Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Φτωχοί, ευκατάστατοι και ο… εκατομμυριούχος

 

syriza
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Φτωχοί, ευκατάστατοι και ο… εκατομμυριούχος

Η ανάρτηση των «Πόθεν Εσχες» των πέντε μνηστήρων της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τα περιουσιακά στοιχεία του Στ. Κασσελάκη που ανέρχονται σε αρκετά εκατ. ευρώ ● Ο Απ. Γκλέτσος δήλωσε εισόδημα 5.000 ευρώ το 2021, ενώ οι Π. Πολάκης, Σ. Φάμελλος και Ν. Φαραντούρης διαθέτουν εισοδήματα, καταθέσεις και ακίνητα δεκάδων χιλιάδων.

Τηρώντας τη δέσμευσή μας προς τους αναγνώστες μας, η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει τα βασικά σημεία των «Πόθεν Εσχες» των 4+1 υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Από την ανάγνωση της δήλωσης Κασσελάκη (εξ ου και το +1) επιβεβαιώνεται το προχθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.

Τα «Πόθεν Εσχες» αναρτήθηκαν αργά προχθές το βράδυ στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απ’ όπου και αντλούμε τα σχετικά στοιχεία.

Κατ’ αλφαβητική σειρά, ο Απόστολος Γκλέτσος παραθέτει τα περιουσιακά στοιχεία του έτους 2021 με εισόδημα κάτι παραπάνω από 5.000 ευρώ, ενώ έχει μικρές καταθέσεις. Η μητέρα του είναι ιδιοκτήτρια θυρίδας με ένα σεβαστό ποσό χρημάτων (131.000 ευρώ). Ως αγρότης -αυτό άλλωστε είναι το κύριο επάγγελμα που δηλώνει- έχει στην κατοχή του 50 στρέμματα με δενδροκαλλιέργειες, ενώ κληρονόμησε ένα σπίτι στη Στυλίδα.

Ο Παύλος Πολάκης στη δήλωσή του για την περιουσιακή κατάσταση του 2022 έχει 55.000 ευρώ εισοδήματα και άλλες 48.000 η σύζυγός του, επίσης γιατρός. Με καταθέσεις περί τα 20.000 ευρώ, ο βουλευτής Χανίων έχει τέσσερα σπίτια σε Μοσχάτο, Ρέθυμνο, από γονική παροχή ή κληρονομιά, και στα Σφακιά με δάνειο 300.000.

Από τα οχήματα που έχει, η περίφημη μηχανή του, που δεν την αποχωρίζεται, είναι του 2006, ενώ έχει και ένα ταχύπλοο μήκους εννέα μέτρων για το ψάρεμά του. Ταυτοχρόνως έχει τρία δάνεια: από το παλαιότερο (του 2008), αρχικού ύψους 300.000 ευρώ, έχει ακόμη να αποπληρώσει 161.000 ευρώ. Τα δύο μικρότερα, 70.000 και 30.000 αντιστοίχως, είναι από την Attica Bank (του 2019) με οφειλή περί τις 74.000 ευρώ αθροιστικώς.

Ο Σωκράτης Φάμελλος -που εργάστηκε επί πολλά έτη στον ιδιωτικό τομέα πριν εκλεγεί βουλευτής το 2015- στη δήλωσή του επισυνάπτει δύο καταστάσεις για την περιουσιακή κατάσταση του 2021 και του 2023. Από την πιο πρόσφατη προκύπτουν εισοδήματα της τάξης των 70.000 ευρώ και καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 57.000 ευρώ. Από ακίνητη περιουσία ο πρώην υπουργός διαθέτει ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, δύο στη Φολέγανδρο και ένα στη Γερμανία. Εχει όμως και ένα δάνειο (2006) αρχικού ύψους 200.000 ευρώ με υπόλοιπο οφειλόμενο 35.000.

Ακολουθεί η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη, δήλωση που ανάγεται χρονικά στην ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος δηλώνει 65.000 ευρώ εισοδήματα και άλλα 58.000 από τη σύζυγό του (16.000 και 34.000 είναι από ενοίκια αντιστοίχως). Ιδιοκτήτης δύο θυρίδων, έχει περισσότερα από 60.000 σε καταθέσεις. Το ζεύγος Φαραντούρη διαθέτει ταυτοχρόνως πολλά ακίνητα στην Αγία Παρασκευή, την Παλλήνη και την Κεφαλονιά.

Από κοινού με τη σύζυγό του ο ευρωβουλευτής έχει ιδρύσει ανώνυμη εταιρεία τουριστικών επιχειρήσεων. Κατά το παρελθόν είχε πάρει πολλά δάνεια, τα οποία έχουν αποπληρωθεί. Το μόνο εν ισχύι δάνειο είναι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (2009), αρχικού ύψους 209.000 ευρώ και σημερινής οφειλής 138.000. Διαθέτει, τέλος, μια 5μετρη βάρκα και ένα 6μετρο ταχύπλοο.

Κλείνουμε με τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, εν πολλοίς γνωστή από το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» στο φύλλο της περασμένης Τρίτης. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος όφειλε να κάνει δήλωση την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, τον Σεπτέμβριο του 2023. Εν τούτοις η δήλωσή του φαίνεται να οριστικοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2024, όπως αναγράφεται πάνω σε αυτήν. Τα εισοδήματά του την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -συνεπώς στο 9μηνο του 2023 - ήταν 1,7 εκατ. δολάρια και άλλα 70.000 δολάρια από ενοίκια.

Από τις σελίδες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν διευκρινίζονται οι δραστηριότητες και οι πηγές εσόδων του Στ. Κασσελάκη. Εχει επίσης σημαντικής αξίας χρεόγραφα, αξίας άνω των 4 εκατ. δολαρίων, φθίνουσας ωστόσο. Εχει δύο λογαριασμούς, έναν στις ΗΠΑ και ένα στη χώρα μας, 26.000 δολαρίων/ευρώ αντιστοίχως. Από την ακίνητη περιουσία ορθώς απουσιάζει η απόκτηση της οικίας στο Κολωνάκι, αφού αγοράστηκε κατά το τρέχον έτος.

Από εκεί και πέρα έχει το σπίτι στις Σπέτσες, εκείνο στον Νέο Κόσμο -πιθανώς με θέα στην Ακρόπολη- αλλά και ακόμη ένα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Επειδή για το τελευταίο προκλήθηκαν απορίες για το γεγονός ότι βρίσκεται σε έκταση 55 στρεμμάτων (!), εκτιμάται πως είναι σε κάθετη ιδιοκτησία, συνεπώς ο κ. Κασσελάκης μάλλον είναι ιδιοκτήτης μικρής επιφάνειας με μονοκατοικία 358 τ.μ. Το περιουσιακό αυτό στοιχείο αποκτήθηκε το 2022, κατά βάση μέσω δανείου ύψους 1,6 εκατ. δολαρίων αλλά και με προηγούμενα εισοδήματα 400.000 δολαρίων.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του σε εταιρείες, είναι ιδιοκτήτης της OSIOS LLC, με κεφάλαιο εισφοράς 500.000 δολάρια, και της ετερόρρυθμης εταιρείας εν Ελλάδι, PURA VITA, με κεφάλαιο 15.000. Ειδικώς για την OSIOS αναφέρεται ότι μεταβιβάστηκε χωρίς περαιτέρω πληροφορίες (πιθανώς αυτές να είναι στα συνοδευτικά έγγραφα). Η εν λόγω εταιρεία μετείχε με 0,4% στο μετοχικό κεφάλαιο της Tiptree Maritime LLC, η συνεργασία με την οποία είχε λυθεί από τον Μάρτιο του 2023 όπως δηλώνεται σχετικώς.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 σημειώνεται ότι «εκκρεμούσε ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων της Νέας Υόρκης απαίτηση του υπόχρεου» κατά της εν λόγω εταιρείας και της Tiptree INC «από μη καταβληθείσες αμοιβές (δεδουλευμένα) και αποζημιώσεις παρελθόντων ετών, συνολικού ύψους 13,1 εκατ. δολαρίων».

Στον αέρα το ραντεβού των υποψηφίων

Ερώτημα παραμένει το αν θα καταφέρουν να συναντηθούν σήμερα οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Παύλο Πολάκη, μια πρωτοβουλία που αγκάλιασε ο Στέφανος Κασσελάκης. Αρνητικοί ήταν, ωστόσο, η Κουμουνδούρου και ο Σωκράτης Φάμελλος - ο τελευταίος κατέθεσε χθες τον φάκελο της υποψηφιότητάς του με 117 υπογραφές.

Χθες εν τω μεταξύ, ο αποπεμφθείς πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή της Νέας Σμύρνης, συνοδευόμενος από επτά βουλευτές: τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θ. Τζάκρη, τον Γ. Γαβρήλο και τον Γ. Σαρακιώτη -αμφότεροι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι-, τη συντονίστρια των ΕΠΕΚΕ Γ. Πούλου και την αναπληρώτρια Ρ. Χρηστίδου, επίσης τους τομεάρχες Αλ. Αυλωνίτη και Κ. Μάλαμα - μαζί τους ο διευθυντής της Κ.Ο. Θ. Μωραΐτης. «Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου», του έλεγαν οι συγκεντρωμένοι φίλοι του τ. προέδρου.

Σε συνεδρίαση του συντονιστικού των «87» κατ’ αρχήν φαίνεται επικρατούν οι πιο σκληρές απόψεις, που ζητούν κόψιμο της υποψηφιότητας Κασσελάκη και πρόταση για διαγραφή, προς την Επιτροπή Δεοντολογίας. Η εν λόγω επιτροπή ασχολήθηκε, χθες, εξάλλου με το εξώδικο Κασσελάκη αλλά και το υπόμνημα του Θ. Μουμουλίδη που ζητά τη διαγραφή του τ. προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου