ΠΟΕ, επαρκής για την αντιμετώπιση των ζημιογόνων επιδοτήσεων που διαπιστώθηκαν από την έρευνα της Επιτροπής, παρακολουθήσιμη και εκτελεστή.

Ο εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής που θα περιλαμβάνει τα οριστικά πορίσματα της έρευνας πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα το αργότερο έως τις 30 Οκτωβρίου 2024.

Η πρότασή μας για την επιβολή οριστικών αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ. Ανέφερε με ανάρτησή της στο Χ η Κομισιόν

Our proposal to impose definitive countervailing duties on imports of battery electric vehicles (BEVs) from China has obtained the necessary support from EU countries. More info ↓

Η αγωνία για τους υπέρμαχους της επιβολής των δασμών ήταν η πιθανότητα τα κράτη μέλη που αντιδρούσαν ή είχαν επιφυλάξεις να κατάφερναν να μπλοκάρουν το μέτρο κάτι που δεν ήταν και απίθανο αφού για να γίνει αυτό απαιτείτο ειδική πλειοψηφία (15 μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού).

Να καθυστερήσει η επιβολή των δασμών ζητά η Κίνα

Η πρώτη αντίδραση της Κίνας ήταν μέσω του Κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ((CCCEU), όπου έκανε λόγο για «προστατευτικά μέτρα» και κάλεσε την ΕΕ να καθυστερήσει την εφαρμογή των δασμών, όπως και να αποφύγει την κλιμάκωση των εμπορικών τριβών.

Σε ανακοίνωσή του, το CCCEU «εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα αυτό» και ενθαρρύνει «ζωηρά» την Ευρωπαϊκή Ένωση «να καθυστερήσει την εφαρμογή των τελωνειακών δασμών και να προκρίνει την επίλυση των διαφορών και των εμπορικών εντάσεων μέσω του διαλόγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου