Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Εκτός προεδρικής κούρσας ο Στ. Κασσελάκης; UPD

 

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εκτός προεδρικής κούρσας ο Στ. Κασσελάκης; UPD

Με απαρτία η Κεντρική Επιτροπή • Ένταση μεταξύ Όλγας Γεροβασίλη και Θεοδώρας Τζάκρη •Πρόταση για παραπομπή του Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας • Ο Γιάννης Μουζαλας ζήτησε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελακη • Παραιτήθηκε από την ΚΕ η βουλευτής Γιώτα Πούλου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, έχοντας στο επίκεντρό της την πρόταση να μπει φραγμός στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, εξ αιτίας πλήθους αντικαταστατικών ενεργειών του, όπως υποστηρίζουν, τελευταία από τις οποίες ήταν το εξώδικο.

Τα μέλη της Κ.Ε. δεν επείσθησαν από τη δήλωση, μέσω X, του Στέφανου Κασσελάκη, ότι το εξώδικο αποσύρεται. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε το μέλος του οργάνου και νομικός Μαρία Κουβέλη, ένα εξώδικο ανακαλείται μόνο με ένα άλλο εξώδικο. Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν μετά τη δημοσιοποίηση σημείων της δήλωσης Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, από την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο τραπέζι της συνεδρίασης είναι, επίσης, η πρόταση του Θύμιου Γεωργόπουλου για παραπομπή του τ. προέδρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Είχε προηγηθεί, υπενθυμίζεται, αντίστοιχη πρόταση από τον Θέμη Μουμουλίδη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΚΕ

Με καθυστέρηση 3,5 ωρών ξεκίνησαν τελικώς οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπίρμπα, επικεφαλής προεδρείου της Κ.Ε., έχουν καταγραφεί 151 παρόντες/ούσες -μαζί με την Θ. Τζακρη- επί συνόλου 293 μελών του οργάνου. 

Την παραίτησή της από την Κεντρική Επιτροπή κατέθεσε η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου -που υποστηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη- αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και από τα άλλα αξιώματα που κατέχει. Είχε προηγηθεί, το αίτημα του Γιάννη Μουζαλα με το οποίο ζήτησε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελακη. 

Η Γ. Πούλου σημειώνει στη δήλωση παραίτησής της πως η ΚΕ είναι «ένα όργανο απονομιμοποιημένο» και τονίζει πως αρνείται «να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της την εν κενώ λειτουργία της ΚΕ και τη συνεχή απαξίωση των ενδιάμεσων οργάνων, των μελών και των φίλων του κόμματος». Προσθέτει ακόμα πως αρνείται «να νομιμοποιήσει την επικράτηση του πολιτικού κυνισμού και τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». 

Επίσης, πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή να υπάρξει απόφαση του οργάνου, με την οποία θα παραπέμπεται ο Στέφανος Κασσελάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, κατέθεσε ο Θύμιος Γεωργόπουλος, μέλος της Κ.Ε. και τ. οικονομικός διευθυντής.

Ο Θ. Γεωργόπουλος επικαλείται δε, 20 λόγους: τους 17 λόγους που είχε επικαλεσθεί σε αντίστοιχο υπόμνημα ο Θέμης Μουμουλίδης συν άλλους τρεις:

  1. Το εξώδικο Κασσελάκη.
  2. Τη συνέντευξη του τ. προέδρου στον Αντέννα.
  3. Τη σημερινή προσπάθεια οι αντιπρόσωποι του Στ. Κασσελάκη να υπονομεύσουν τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου. 

Με στίχους του Πωλ Βαλερύ απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλας Φαραντούρης: «Τίποτε δεν γερνά νωρίτερα από ένα πομπώδη νεωτερισμό». Όπως σημείωσε, δεν νοείται σύγχρονο κόμμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, χωρίς ισόρροπη σχέση μεταξύ μελών - οργάνων – ηγεσίας. Ενώ κατήγγειλε και τον «ευνουχισμό των οργάνων».

Στο βήμα βρισκόταν νωρίτερα ο Σωκράτης Φάμελλος. Όμως, πριν λίγο - αφού διαπιστώθηκε η απαρτία δηλαδή -, εισήλθε στην αίθουσα η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, εκ μέρους του στρατοπέδου Κασσελάκη, προκειμένου να καταγγείλει τη διαδικασία αλλά και να ζητήσει την καταμέτρηση των μελών. Ένταση προκλήθηκε, μάλιστα, κυρίως με την Όλγα Γεροβασίλη, αφού της απαγορεύθηκε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως την κάρτα μέλους της Κ.Ε. (η κυρία Τζάκρη δεν την έχει παραλάβει αρνούμενη να νομιμοποιήσει τη διαδικασία).

Σύμφωνα με μέλη της Κ.Ε., «αυτοί που προσπάθησαν αυτό σήμερα δεν τα κατάφεραν. Δεν γνωρίζουν, δεν έμαθαν και δεν μπόρεσαν ποτέ να μάθουν το ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχουν και κανένα ενδιαφέρον για αυτόν παρά μόνο για το... σακάκι του Κασσελάκη που θα τον βγάλουν και πρόεδρο».

Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει το λόγο, χωρίς να έχει εγγραφεί ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστωθεί ως παρούσα, διότι είναι στους απόντες που προσπαθούσαν να μην έχει πλειοψηφία το όργανο. Είπαμε ότι η συντρόφισσα πρέπει να διαπιστευθεί, να πάρει το καρτελάκι της, ότι είναι παρούσα και να μιλήσει. Μέχρι τώρα δεν το πήρε. Αν πάρει την κάρτα της θα θεωρηθεί παρούσα και θα έχουμε μεγαλύτερη απαρτία». Πριν την ομιλία της, παρέδωσε στη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, εξουσιοδότηση από τον Στ. Κασσελάκη για την κατάθεση της υποψηφιότητας του αλλά και χειρόγραφα τις 87 υπογραφές μελών ΚΕ. 

Η Θ. Τζάκρη εκανε ένσταση για μη απαρτία, σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο Κασσελάκη. Ειδικότερα ζήτησε «λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο. Για δύο λόγους: Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στεφανου Κασσελάκη απο την εκλογική διαδικασια συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσας υποψηφιότητας. Η οποία, σύμφωνα με το καταστατικό, για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπης. Ούτε μία ψήφο λιγότερη. Ζητώ λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο!». 

Το αίτημα της Θ. Τζάκρη - που είχε παραλάβει νωρίτερα την κάρτα μέλους της Κ.Ε. σύμφωνα με πληροφορίες - απερρίφθη από το προεδρείο, καθώς, όπως της απάντησαν, η καταμέτρηση είχε προηγηθεί και η διαδικασία ήταν ήδη σε εξέλιξη.  

Απευθυνόμενος προς την Θεοδωρα Τζάκρη, η οποία είχε μιλήσει για τον Μανώλη Γλέζο και πώς στο κόμμα του λέγονται αυτά που παρομοιάζουν την άμεση δημοκρατία με τον Χίτλερ, ο Γιάννης Μπουλέκος είπε στη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι πρέπει να έχουν τουλάχιστον θράσος αυτοί που μιλούν για κουκουλοφόρους, να επικαλούνται τον Μανώλη Γλέζο, ο ο οποίος τιμούσε τα λάβαρα της Αριστεράς και διώχθηκε για τις ιδέες του από τους κουκουλοφόρους. Και συνέχισε: Δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης, όπως τη θέση του γραμματέα της ΚΟ ένας άνθρωπος που υπονομεύει το ίδιο το κόμμα. Ενώ, ρώτησε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αν θα δεχόνταν στο κόμμα ως απλό μέλος κάποιο που θα είχε πετάξει τόνους λάσπης που έχει πετάξει στο κόμμα ο Στέφανος Κασσελακης. Επιπλέον, ο Γ. Μπουλέκος κατήγγειλε τον Στέφανο Κασσελακη  για σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας να επιληφθεί για τα μέλη της ΚΕ που υπονόμευσαν την συλλογική λειτουργία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα αλλάζει σελίδα, προχωρά μπροστά, ανακόπτει τα σχέδια συρρίκνωσης και απαξίωσης. «Τα κεφάλια ψηλά σύντροφοι, τα λάβαρα της Αριστεράς σηκωμένα πιο πολλά από ποτέ», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημείωσε κατά την ομιλία του πως οι πρακτικές του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του «δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο». «Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε! Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος. Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι», σημείωσε ο Θ.Θεοχαρόπουλος. 

Ταυτόχρονα δε, με την πρόσκαιρη ένταση εντός της αιθούσης, που συνεδριάζει η Κ.Ε., διαρκής, αντιθέτως, είναι η ένταση έξω από αυτήν, με θερμούς διαλόγους.

Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο εξελίσσεται μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπό σύνταξη η τροπολογία, που θα κόβει το δρόμο, ονομαστικά, στον Στέφανο Κασσελάκη για την προεδρία. Η Κεντρική Επιτροπή θα πει stop στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, επικαλούμενη σειρά αντικαταστατικών - αντισυλλογικών ενεργειών - μεταξύ αυτών και το εξώδικο - του τέως προέδρου και εκ νέου υποψηφίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου