Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

H κυβέρνηση δίνει ακόμα και το... νεφρό της για τους ιδιώτες

 metamosxeusi

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Dreamstime.com
 Πρωτάκουστο! «Σαμποτάρεται η λειτουργία των ήδη υπαρχόντων κέντρων, για να ανοίξει άλλο»


Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για μπίζνες ακόμα και τον παιδικό καρκίνο ή όσους έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση! ● Στα κάγκελα ασθενείς, υγειονομικοί και επιστήμονες με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες ● Αφήνουν να ρημάζουν, την τελευταία πενταετία, τα δημόσια νοσοκομεία και οι εξειδικευμένες μονάδες, για να φέρουν τους ιδιώτες ως σωτήρες ● Γιατί το ελληνικό Δημόσιο να δώσει χρήματα για να φτιάξει ένα νέο εργαστήριο, αντί να ενισχύσει τα υπάρχοντα σε «Ευαγγελισμό» και «Γ. Γεννηματά», που έχουν αποδείξει επί 40 χρόνια την αξία τους;

Το πολυδιαφημισμένο «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης έχει φανεί ότι «ριζώνει» πάνω στην απαξίωση μέχρι λουκέτου σε τμήματα, κλινικές ή και ολόκληρα δημόσια νοσοκομεία στον βωμό του ιδιωτικού τομέα τον οποίο ευνοεί προκλητικά με κάθε ευκαιρία. Σε αυτή την κατεύθυνση, με έναν (ακόμα) νόμο αποφασίζει και «χαρίζει» τον κρίσιμο έλεγχο και την παρακολούθηση της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στον ιδιωτικό τομέα, αρμοδιότητες που αφαιρεί από τα δύο δημόσια εργαστήρια Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του ΕΣΥ με έδρα την Αθήνα, που καλύπτουν σχεδόν όλη τη χώρα -διαπιστευμένα για το έργο τους από την EFΙ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσογενετικής)- με εμπειρία 40 χρόνων!

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης», η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μαζί με την παράδοση της μοναδικής δημόσιας παιδοογκολογικής μονάδας της χώρας -με την υποδομή και το προσωπικό της- στο ιδιωτικού-επιχειρηματικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα») παραδίδει και τον έλεγχο και την παρακολούθηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων Αττικής, Πειραιώς, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης σε άλλο ΝΠΙΔ, το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».

Αξιοποιεί και σ’ αυτή την περίπτωση τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία -για τις οποίες φέρει την απόλυτη ευθύνη- ως «ευκαιρία» για την επιτάχυνση του «νέου ΕΣΥ». Η υποβάθμιση των Τμημάτων Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του ΕΣΥ, που βρίσκονται στον «Ευαγγελισμό» και το «Γ. Γεννηματάς», αποδεικνύεται εσκεμμένη προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια εξ ολοκλήρου ανάθεσης του ελέγχου και της παρακολούθησης των μεταμοσχεύσεων στο «Ωνάσειο».

© Dreamstime.com

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά τη σχετική εξαγγελία το 2022 και την ψήφιση ενός νόμου το ’23, η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να παραχωρήσει τον κρατικό έλεγχο και την παρακολούθηση της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Ωνάσειο», όπου σχεδιάζεται ένα εργαστήριο επί χάρτου, αφού δεν διαθέτει ούτε τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό ούτε φυσικά το ανθρώπινο δυναμικό με γνώση, μακροχρόνια εμπειρία, ειδίκευση και εξειδίκευση.

Τον Μάρτιο του 2023, ψήφισε έναν νόμο (Ν. 5034/2023) που προϊδέαζε για τη συνέχεια και αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τους υγειονομικούς, σύμφωνα με τον οποίο «στο πλαίσιο των Δικτύων Δωρεάς και Μεταμόσχευσης οργάνων λειτουργούν: α) ένα (1) Εργαστήριο Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων με έδρα την Αθήνα, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διενέργεια σε εικοσιτετράωρη βάση εξετάσεων ανοσολογίας και ιστοσυμβατότητας για τις ανάγκες των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων αρμοδιότητας της 1ης, της 2ης, της 5ης, της 6ης και της 7ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, και β) ένα (1) Εργαστήριο Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι αρμόδιο για την παροχή σε εικοσιτετράωρη βάση των ως άνω υπηρεσιών για τις ανάγκες των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων αρμοδιότητας της 3ης και της 4ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας».

Στο τωρινό νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει ότι το ένα και μοναδικό Εργαστήριο Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων με έδρα την Αθήνα θα είναι στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» (Ωνάσειο Νοσοκομείο), «το οποίο διενεργεί σε εικοσιτετράωρη βάση εξετάσεις ανοσολογίας και ιστοσυμβατότητας για τις ανάγκες των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων αρμοδιότητας των 1ης, 2ης, 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας», δηλαδή της μισής και πλέον Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, έχοντας αφήσει τα δύο δημόσια εργαστήρια να ρημάζουν την τελευταία πενταετία, χωρίς κυρίως να αντικαθιστά το προσωπικό που συνταξιοδοτείται, έρχεται τώρα και προβλέπει «το Ελληνικό Δημόσιο να παρέχει προς το Ω.Κ.Κ. για τα οικονομικά έτη 2025 και 2026 επιπλέον της τακτικής επιχορήγησης [...] πρόσθετη επιχορήγηση η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ [...] προκειμένου να καλυφθούν άμεσες λειτουργικές ανάγκες του Εργαστηρίου Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων [...]»

Το τι σημαίνει το «νέο ΕΣΥ», το εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ, το βλέπουν στην πράξη ασθενείς και υγειονομικοί: ασθενείς που αντιμετωπίζονται ως πελάτες και εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Και η περίπτωση του ελέγχου των μεταμοσχεύσεων είναι η απόδειξη ότι η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως κόστος. «Οσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδιά της για το “νέο ΕΣΥ”, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε και εμείς να τα μπλοκάρουμε! Η αγανάκτηση και η οργή να μετατραπούν σε δύναμη, αγώνα και διεκδίκηση», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που ανέδειξε το θέμα.

Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στέκεται ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα, με την ΟΕΝΓΕ να ανασύρει την επιστολή που είχαν αποστείλει προς τον αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) από το 2023 με το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. οι διευθυντές των δύο δημόσιων τμημάτων Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας στον «Ευαγγελισμό» και το «Γ. Γεννηματάς», Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη και Γεώργιος Πατεράκης, αντίστοιχα. Αλλά και τη νέα επιστολή διαμαρτυρίας τους που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα της κυβέρνησης όσον αφορά τον ευαίσθητο χώρο των μεταμοσχεύσεων. «Πολλά τα ερωτήματα, μα περισσότερη η αγωνία και η ευθύνη μας απέναντι στους ασθενείς που περιμένουν μέσα από τη μεταμόσχευση να ξαναγεννηθούν…», επισημαίνουν στην επιστολή τους οι Αλ. Τσιρογιάννη και Γ. Πατεράκης.

Τι λένε οι ασθενείς

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκονται και οι ασθενείς, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) να καταθέτει ένα βροντερό «Οχι στα σχέδια κατάργησης των δημόσιων Εργαστηρίων Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας».

Η ΠΟΝ και οι φορείς-μέλη της με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταδικάζουν το νομοσχέδιο που σύντομα θα συζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καταδεικνύοντας ότι συνιστά «επιλεκτική ευνοιοκρατία προς τον ιδιωτικό τομέα». Με τη σχετική διάταξη, τονίζουν, «αφαιρείται τυπικά και ουσιαστικά η παρακολούθηση των μεταμοσχεύσεων από τα δύο δημόσια εργαστήρια Ανοσολογίας Ιστοσυμβατότητας στον “Ευαγγελισμό” και το “Γ. Γεννηματάς” που έχουν συσσωρεύσει πολύτιμη επιστημονική γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις».

Οι ασθενείς ρωτούν «από πού ξαφνικά προκύπτει η ανάγκη ίδρυσης ενός μοναδικού αποκλειστικού Εργαστηρίου Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας για τις μεταμοσχεύσεις στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί άραγε;» και σχολιάζουν ως «καθόλου ευκαταφρόνητο» το ποσόν των 2 εκατ. ευρώ επιχορήγηση του κράτους στο «Ωνάσειο», το οποίο ζητούν να «επιμεριστεί για τη λειτουργία και των δύο δημόσιων εργαστηρίων που παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων τα τελευταία 40χρόνια».

Οι ασθενείς απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων, τη διασφάλιση και στελέχωση όλων των δημόσιων Εργαστηρίων Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας για τις μεταμοσχεύσεις και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «λογικές ιδιωτικοποίησης της υγείας στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων και σε κάθε πράξη για την υγεία των νεφροπαθών θα μας βρίσκουν ολοκληρωτικά απέναντι».

«Δεχόμαστε το ένα χτύπημα πάνω στο άλλο και τώρα ήρθε η ισοπέδωση»

«Δεν υπολογίζουν τον άνθρωπο τον νεφροπαθή, τον ηπατοπαθή, τον καρδιοπαθή. Με μία μονοκοντυλιά, χωρίς συζήτηση αποφασίζουν και διαγράφουν δύο εργαστήρια που έχουν αποδείξει μέσα από τη δουλειά τους την προσφορά τους. Σε βάρος των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, που κοιτούν να ξαναγεννηθούν», λέει στην «Εφ.Συν.» η Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, διευθύντρια, Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνη του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

«Εχουμε ένα καθεστώς μεταμοσχεύσεων το οποίο δουλεύει στη χώρα μας. Εργαστήρια τα οποία αποδεδειγμένα εξυπηρετούν τις μεταμοσχεύσεις σε όλη τη χώρα 40 χρόνια. Δεν αντιμετωπίζει η Ελλάδα πρόβλημα με τις μεταμοσχεύσεις. Μεταμοσχεύεται ο κόσμος, τα εργαστήρια δουλεύουν επιτυχώς, υπακούοντας στις διεθνείς οδηγίες διαπίστευσης. Σε αυτό το καθεστώς λαμβάνεται μία πολιτική απόφαση: αυτά τα εργαστήρια να κλείσουν, διότι νομοθετείται ένα νέο εργαστήριο, το οποίο μάλιστα δεν είναι μέσα στο ΕΣΥ αλλά εκτός, σε ένα νοσοκομείο ιδιωτικού δικαίου», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γεώργιος Πατεράκης, συντονιστής διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας – Ανοσολογικό Τμήμα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

«Δεχόμαστε το ένα χτύπημα πάνω στο άλλο και τώρα ήρθε η ισοπέδωση», μας λέει η Αλ. Τσιρογιάννη και περιγράφει την καθημερινή κατάθεση ψυχής του υποστελεχωμένου, αφημένου στη μοίρα του τμήματος του «Ευαγγελισμού» που σε πείσμα της πολιτικής απαξίωσης του ΕΣΥ καταφέρνει να μετράει περισσότερες μεταμοσχεύσεις κάθε χρόνο. «Αν δεν το κάνει ο “Ευαγγελισμός”, δεν γίνεται πουθενά» είναι η φράση που χρησιμοποιεί ο κόσμος και αντανακλά την εκτίμηση στις υπηρεσίες που παρέχει όλες αυτές τις δεκαετίες το νοσοκομείο.

Σαμποτάζ

«Σαμποτάρεται η λειτουργία των ήδη υπαρχόντων κέντρων με την μη αναπλήρωση των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται, για να ανοίξει άλλο. Πρωτάκουστο γεγονός, που όμως αποδεικνύει ότι είναι πολιτική η απόφαση να δοθεί στο “Ωνάσειο” ο έλεγχος και η παρακολούθηση των μεταμοσχεύσεων», μας λέει ο Γ. Πατεράκης. Διερωτώνται οι επιστήμονες γιατί το ελληνικό Δημόσιο να δώσει τόσα χρήματα για να φτιάξει ένα νέο εργαστήριο αντί να ενισχύσει τα υπάρχοντα που έχουν αποδείξει επί σειρά ετών την αξία τους. «Βάζουν “Χ” σε δύο εργαστήρια δύο τεράστιων νοσοκομείων, με ειδικούς επιστήμονες και όλα τα εχέγγυα, εμφανίζοντας μαθητευόμενους μάγους και αυτό περνάει έτσι», προσθέτει και αναρωτιέται από πού θα αντληθεί το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό για να οργανώσει και να στελεχώσει ένα τόσο εξειδικευμένο εργαστήριο;

Εν τέλει «ποια επιστημονική αναγκαιότητα επιβάλλει την ίδρυση νέου και μοναδικού εργαστηρίου Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας και μάλιστα στο “Ωνάσειο” (υπάρχει εργαστήριο μόνο για τη μεταμόσχευση καρδιάς/πνευμόνων) όταν λειτουργούν από την εφαρμογή του ΕΣΥ δύο αντίστοιχα Τμήματα σε δημόσια νοσοκομεία, καλύπτοντας και τις ανάγκες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων;» διερωτώνται οι επιστήμονες. Αλλά και «τι σκοπό έχει η χρηματοδότηση με 2.000.000 € για τα έτη 2025-2026 προς το “Ωνάσειο” και όχι προς τα εργαστήρια του ΕΣΥ έτσι ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες σε προσωπικό και υλικά για την εύρυθμη λειτουργία τους και για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων;»

Επιπλέον, θέτουν το θέμα της διασφάλισης και της συνέχισης της παρακολούθησης των ασθενών (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων) καθώς θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο των εργαστηρίων που μέχρι σήμερα τους παρακολουθούσαν σε εργαστηριακό επίπεδο. Ακόμα, ρωτάνε πώς θα αναπληρωθεί το κενό της εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, εξειδίκευσης των νέων γιατρών και επιστημόνων όταν θα αφαιρεθεί ένα σημαντικό και απαραίτητο επιστημονικό κομμάτι της ειδικότητάς τους (π.χ. Ιατρικής Βιοπαθολογίας) που περιλαμβάνεται στο «βιβλιάριο εκπαίδευσης» (logbook).

Τα υπάρχοντα Τμήματα Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας, εκτός από τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, απασχολούνται και ειδικεύονται σε πολλαπλά αντικείμενα ανοσολογικής αρχής (αυτοανοσία, κυτταρομετρία ροής, πρωτεΐνες, ανοσοανεπάρκειες, ανοσογενετική κ.λπ.), καλύπτοντας δηλαδή τις καθημερινές και επείγουσες ανάγκες όλων των επιστημονικών πεδίων της ανοσολογίας, μας λένε. Τι θα γίνει με αυτές τις εξετάσεις, θα τις αναλάβει και αυτές το «Ωνάσειο»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου