Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Η γαλλική κυβέρνηση προ της κατάρρευσης – Γιατί οι κρατικοί προϋπολογισμοί προκαλούν πολιτικό όλεθρο στην Ευρώπη

 


NEWSROOM

Οι δημοσιονομικοί κανόνες μετά την πανδημία ασκούν πίεση ακόμη και στα «γεράκια» της ΕΕ - Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία παραβιάζουν επίσης τους κανόνες της ΕΕ για έλλειμμα και χρέος

Για ακόμα μια φορά, η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ, να υποχωρήσει στις απαιτήσεις κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς να κάνει κι άλλες παραχωρήσεις όσον αφορά τα δημοσιονομικά σχέδια της χώρας.

Σε λίγη ώρα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ψήφο μομφής, κατά την οποία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη για πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2025, ενώ σε μερικές εβδομάδες θα βρεθεί και αυτή αντιμέτωπη με πρόταση μομφής.

Ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ και η ΥΠΟΙΚ, Ρέιτσελ Ριβς, δέχονται πιέσεις λίγους μόλις μήνες αφότου ανέλαβαν και διαμαρτυρίες για τον προϋπολογισμό./

Γιατί λοιπόν οι εθνικοί προϋπολογισμοί έγιναν ξαφνικά τόσο αμφιλεγόμενοι;

Στη ζώνη του ευρώ, οι μετα-πανδημικοί δημοσιονομικοί κανόνες ασκούν πίεση ακόμα και στα γνωστά «γεράκια» της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα θεωρούνται εδώ και καιρό ως οι συνήθεις ύποπτοι – παραβάτες των δημοσιονομικών κανόνων. Ωστόσο, τώρα η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες παραβιάζουν επίσης τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα, σύμφωνα με τους οποίους τα κράτη πρέπει να διατηρούν ένα ποσοστό ελλείμματος 3% και ένα ποσοστό χρέους 60% σε σχέση με το ΑΕΠ τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, κρίνει πλέον έναν προϋπολογισμό όχι μόνο με βάση τα δημοσιονομικά του σχέδια για το επόμενο έτος, αλλά και για τον αντίκτυπο που έχει στη μακροπρόθεσμη πορεία του ελλείμματος κάθε χώρας.Στο Παρίσι, το στοίχημα του Μπαρνιέ να προσπαθήσει να περάσει τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος φαίνεται ότι θα τον ανακηρύξει σύντομα στον πρωθυπουργό με τη βραχύτερη θητεία στη Γαλλία από το 1958.

Το πολιτικό μπρα ντε φερ έχει οδηγήσει τις γαλλικές μετοχές σε πτώση, ενώ έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τη μεγάλη κρίση της ευρωζώνης την περασμένη δεκαετία.

Στο Βερολίνο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα, υποσχόμενος συμφωνία για όπλα αξίας 650 εκατομμυρίων ευρώ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η κίνηση αυτή προκάλεσε εντύπωση στη Γερμανία, καθώς η βοήθεια της κυβέρνησης προς την Ουκρανία ήταν κεντρικό θέμα στις διαφωνίες εντός του συνασπισμού.

Η κατάρρευση αυτής της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς κανόνες της Γερμανίας, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, να δηλώνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των άλλοτε ιερών κανόνων δανεισμού.

Υπάρχουν περισσότερες δυσμενείς συνέπειες που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό στην άλλη πλευρά της Μάγχης, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της πανδημίας και η μεταποίηση έχει επιβραδυνθεί απότομα από τότε που η Ριβς παρουσίασε τα σχέδιά της για την αύξηση της φορολογίας.

Φαίνεται ότι οι επιπτώσεις ενός θεωρούμενου «κακού προϋπολογισμού» προκαλούν πολιτικές απώλειες με τρόπο που η Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθεί στο άμεσο μέλλον.

Ο Εντμουντ Σινγκ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων της BNP Paribas Wealth Management, τόνισε ότι η στασιμότητα και η αστάθεια κατατρύχουν την Ευρώπη την ώρα που στις ΗΠΑ τα πολιτικά πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα με τη νίκη Τραμπ.

«Αυτή η έλλειψη πολιτικής βεβαιότητας στον πυρήνα, στην καρδιά της Ευρώπης, έρχεται ίσως στη χειρότερη στιγμή πολιτικά που θα μπορούσε να έρθει», δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Επιμέλεια  ρεπορτάζ Θ,Πιστικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου